MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Postów: 36

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lidands

Post #1 Ocena: 0

2008-11-21 19:20:58 (15 lat temu)

lidands

Posty: 380

Kobieta

Z nami od: 20-07-2007

Skąd: HW

...znowu
Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #2 Ocena: 0

2008-11-21 19:24:32 (15 lat temu)

gosian

Posty: 9828

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Zalezy jakie to ciasto..Jezeli to biszkopt to radze dodac troche wiecej máki.Albo zmienic máke.Moze równiez byc przyczyna w piekarniku.Za mocna temeratura.Ciasto nabierze koloru ,a w srodku niekoniecznie jest dopieczone,wiec na 100% zakalec bédzie...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

lidands

Post #3 Ocena: 0

2008-11-21 19:29:04 (15 lat temu)

lidands

Posty: 380

Kobieta

Z nami od: 20-07-2007

Skąd: HW

Rozne ciasta, nawet marchewkowe dzisiaj, ale sprawdzilam patyczkiem, czy sie upieklo i bylo upiczone, i jak sprawdzalam to otworzylam drzwi tylko troszeczke. skladniki zawsze mierze dokladnie, lepiej zawsze dac troche wiecej maki?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malka85

Post #4 Ocena: 0

2008-11-21 19:29:42 (15 lat temu)

malka85

Posty: 249

Kobieta

Z nami od: 09-02-2008

ja tez sie zgodze ze zalezy to od ciasta i od temperatury
ja zawsze staram sie poszukac w necie kilku roznych przepisow na to samo ciasto i wyposrodkowac temp:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

malke

Post #5 Ocena: 0

2008-11-21 19:40:48 (15 lat temu)

malke

Posty: 1371

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Skąd: Mansfield

a ja ci powiem ze to moze byc wina piekarnika.Ja tez tak mialam i sie okazalo ze moj piekarnik ma tylko funkcje grila i dlatego wychodzil zakalec

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

witek28w

Post #6 Ocena: 0

2008-11-21 19:41:07 (15 lat temu)

witek28w

Posty: 280

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2006

Skąd: Lethbridge,AB

Cytat:

2008-11-21 19:20:58, lidands napisał(a):
...znowu
Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec.

A sprawdzasz ciasto otwierając piekarnik?Jeśli tak,to jak pamiętam mama na ten moment zamykała drzwi do kuchni i okno w tejże,bo przeciąg czy coś,jakoś tak to było.
I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lidands

Post #7 Ocena: 0

2008-11-21 19:45:41 (15 lat temu)

lidands

Posty: 380

Kobieta

Z nami od: 20-07-2007

Skąd: HW

Tak, otwieram piekarnik tak szybckiutko i malutko, a nie mam drzwi do kuchi, ciekawe, moze i to racja. A moze nastepnym razem lepiej nie sprawdzac tylko nawe przypalic, przynajmniej przypalone mozna poodkrawac.
Moj piekarnik ma rozne funkcje i na pewno uzywam tej pieczacej, mam ten z wentylatorem, nie wiem, czy to ma jakies znaczenie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #8 Ocena: 0

2008-11-21 21:12:46 (15 lat temu)

gosian

Posty: 9828

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ja zawsze sprawdzam czy ciasto jest upieczone dotykajac.Jezeli pod wplywem lekkiego nacisku ciasto odbije z powrotem tzn. ze jest upieczone,a jezeli pozostanie wgniecione to musi jeszcze sie podpiec.Warto troche dluzej o 5 minut piec skoro masz czesto zakalec i dodac 1-1.5 lyzki wiecej maki.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #9 Ocena: 0

2008-11-21 22:55:46 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2008-11-21 23:40:01 (15 lat temu)

reivilo

Posty: 2314

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Skąd: inąd

Cytat:

2008-11-21 19:20:58, lidands napisał(a):
...znowu
Czy znacie sposoby, zeby uniknac opadniecia ciasta? Staram sie, zeby skladniki uzyte byly w tj samej temperaturze, miksuje je dobrze, nie wyjmuje upieczonego od razu z piekarnika a i tak wychodzi mi zakalec.

pierwsze i podstawowe pytanie JAKIE CIASTO
- biszkopt
- drozowe
- kruche
- francuskie
- piaskowe
dla kazdego z nich - inna przyczyna zakalca
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,