Postów: 36 |
|
---|---|
lidands | Post #1 Ocena: 0 2008-11-21 19:20:58 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-07-2007 Skąd: HW |
...znowu
Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec. |
gosian | Post #2 Ocena: 0 2008-11-21 19:24:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Zalezy jakie to ciasto..Jezeli to biszkopt to radze dodac troche wiecej máki.Albo zmienic máke.Moze równiez byc przyczyna w piekarniku.Za mocna temeratura.Ciasto nabierze koloru ,a w srodku niekoniecznie jest dopieczone,wiec na 100% zakalec bédzie...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
lidands | Post #3 Ocena: 0 2008-11-21 19:29:04 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-07-2007 Skąd: HW |
Rozne ciasta, nawet marchewkowe dzisiaj, ale sprawdzilam patyczkiem, czy sie upieklo i bylo upiczone, i jak sprawdzalam to otworzylam drzwi tylko troszeczke. skladniki zawsze mierze dokladnie, lepiej zawsze dac troche wiecej maki?
|
malka85 | Post #4 Ocena: 0 2008-11-21 19:29:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2008 |
ja tez sie zgodze ze zalezy to od ciasta i od temperatury
ja zawsze staram sie poszukac w necie kilku roznych przepisow na to samo ciasto i wyposrodkowac temp |
malke | Post #5 Ocena: 0 2008-11-21 19:40:48 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
a ja ci powiem ze to moze byc wina piekarnika.Ja tez tak mialam i sie okazalo ze moj piekarnik ma tylko funkcje grila i dlatego wychodzil zakalec
|
|
|
witek28w | Post #6 Ocena: 0 2008-11-21 19:41:07 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2006 Skąd: Lethbridge,AB |
Cytat: 2008-11-21 19:20:58, lidands napisał(a): ...znowu Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec. A sprawdzasz ciasto otwierając piekarnik?Jeśli tak,to jak pamiętam mama na ten moment zamykała drzwi do kuchni i okno w tejże,bo przeciąg czy coś,jakoś tak to było. I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.
|
lidands | Post #7 Ocena: 0 2008-11-21 19:45:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-07-2007 Skąd: HW |
Tak, otwieram piekarnik tak szybckiutko i malutko, a nie mam drzwi do kuchi, ciekawe, moze i to racja. A moze nastepnym razem lepiej nie sprawdzac tylko nawe przypalic, przynajmniej przypalone mozna poodkrawac.
Moj piekarnik ma rozne funkcje i na pewno uzywam tej pieczacej, mam ten z wentylatorem, nie wiem, czy to ma jakies znaczenie. |
gosian | Post #8 Ocena: 0 2008-11-21 21:12:46 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ja zawsze sprawdzam czy ciasto jest upieczone dotykajac.Jezeli pod wplywem lekkiego nacisku ciasto odbije z powrotem tzn. ze jest upieczone,a jezeli pozostanie wgniecione to musi jeszcze sie podpiec.Warto troche dluzej o 5 minut piec skoro masz czesto zakalec i dodac 1-1.5 lyzki wiecej maki.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Post #9 Ocena: 0 2008-11-21 22:55:46 (15 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
reivilo | Post #10 Ocena: 0 2008-11-21 23:40:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2008-11-21 19:20:58, lidands napisał(a): ...znowu Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec. pierwsze i podstawowe pytanie JAKIE CIASTO - biszkopt - drozowe - kruche - francuskie - piaskowe dla kazdego z nich - inna przyczyna zakalca Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|