Str 5 z 8 |
|
---|---|
krakn | Post #1 Ocena: 0 2016-09-18 22:24:43 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Pewnie że może, to jest przecież ziarno. Jak ma sucho, robale nie jedzą to może leżeć lata, tak samo jak oliwa.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ie2ox4-2b | Post #2 Ocena: 0 2016-09-19 06:13:08 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Oxford |
"Dawniej nasze prababcie wszystkie produkty spożywcze trzymały w spiżarniach. Zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na przechowywanie produktów mącznych, kasz, płatków owsianych itp.? Mąka należy do tych produktów, które bardzo szybko się psują, szczególnie mąka razowa. Produkt ten bardzo łatwo wchłania wilgoć oraz obce zapachy."
... "Jeśli chcesz zaoszczędzić i kupić większą ilość mąki, wówczas lepiej jest kupić całe ziarna oraz domowy młynek do zboża. Zboże lepiej się trzyma a przygotowywana z niego w domu mąka ma wyższą wartość odżywczą i jest smaczniejsza."... Jeżeli nie była zbrylona to była jadalna... co nie oznacza że odżywczo była pełnowartościowa, ale zapewne i tak wartościowsza od sklepowego. Co do postu wyżej i oliwy... no to czym świeższa to tym wartościowsza, zwłaszcza ta na zimno tłoczona. Coś się mi wydaje, że oliwa z nasion lnu, to chyba tylko trzy miesiące... |
Kierownik_Pocia | Post #3 Ocena: +1 2016-09-19 11:04:00 (8 lat temu) |
Z nami od: 02-10-2015 Skąd: Manchester |
Cytat: 2016-09-18 21:42:05, gosian napisał(a): Nie przesialam ,więc nie wiem czy coś się zgromadziło. Chleb wyszedł lekko gorzki. Teraz nie wiem czy to wina, że nie dodałam mąki pszennej. Mąka przeterminowana to wholemeal. Wholemeal to coś jak nasza mąka razowa, ma inny smak niż mąka biała. Możliwe że ma gorzkawy posmak. Na pewno nie jest to wina przeterminowania. Ludzie są jak oczy widzą innych, siebie nie.
|
hadija | Post #4 Ocena: 0 2016-09-26 13:12:47 (8 lat temu) |
Z nami od: 26-09-2016 Skąd: Londyn |
Niestety nie ma to jak świeży, polski chrupiący chleb.. A co do glutenu to coraz więcej jest w sieci artykułów, żeby go unikać. Chociaż z drugiej strony kiedyś wszyscy to jedli i biedy nie było.
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2016-09-26 18:53:14 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2016-09-19 11:04:00, Kierownik_Pociagu napisał(a): Cytat: 2016-09-18 21:42:05, gosian napisał(a): Nie przesialam ,więc nie wiem czy coś się zgromadziło. Chleb wyszedł lekko gorzki. Teraz nie wiem czy to wina, że nie dodałam mąki pszennej. Mąka przeterminowana to wholemeal. Wholemeal to coś jak nasza mąka razowa, ma inny smak niż mąka biała. Możliwe że ma gorzkawy posmak. Na pewno nie jest to wina przeterminowania. Normalny smak mąki żytniej, kwaśny, ciężkawy, syty i zdrowy, jeżeli nie jest ochrzczony mączką sojową. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Kierownik_Pocia | Post #6 Ocena: 0 2016-09-26 19:02:57 (8 lat temu) |
Z nami od: 02-10-2015 Skąd: Manchester |
Taki chleb, co krak opisujesz, to w niemczech pieką .
Ludzie są jak oczy widzą innych, siebie nie.
|
Post #7 Ocena: 0 2016-09-26 19:43:41 (8 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2016-09-26 20:38:30 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2016-09-26 19:43:41, mancun napisał(a): Cytat: 2016-09-26 13:12:47, hadija napisał(a): Niestety nie ma to jak świeży, polski chrupiący chleb.. A co do glutenu to coraz więcej jest w sieci artykułów, żeby go unikać. Chociaż z drugiej strony kiedyś wszyscy to jedli i biedy nie było. Coraz wiecej jest tez artykulow, popartych solidnymi badaniami, zeby gluten normalnie jesc, bo wiekszosc ludzi trawi go dobrze, nietolerancja czy alergia to rzadkie przypadki. Ludzie mysla, ze jak maja rozmaite objawy po chlebie to od razu gluten, ale wtedy mieliby tez objawy po absolutnie wszystkim, co gluten zawiera. M.in. lodach. A nie maja. Pisalem o tym w ktoryms innym watku. Kto nie ma celiakii może gluten jesc, od niejedzenia nie schudnie. Jeśli mowa o zytnim chlebie. Nikt nie robi chleba z samej zytniej maki bo to bylaby ciezka, gliniasta cegla. Popularny w sprzedaży, nieoszukiwany chleb "zytni" ma ok 30 % zytniej maki. |
niebieskieucho | Post #9 Ocena: 0 2016-11-22 15:06:22 (7 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Wyszukiwarka dobrego chleba w twojej okolicy.
-- A: Mushroom? P: Nie, nie mam rumu. [ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 22-11-2016 15:07 ] Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2016-11-22 18:46:13 (7 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dobra ta wyszukiwarka, czasami nie chce mi się do Pl sklepu jechać kilkanaście km, a po drugiej stronie M25 widzę ze zapowiada sie OK piekarnia.
Muszę ją sprawdzić. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|