|
|
---|---|
ilonaanoli | Post #1 Ocena: 0 2008-04-28 17:07:34 (17 lat temu) |
Z nami od: 28-04-2008 |
Witam.Mam pytanie.Córka moja przez 7 miesiecy przebywała w Anglii. (tam pracowała - była zatrudniona przez agencję).Na świeta Bożego Narodzenia przyjechała do Polski (urlop bezpłatny), była w 6 tygodniu ciąży.Będąc e w Zakopanym dostała krwotoku.Z ulicy została zabrana przez pogotowie do szpitala.Tam zrobiono jej badania i zalecono pozostanie w szpitau przez 2 dni.Poniewaz nie była ubezpieczona w Polsce , miała tylko angielskie ubezpieczenie insurance)a nie posiadała europejskiego ubezpieczenia, za pobyt w szpitalu wystawiono jej fakturę na kwotę ~ 600 zł. Nie wydano jej wypisu dopóki nie okazała potwierdzenia wpłaty. Wpłaty dokonała.
Czy ma szansę na zwrot kosztów z angielskiego ubezpieczenia insurance?Jeśli tak,to jak ma to załatwić?Bardzo proszę o pomoc.Ilona |
stokesay | Post #2 Ocena: 0 2008-04-28 17:19:09 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Wydaje mi sie ze nie ma szans na odzyskanie tego jesli nie miala wyrobionej karty EHIC. Co to dokladnie jest mozna dowiedziec sie w dziale FAQ oraz wpisujac haslo w wyszukiwarce forum.
Btw prosze nie dublowac tematow ![]() Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2008-04-29 10:30:22 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ilona,
a moze corka jak kupowala bilet na samolot (jesli oczywiscie leciala samolotem) to zaznaczyla opcje ubezpieczenia i moze to ubezpieczenie obowiazywalo w okresie jej pobytu w Polsce? Druga opcja, moze corka ma konto bankowe, ktore oferuje ubezpieczenie turystyczne w pakiecie (musialoby byc to konto platne). Takie pomysly przyszly mi do glowy. Czasami niektorzy nawet nie wiedza, ze maja ubezpieczenie turystyczne kupione zupelnie przypadkiem. Carpe diem.
|
vitek | Post #4 Ocena: 0 2008-04-29 11:15:42 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Richmond ubezpieczenie kupowane z biletem lotniczym jest ważne tylko na (szeroko rozumiany) przelot a nie na pobyt za granicą.
Autorka postu zobacz tu https://www.ehic.org.uk/Internet/frequentlyAsked.do ostatni akapit na tej stonie The Mythbuster
|
ewamik | Post #5 Ocena: 0 2008-04-29 11:28:09 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Vitek,np.Ryanair w cenie biletu oferuje ubezpieczenie na czas podróży oraz pobytu gdzies tam:nagły wypadek,transport do szpitala itp.
Jeśli dziewczyna tego nie miała,ani karty EHIC,ani nic innego niestety musi płacić. Może nawet nie wie,może''niechcąco''w bilecie było tez ubezpieczenie. A niech no zerknie... |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2008-04-29 12:36:48 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Sprawdzilam testowo strone Ryanair i jest to ubezpieczenie turystyczne, ktore rowniez pokrywa koszty leczenia.
Jak samolot spadnie i szlag trafi pasazera to linia lotnicza i tak bedzie musiala wyplacic odszkodowanie niezaleznie od tego czy pasazer mial dodatkowe ubezpieczenie. Sporo osob wybiera to ubezpieczenie przy kupnie biletu nie czytajac nawet czego ono dokladnie dotyczy. Carpe diem.
|
|