MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Opowiadania Artura: ,,Magiczne przeklęcia,,

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AbacusII

Post #1 Ocena: 0

2021-06-08 00:25:58 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Z nami od: 12-05-2021

Witam nieszczęśniku,któryś zbłądził w mój autorki Temat :,,Magiczne przeklęcia,,Sam właśnie wypowiadasz czarowną formułkę,czytając tu słowo za słowem, które przemienią Cie w Mojego Osobistego ... Czytelnika:)
Proszę,zostaw ślad z łez wzruszenia lub rozpaczy,ktore niechybnie stoczą się z twoich szeroko zdziwionych ocząt, po odczytaniu moich wiekopomnych dyrdymałów :)
Cóż! Opowiadanie czas zacząć :
,,Krzyż,,

Właśnie odszedł sprzed Jego oblicza, następny z niekończącej się kolejki ludzi. Teraz ja stanąłem przed nim. Siedział. Śnieżnobiałe włosy spływały mu na ramiona. My i On nadzy, tak jak nas stworzył. Uniósł głowę i spojrzeniem łagodnie osunął mnie na kolana. W dłoniach trzymał talię kart. Zaczął tasować, patrząc swoim ciepłym spojrzeniem w me zaciekawione oczy. Nagle przestał , rozsunął karty reką, tworząc wachlarz. I rzekł:
Wybierz jedną. Bez zastanowienia puknąłem koniuszkiem palca w pierwszą lepszą. Wyjął ją z tali, spojrzał i powiedział:
Idź Arturze, zaczynasz życie na Ziemi. Zabierz,ze sobą jak każdy z was, swój krzyż.
I tak jak niespodziewanie na pluł na kartę, tak szybko przybił mi ją na czoło.
Dzięki- rzekłem, gdy ja odklejałem. Kątem oka zobaczyłem napis na karcie. Tylko jedno słowo: Przyzwoitość.
Wtedy spojrzał najgłębiej we mnie, na samo dno i dodał :
Dźwigaj więc swój los, dźwigaj swoją Przyzwoitość...
A może oszukuje?-przemknęła mi w głowie myśl wątpliwości.
Ja? - wskazał talią na siebie.Ja w ciebie wierzę -dodał.
Ja w ciebie też -odparłem zawstydzony.Wstałem i poszedłem. Tak zaiskrzyła i narodziła się moja przyzwoitość. Tak narodziłem się ja.I tak jak On i tak jak Ty, niosę swój krzyż,,
Artur K.

Tekst juz pokazany na MW ,ale chwilowo jestem bezpłodny literacko :) , wiec opublikowałem w moim temacie , licząc na informacje zwrotną od forumowiczów, dziękuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2021-06-08 00:31:11 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Brawo za stworzenie osobnego watku.

Bede zagladac.

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #3 Ocena: 0

2021-06-08 00:54:13 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-08 00:31:11, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Brawo za stworzenie osobnego watku.

Bede zagladac.

Witam w moich progach Wać PannęZMokraGlowa :)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2021-06-08 09:29:42 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No fajny temat. Dobry tytul, no i jak sie komus nie podoba to zagladac nie musi: ) slusznie. Wrzucaj, co tam masz ciekawego. Postaramy ci sie uprzykrzyc zycie po naszemu; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

AbacusII

Post #5 Ocena: 0

2021-06-08 14:00:54 (4 lata temu)

AbacusII

Mężczyzna

Cytat:

2021-06-08 09:29:42, galadriel napisał(a):
No fajny temat. Dobry tytul, no i jak sie komus nie podoba to zagladac nie musi: ) slusznie. Wrzucaj, co tam masz ciekawego. Postaramy ci sie uprzykrzyc zycie po naszemu; )

Ach! Gal! Klaniam się do pasa w moim progu, witajac Cię po staropolsku 😃 A nawet padając do stópek,dziękczyniąc za nadziejesz, uprzykrzenia tworczego mego zakutego czerepu 🤘😜
Fajnie,ze tu jesteś 😃

[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 08-06-2021 14:03 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,