Str 6 z 9 |
|
---|---|
dover1 | Post #1 Ocena: 0 2008-11-14 13:44:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-11-2008 |
Może będziecie mi w stanie pomóc...
Jestem zatrudniona przez brytyjskiego pracodawcę, mam prawo do urlopu macierzyńskiego (dostarczyłam już MatB1) i nie mam żadnego problemu w tej kwestii. Natomiast chciałabym urodzić dziecko w Polsce i tu właśnie jest moje pytanie... Czy to może jakoś negatywnie wpłynąć na moje świadczenia? Czy mogę stracić maternity leave? Orientujecie się może czy mam obowiązek poinformowania pracodawcy o porodzie za granicą? Czy po porodzie musiałabym przedstawić gdzieś akt urodzenia z Polski? Jak właściwie moje dziecko miałoby wtedy "zaistnieć" w UK? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć omówienia dokładnie takiej kwestii. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc |
iwona1083 | Post #2 Ocena: 0 2008-12-01 15:09:18 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-10-2008 |
Witam ja uzyskalam ten formularz E112 bez MAT B1 kontaktowalam sie z Medical Benefit zanim wyslalam list i otrzymalam informacje ze wystarczy tylko zaswiadczenie potwierdzajace ze jestem w ciazy od mojego GP lekarza i tak zrobilam wyslalmm list i orginal tego zaswiadczenia i po 7 dniach mialam E112 w domu. i odrazu mi bylo potrezbne w polsce bo zaraz po pwrocie wyladowalam w szpitlu. mam tylko potanie do Was dziewczyny na jki czas wam wystawiaja te E112 bo mi wystawili na 9 miesiecy czyli na 3,5 miesiaca po porodzie. teraz zabieram sie zaalatwianie Maternity Leave ale to juz z gorki tylko pismo do pracodawcy od kiedy i to wszystko chyba prawda???? czy jeszcze jakies formalnosci sa??? pozdrawiam serdecznie
|
sylwia_p80 | Post #3 Ocena: 0 2009-02-21 17:51:45 (16 lat temu) |
Z nami od: 21-02-2009 Skąd: Londyn |
Witam. właśnie przeczytałam wszystkie posty i jak większość z was też wybieram się na poród do Polski. Zastanawiam się jednak czy ubiegać się o ten formularz E112 czy może dać sobie spokoj i lepiej zarejestrować się w polskim Urzędzie Pracy i otrzymać polskie ubezpieczenie? dodam iż nie zamierzam wracać na stałe do UK. Jeśli będę miała ang ubezpieczenie to czy bez problemu dostanę becikowe w Polsce bo jak gdzieś przeczytałam ten kto przepracował ponad rok za granicą nie ma prawa ubiegać się o świadczenia w Polsce. Już sama nie wiem co zrobić aby było dobrze. Ale chyba przy ubieganiu się o becikowe nie trzeba okazywać ubezp?
|
zuza_80 | Post #4 Ocena: 0 2009-03-13 20:36:08 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2008 |
Ja rodzilam w polsce na ang ubezpieczeniu i normalnie dostalam becikowe.
|
maryska8610 | Post #5 Ocena: 0 2009-03-28 12:35:44 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2009 Skąd: londyn |
cze dziewczyny ja tez rodze w polsce za 2 tyg wracam i wlasnie zalatwiam E112 napisalam list i niewiem co dalej ?mamm mat b 1 nie bylo problemu z wystawieniem w szpitalu na ealingu ale co mam teraz zrobic list mam matb1 kopie EHIC i co mam wziazc od siostry z gp?i nie wiem czy pisac czy wracam czy nbie w sumie nie mam zamiaru ale w rozliczenieu napisalam ze wracam na stale czyli do kwietnia 2010 nie moge wrocic z gory dzikeuje za pomoc pozdrawiam
![]() |
|
|
jbr1978 | Post #6 Ocena: 0 2009-05-22 13:22:40 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-05-2009 Skąd: birminghm |
witam. napisze jk to wygladało z mojej strony. Też mieszkam w Anglii i zdecydowałam się na poród w Polsce - termin miałam na koniec kwietnia. W Anglii w lutym postarałam się o druk E112 raz wyrobiłam sobie europejską karte. W marcu pojechałam do Polski. W szpitalu potrzebowali tylko mojej karty europejskiej i nic poza tym. Natomiast po wyjściu ze szpitala w trakcie kontroli dziecka w przychodni musiałam okazać europejską kartę dziecka. Zaraz po urodzeniu dziecka prosze sobie karte wyrobic w Anglii, ja ją dostałam w ciągu 3 dni.
|
justi8581 | Post #7 Ocena: 0 2009-05-22 20:10:50 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2006 |
Hej!
