Str 3 z 8 |
|
---|---|
PannaZMokraGlow | Post #1 Ocena: 0 2021-04-12 22:19:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Najpierw po angielsku, ale teraz probuje tez tlumaczyc na polski. Przyszlo mi do glowy ze moze po przetlumaczeniu bedzie mi latwiej ten tekst wzbogacic i wysubtelnic. Albo taniej bedzie zaplacic za pomoc. 😁
|
Blamestorm | Post #2 Ocena: 0 2021-04-12 22:24:13 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
A to rzeczywoscie trudne, masz racje jest wiele wyrazen w j angielskim, ktorych ich polskie odpowieniki po prostu nie oddaja w pelni sensu, I odwrotnie.
Ja podtrzymuje swoj glos, I chetnie przeczytam wszystko czym sie podzielisz jesli I kiedy bedziesz na to gotowa. I z calej sily trzymam kciuki. Uczestniczylas moze w jakichs warszatach pisarskich? If you’re reading this, you’ve been in a coma for 10 years
We’re trying a new technique.
We don’t know where this message will end up in your dream, but we hope it works.
PLEASE WAKE UP,
We miss you.
|
PannaZMokraGlow | Post #3 Ocena: 0 2021-04-12 22:35:18 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-04-12 22:24:13, Blamestorm napisał(a): A to rzeczywoscie trudne, masz racje jest wiele wyrazen w j angielskim, ktorych ich polskie odpowieniki po prostu nie oddaja w pelni sensu, I odwrotnie. Ja podtrzymuje swoj glos, I chetnie przeczytam wszystko czym sie podzielisz jesli I kiedy bedziesz na to gotowa. I z calej sily trzymam kciuki. Uczestniczylas moze w jakichs warszatach pisarskich? Nie. Niestety. Pamietam tylko z przedmiotu o nazwie writing ze powinno sie apelowac do wszystkich zmyslow czytelnika. Rzadko tez o tym pamietam, przyznaje sie... :D [ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 12-04-2021 22:37 ] |
PannaZMokraGlow | Post #4 Ocena: 0 2021-04-15 21:39:59 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Czesc, piszacy.
Alan Rinzler, konsultant-redaktor, opisuje strukture dobrej opowiesci jako nastepujacy l'uk narracyjny (narrative arc): A good story needs to: - start with a bang (rozpoczac sie z hukiem) - quickly accelerate to a level of action (szybko nabrac tempa do poziomu akcji) - have moments of drama and suspense that keep rising in intensity (zawierac momenty dramatu i suspensu o narastajacej intensywnosci) - sustain a high pitch (utrzymac wysoki poziom) - level off (zmniejszyc intensywnosc) - gradually come down to earth in an emotionally satisfying closure and denouement (stopniowo zejsc na ziemie w emocjonujaco satysfakcjonujacy sposob) On pracujac z klientami radzi im podobno np: ta scene najlepiej stad wyrzucic, itp. Chodzi o konstrukcje. Ja dzisiaj spytalam polskiego redaktora czy pracuje z autorami przy konstrukcji tekstu. Tak, pracuje jako mentor. Spytalam czy moglby ocenic fragment mojego pamietnika i udzielic mi technicznych rad. Nie, nie moze, bo rad udziela wobec beletrystyki czyli kiedy ktos opisuje fikcje. A wiec? Czyli on ocenia poziom fikcji a nie konstrukcje tekstu? Ciekawe, co? |
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2021-04-16 09:33:17 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Brzmi nieco jak przepis z Hitchcocka i zapowiada sie ciekawie.
Powodzenia PzMG ![]() |
|
|
niebieskieucho | Post #6 Ocena: 0 2021-04-17 18:19:42 (4 lata temu) |
Z nami od: 24-11-2008 Skąd: Folkestone |
Cytat: 2021-04-15 21:39:59, PannaZMokraGlowa napisał(a): Czesc, piszacy. Alan Rinzler, konsultant-redaktor, opisuje strukture dobrej opowiesci jako nastepujacy l'uk narracyjny (narrative arc): A good story needs to: - start with a bang (rozpoczac sie z hukiem) - quickly accelerate to a level of action (szybko nabrac tempa do poziomu akcji) - have moments of drama and suspense that keep rising in intensity (zawierac momenty dramatu i suspensu o narastajacej intensywnosci) - sustain a high pitch (utrzymac wysoki poziom) - level off (zmniejszyc intensywnosc) - gradually come down to earth in an emotionally satisfying closure and denouement (stopniowo zejsc na ziemie w emocjonujaco satysfakcjonujacy sposob) W oparciu o podejrzenie stylu Olgi T., który możnaby nazwać "Tokarczukizm", moja rada jest nastepująca: aby chyc na książkę mieć przerost formy daj nad treść tokarczukizm taki jest wyobraźnią Olgi fest piórami jej się wzbija w kosmos chmury omija aby stamtąd ujrzeć to co jest dobre a co zło ona chce naprawić świat ale czy on Olgi wart? tak kwiecistość patosu przyczyną jej rozgłosu bo noblistka ze wszech miar nimże daje ich bezmiar ![]() Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
|
autor65 | Post #7 Ocena: 0 2021-04-25 22:35:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
a ja staram się nieudolnie odwrócić zasadę " przerost formy nad treścią'', żeby w prostej sposób przekazać czytelnikowi dwa razy więcej niż jest napisane...Tak też było w SNM, cała zabawna niby historia ma pokazać smutny koniec długiego i owocnego małżeństwa, kiedyś szczęśliwego. Ma dać do myślenia, zastanowienia się co w tak fajnej przecież parze wydarzyło się złego, co poszło nie tak i dlaczego. Taki miał być przekaz tego niby krótkiego opowiadania, a jakże długiego związku...a śruba z torebki miała być tylko fajnym pretekstem do przemyśleń. No cóż chyba się nie udało, albo autor jednak tego nie potrafi...ale ciągłe się uczy...życia.
człowiek się zmienia za ...granicą
|
PannaZMokraGlow | Post #8 Ocena: 0 2021-04-26 06:49:50 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Nie nie, ta srubka z torebki i zreszta caly opis sa swietne.
Kazdy odbierze kazdy tekst inaczej, ale nie zakladaj ze sie nie udalo.. |
PannaZMokraGlow | Post #9 Ocena: 0 2021-09-08 00:13:40 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Z innego watku:
Cytat: 2021-09-06 19:35:12, galadriel napisał(a): No wlasnie zdziwilo nas, ze nie wszyscy sa tacy jak my. Niestety ![]() ![]() A na stronach typu Reedsy mozna poprosic piecioro specjalistow o podanie ceny takich rzeczy przed publikacja jak marketingowy ksiazkowy blurb albo projekt okladki itp. Oczywiscie nie wiem jakie ceny bo na razie nigdy nie przebrnelam przez etap edycyjny ... |
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2021-09-08 09:35:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
W Polsce będzie taniej... mimo strasznie drożejących cen papieru.
Jak będziecie chcieli wydać coś fajnego w systemie self publishing (ale z dużą pomocą fachowców) - dajcie znać. |