Str 4 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Kasia_red |
Post #1 Ocena: 0 2013-11-07 15:07:40 (10 lat temu) |
Posty: 3813
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
W tym wątku sporo pisalismy o pieczeniu chleba, polecam zajrzeć.
A wracając do pierwszego postu niebieskiegoucha i glutenu, to ja od paru tygodni jestem na diecie bezglutenowej. Okazuje się, że bardzo dużo osób nie toleruje glutenu, nie zdając sobie z tego sprawy. Sporo ludzi też choruje na celiakię, która w ogóle wyklucza spożywanie produktów z glutenem.
Dieta bezglutenowa jest do przeżycia, kombinuję z innymi produktami i odkrywam dziwne rzeczy całkiem nadające się do jedzenia Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
|
|
|
|
matkapolka |
Post #2 Ocena: 0 2013-11-07 16:30:25 (10 lat temu) |
Posty: 177
Z nami od: 25-04-2013 Skąd: south east |
Jest temat Celiakia-Coeliac.
Celiakia - Coeliac
Dieta bezglutenowa to szerszy temat.
Zapraszam do dyskusji i sprawdzonych przepisów na dietę bezglutenową.
W internecie jest dużo ale najlepsze są sprawdzone przepisy. [ Ostatnio edytowany przez: matkapolka 07-11-2013 16:32 ] "Wszyscy jesteśmy ignorantami, tylko każdy w innej dziedzinie."
Will Rogers
|
|
|
|
andyopole |
Post #3 Ocena: 0 2013-11-11 17:02:58 (10 lat temu) |
Posty: 12806
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Zeby nie bylo ze tylko chleb potrafie upiec...
|
|
|
|
gosian |
Post #4 Ocena: 0 2016-09-18 20:55:08 (8 lat temu) |
Posty: 9828
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Krótkie pytanie tutaj żeby nie zakładać nowego tematu.
Właśnie upieklam chleb, no i coś mnie pokusiło żeby sprawdzic datę ważności mąki. .niestety przeterminowana. ...długo przeterminowana. ..nawet nie pytajcie
Szkoda mi wyrzucić tego chleba. Czy chleb mimo wszystko jest jadalny? Nie pochoruje się za bardzo? Co myślicie? Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|
Turefu |
Post #5 Ocena: 0 2016-09-18 21:02:08 (8 lat temu) |
Posty: 4026
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Ja mam prosta zasade: jesli cos pachnie i smakuje normalnie, to znaczy, ze jest jadalne. A temperatura piekanika i tak zabila bakterie.
Jedz smialo.
|
|
|
|
|
Adacymru |
Post #6 Ocena: 0 2016-09-18 21:22:39 (8 lat temu) |
Posty: n/a
Konto usunięte |
Mam podobna zasade: wyglada ok, smakuje ok, pachnie ok, to jest ok. Jedynie jajka i kurczaka wyrzucam jak przeterminowane niezaleznie od wygladu.
W dziecinstwie maka z jednego roku na nastepny zostawala do uzycia, nikt daty waznosci nie stemplowal na skrzyni z maka. Przesiewac najlepiej jakby sie cos zgromadzilo, ale nie wyrzucalabym chleba.
Ada
|
|
|
|
gosian |
Post #7 Ocena: 0 2016-09-18 21:42:05 (8 lat temu) |
Posty: 9828
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Nie przesialam ,więc nie wiem czy coś się zgromadziło. Chleb wyszedł lekko gorzki. Teraz nie wiem czy to wina, że nie dodałam mąki pszennej. Mąka przeterminowana to wholemeal. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|
ie2ox4-2b |
Post #8 Ocena: 0 2016-09-18 21:56:53 (8 lat temu) |
Posty: 909
Konto zablokowane Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Oxford |
Cytat:
2016-09-18 21:02:08, Turefu napisał(a):
Ja mam prosta zasade: jesli cos pachnie i smakuje normalnie, to znaczy, ze jest jadalne. A temperatura piekanika i tak zabila bakterie.
Jedz smialo.
Bakterie mają to do siebie że zginą pod wpływem... różności, ale to co przerobiły MOŻE być szkodliwe. Może nie oznacza na pewno.
Jeżeli byłoby coś w nieprzesianej mące to gołym okiem byłoby widać. Wołki są dość pokaźne.
Też bym jadł.
|
|
|
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2016-09-18 22:11:39 (8 lat temu) |
Posty: 40201
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2016-09-18 21:22:39, Adacymru napisał(a):
W dziecinstwie maka z jednego roku na nastepny zostawala do uzycia, nikt daty waznosci nie stemplowal na skrzyni z maka. Przesiewac najlepiej jakby sie cos zgromadzilo, ale nie wyrzucalabym chleba.
Bo się chleba nie piecze ze świeżej mąki. Mąka musi się wysezonować. Dawniej w piekarniach mieli takie ogromne skrzynie, gdzie wsypywało się worków mąkę i ona musiała leżeć. W starych domach na strychu lub w sieni lub spiżarni też były skrzynie z maką. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
|
gosian |
Post #10 Ocena: 0 2016-09-18 22:16:32 (8 lat temu) |
Posty: 9828
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
To jak długo taka mąka może leżeć? Bo moja to poleżała bardzoooo długo Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
|
|
|