Ja również bede starala sie o formularz E112.Za tydzien dostane MATB1.Wlasnie czytalam na stronie NHS o warunkach starania sie o ten formularz.A oto najnowsze info z 30.04.2009: To get an E112 you need to write to the Overseas Healthcare Team (Newcastle) or the Department of Health, Social Services and Public Safety in Northern Ireland, explaining why you want care outside the UK and enclosing the following information: -A MATB1 certificate or a letter from your UK GP or midwife, showing your expected date of delivery (EDD). -Your NHS number or National Insurance number and -Your date of birth, your full UK address and dates of travel. -Please indicate whether or not you will be returning to the UK as well as letting us know if you have already left the UK for another EEA country. Zastanawia mnie jednen fakt.Czy musze wyslac oryginal ,czy wystarczy kopia MATB1 (tym razem nic nie jest napisane na ten temat)??I czy mam wyslac dodatkowa koperte ze znaczkiem,aby mi odeslali ten oryginal???Troche sie martwie aby na pewno dostarczyli mi go bo bede sie starac o MA,takze musze go jeszcze przed wyjazdem do Polski. |
Trasparente | Post #8 Ocena: 0 2009-05-29 00:03:12 (16 lat temu) |
Z nami od: 28-05-2009 Skąd: Brighton |
Hej justi8581, jesli nie uzyskalas jeszcze odpowiedzi na pytanie dotyczace oryginalu MAT B1, to do the Department of Health w podaniu o E 112 wystarczy dolaczyc kopie MAT B1. Oryginal wysylasz tylko pracodawcy lub jesli ubiegasz sie o MA. Jesli masz jakiekolwiek watpliwosci a propos tego podania o E 112 to mozesz tez zadzwonic na numer 0191 218 1999 (Monday to Friday 8am-5pm) - udziela Ci wszystkich niezbednych informacji. Ja tak zrobilam, podanko juz wyslalam i teraz czekam na odpowiedz... A podroz do Polski juz za dwa tygodnie... a porod za dwa miesiace... a panika rosnie razem z zaokraglajacym sie brzuszkiem...
Pozdrawienia dla wszystkich Polek "z brzuszkiem" in the UK ![]() |
sz_aga | Post #9 Ocena: 0 2009-06-09 12:48:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-06-2009 Skąd: London |
Witam serdecznie wszystkie mamy i przyszle mamy w Uk i w Polsce.
Chcialam tylko powiedziec ze natrafilam oststnio na to forum i jestem bardzo wdzieczna z informacje jekie tu uzyskalam. Jestem bowiem w 18 tyg ciazy i pracuje w UK juz 3 lata. I równiez planujemy rodzic w Polsce i pozostac tam na maciezynski. Mam juz wyrobiona karte EHIC wiec teraz tylko czekam na 20 tydzien ciazy by uzyskac MAT B1 by wyslac do pracodawcy i pozniej by ubiegac sie o forme E112. Bardzo martwila mnie ostatnio kwestia opieki medycznej w Polsce nad narodzonym dzieckiem jako ze EHIC opiewa nasze leczenie a E112 z tego co myslalam tylko poród. Dlatego tez bardzo dziekuje za informacje, naprwde mnie one uspokoily. Co do becikowego - czytalam jakis czas temu artykól ze przepisy od tego roku w Polsce sie zmienily lub tez maja zmienic i ze becikowe otrzymac beda mogly tylko te mamy które mialy prowadzona karte ciazy od 10 tyg. Co w moim przypadku wygladalo tak ze moja pierwsza wizyta odbyla sie w 9 tyg z pielegniarka która wypelnila mi papiery do szpitala ale karta ciazy zostala zalozona w 11 tygodniu... Wiec nie wiem co i jak z tym... Moze ktos z was ma jakies doswiadczenie lub informacje na ten temat. Z góry dziekuje i pozdrawiam |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2009-06-09 23:44:01 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Od 1 listopada, aby otrzymać "becikowe", kobieta będzie musiała przedstawić dokument potwierdzający korzystanie z opieki lekarskiej od 10. tygodnia ciąży.
