MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koniec roku szkolnego, oceny itd.

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2022-07-18 14:19:01 (3 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2022-07-18 08:54:31, Turefu napisał(a):
Dzieki RafalD. Na przygotowania do 11+ to chyba dla niego za późno 🙂 Ale spróbuje. W okolicy jest jedna Grammar School i wszystkie dzieciaki które tam poszły miały korepetycje. Jakos nie przemawia do mnie dostanie się to szkoły , bo dziecko miało cała masę i masę przygotowań. Zdać egzamin to jedno, jako tako funkcjonować już w szkole to druga sprawa.

Koleżanki syn uczęszczał na intensywny kurs wakacyjny i zdał. Ważne, aby nie wysyłać dziecka zupełnie bez przygotowania na zasadzie "co będzie, to będzie". O ile nie miał przygotowań i próbnych egzaminów w podstawówce - warto o to zadbać, oswoić się ze specyficznymi pytaniami a szczególnie formatem testu.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: +1

2022-07-18 14:25:46 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Kilka dni temu Młody poszedł z klasa do miejscowej szkoły średniej. Szczycą się dużymi możliwościami nauki języków, w tym polskiego. Po powrocie synek się mi powiedział : „ Mama , mówiłaś , ze po polsku mówi się jeden , a pani mówiła dzeden”. Wprawiło mnie to w lekka konsternację , zapewniłam , ze jeden, nie dzeden. Młody skomentował to: „ Tam jeszcze uczą francuskiego i hiszpańskiego”. Jeśli faktycznie mówią dzeden , boje się myśleć jak ta nauka języków wyglada.
Pytałam się kilkakrotnie na wywiadówce , jeśli synek jest taki zdolny, dlaczego nie dostaje nagród? Zwykła odpowiedz „ pewnie przeoczenie, naprawdę nie dostał ?” I tydzień później dostawał Złoty List. Niech mi tylko powiedzą uczciwe , jak sobie radzi, to chyba niewielkie oczekiwanie?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Wembley75

Post #3 Ocena: 0

2022-07-18 14:49:36 (3 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Mi się nie podoba w szkole że np..dziecki ida na jakąś wycieczkę szkolna albo na jakieś zawody a później obniżają procenty z frekwencji....I jest napisane "zatwierdzona działalność..."
Ale teoretycznie dziecko było w szkole ale nie praktycznie

U nas od przyszłego roku szkolnego będą przygotowania do egzaminów Gcse...

[ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 18-07-2022 14:50 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2022-07-18 18:48:32 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Specyfika szkoly, jeszcze nie widzialam odnotowywania absencji z okazji wyjazdu edukacyjnego szkolnego.

Turefu, oczekujesz zbyt duzo ;).
Szkola ma funkcje glownie opiekuncze, 'przechowawcze', edukacja jest na dalszym miejscu.
Od zawsze, niezaleznie od systemu, byly dwa rozwiazania: albo rodzice sie angazuja i pracuja z dzieckiem/organizuja zajecia/edukacje we wlasnym zakresie po godzinach albo zdaja sie na szkole.
I znow: albo dzieciak zdolny, chetny do nauki, skorzysta i w kiepskiej placowce, albo nie - i najlepsza szkola mu nie pomoze, ewentualnie sredniaki, ktore ogarna poziom oferowany przez szkole i na tym poprzestana badz doucza sie w razie potrzeby.
Grammar jest odpowiednikiem naszego ogolniaka, stawia na specyfike akademicka, ma w programie cos, co z reguly jest pomijane w zwyklej szkole, stad kwestia dodatkowych zajec.
No i kwestia egzaminow, nie tyle trudnych, co wymagajacych obeznania sie z regula.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #5 Ocena: 0

2022-07-18 19:04:46 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Karjo1, droga Karjo1 :-]
Może ja faktycznie wymagam za dużo. Chce, żeby mój syn się w szkole edukował. Przychodzi czas wybrania szkoły średniej a ja nie mam pojęcia co robić. Najbliższa szkole średnia zamknięto, bo była “inadequate”. Potem założyli nowa, tym razem akademie. Główna zmiana jest zmiana mundurków i założenia drużyny jeździeckiej. Jak świetnie się składa , ze i ja i synek i małżonek wykazujemy takie zainteresowanie końmi. To znaczy żadnego. I teraz mi potomek mówi , ze w szkole uczą dzeden po polsku. Najbliższa następna szkoła 12 mil od nas. Frustracja.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2022-07-18 19:16:04 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

:]
Dlatego ludzie migruja za dobra szkola.

Ale zastanowilabym sie nad dalszymi szkolami, czy nie maja opcji transportu szkolnego, wbrew pozorom wiele szkol obejmuje spory obszar, szczegolnie poza duzymi miastami.

Jak napisze, ze przemyslalabym najem pod katem zasiegu kilku dobrych szkol, to czesc czytajacych postuka sie w glowe ;).
Najem przynajmniej na czas rekrutacji, a potem kombinowalabym transport na pare lat.
Ale wiesz, my takie dziwaki jestesmy, chate pod szkole, zwierzaki, nawet dzikie, leczymy zamiast lopata przez leb, drzew tez nie dajemy sciac, wiec ten tego...

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2022-07-18 19:32:27 (3 lata temu)

Turefu

Kobieta

Najem na czas rekrutacji, hmm, to chyba zostanie uznane jako fraud, jak sie wyda. Jesli sie wyda :-8 Robi sie, co trzeba zrobic, zeby osiagnac najlepszy rezultat. Szkola obok, tzn 12 mil dalej, oferuje autobusy, ale nie az do mojej miejscowosci. Inna opcja jest szkola katolicka w Yorku. Synka ochrzcilam, gdy mial trzy miesiace i czasami sie pojawiam w kosciele, wiec moze to wystarczy.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,