http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/310638,nowe_zasady_wyplacania_becikowego_od_1_listopada.html Od 1 listopada, aby otrzymać "becikowe", kobieta będzie musiała przedstawić dokument potwierdzający korzystanie z opieki lekarskiej od 10. tygodnia ciąży. Zmianę wprowadziła nowelizacja Kodeksu pracy z grudnia zeszłego roku - ta sama, która wydłużyła urlopy macierzyńskie i urlop "tacierzyński". Jak tłumaczyła wiceminister pracy Agnieszka Chłoń-Domińczak, wprowadzenie tego wymogu było podyktowane "troską o zdrowie przyszłych matek i dzieci". Apelowali o to także niektórzy parlamentarzyści. Także w ocenie minister zdrowia Ewy Kopacz nowe przepisy przyczynią się do "ratowania wielu dzieciaków przed chorobami" W myśl ustawy od 1 listopada przy ubieganiu się o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka, jak również o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, wymagane będzie przedstawienie zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10. tygodnia ciąży do porodu. Tak więc - jak wyjaśnia resort pracy - kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po dniu 31 października 2009 r. będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października 2009 r. będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku. Nie będzie ona mogła bowiem dokumentować pozostawania pod określoną formą opieki medycznej od 10. tygodnia ciąży, skoro dopiero od 1 listopada 2009 r. wejdą w życie przepisy określające te formy opieki medycznej, a przepisy ustawy wymagają pozostawania pod taką opieką od 10. tygodnia ciąży. Warunek ten nie dotyczy oczywiście opiekunów prawnych dziecka i rodziców adopcyjnych. Jak informuje MPiPS, wzór zaświadczenia oraz formy wymaganej opieki lekarskiej będą określały przepisy rozporządzenia ministra zdrowia wydanego w porozumieniu z ministrem pracy i polityki społecznej. Resort pracy zwrócił się z prośbą do urzędów zajmujących się wypłacaniem świadczeń rodzinnych o zamieszczenie informacji na temat zmian dotyczących "becikowego" w miejscu powszechnie dostępnym dla osób zainteresowanych. O zmianach informuje warszawiaków już od marca stołeczny ratusz. Nowe zasady wypłaty "becikowego" spotkały się z dezaprobatą środowisk feministycznych Nowe zasady wypłaty "becikowego" spotkały się z dezaprobatą środowisk feministycznych. Zdaniem Federacji na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny uzależnienie wypłaty "becikowego" od przedstawienia zaświadczenia, że matka pozostawała pod opieką lekarza może negatywnie odbić się na sytuacji kobiet ciężarnych. Zdaniem feministek nowe przepisy nie wpłyną na skrócenie czasu oczekiwania na wizytę u lekarza, za to z pewnością pozbawią młodą matkę "becikowego", które w trudnej sytuacji ekonomicznej rodziny stanowi poważny element wsparcia domowego budżetu po pojawieniu się na świecie dziecka. Ustawę autorstwa LPR, wprowadzającą tzw. becikowe, Sejm uchwalił w grudniu 2005 r. Jednorazową zapomogę w wysokości 1 tys. zł otrzymują wszystkie matki, niezależnie od dochodu. Jeśli rodzina uprawniona jest do zasiłku rodzinnego, czyli jej dochód netto nie przekracza 504 zł miesięcznie na osobę, możliwe jest także uzyskanie dodatku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, również w wysokości 1 tys. zł. Gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne, próg dochodowy to 583 zł. Pisemny wniosek o "becikowe" można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia. Do wniosku powinny być dołączone dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się "becikowe", skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia oraz pisemne oświadczenie, że na dziecko nie została już pobrana zapomoga (np. przez drugiego z rodziców).
Ada
|