MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Oboz pracy, czyli pamietnik Fachurry

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 43 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 41 | 42 | 43 ] - Skocz do strony

Str 9 z 43

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-01-11 09:43:21 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Fachurra

Post #2 Ocena: 0

2010-01-11 16:50:08 (15 lat temu)

Fachurra

Mężczyzna

Z nami od: 30-12-2009

OBOZ PRACY 39 ( 11.01.2010 )

Dzis poniedzialek , pierwszy dzien mojej pracy . Krotko spalem i prawa reka mi zdretwiala . Wszystko przez ta Marys Chilton . Gino powiedzial ze mam sie wypucowac , zebym zrobil dobre wrazenie na jego wujaszku .
Winda staje na 2 pietrze i kto wsiada ?! Marysia Krupa ! Tez niewyspana . Juz chcialem ja zapytac czy bylem dobry , ale przeciez obiecalem dochowac tajemnicy . Wiec mrugnalem do niej tylko porozumiewawczo i nacisnalem jezykiem kilka razy na wewnetrzna powierzchnie mojego policzka . Spuscila skromnie oczy i zaczerwienila sie . Pewnie sie domysla ze Romeo22cm to ja .
W aucie Gino rusza nosem jak krolik i pyta czy wzialem prysznic . Nie Gino , slowo honoru , mozesz sprawdzic w mojej walizce . Przeciez jestem uczciwym czlowiekiem . Uwierzyl i na przeprosiny za bezpodstawne podejrzenie , podarowal mi dezodorant .
Po drodze opowiedzial mi troche o swoim wuju . Ten jest tu juz 30 lat . Zaczynal jako pomocnik na stacji benzynowej i ciezka praca postawil na nogi firme uslugowa , ktora zatrudnia dzis przeszlo 50 ludzi . Przeroznych fachowcow , ktorzy naprawiaja , remontuja , restauruja w calym Sztokholmie . Bla, bla , bla , ciezka praca !! . Ci co przyjechali przed 30 laty to mieli dobrze . Socjalistyczna Polska dawala im darmowe , swietne wyksztalcenie , potem pryskali na zachod , a co niektorzy jeszcze przedtem w kraju narozrabiali , porobili jakies nielegalne organizacje i zniszczyli gospodarke . Na zachodzie posprzedawali za ciezkie pieniadze obcym wywiadom ( np.CIA albo Wermachtowi ) wazne tajemnice panstwowe , pokasowali odszkodowania za antysocjalistyczna dzialalnosc , podostawali za darmo eleganckie auta , luksusowe mieszkania , wysokie zapomogi i zyli jak paczki w masle . Niektorzy mowia nawet w obcych jezykach lepiej jak ja po polsku . Czy to sa jeszcze Polacy ? Stali sie kapitalistami i nie musza robic nic , tylko liczyc forse . Wlasciwie to powinni sie z nami ta kasa podzielic , bo przeciez dzisiejszy emigrant musi wyszarpywac sobie zyly zeby zarobic na chleb i zasuwac caly rok zeby dostac zasilek dla bezrobotnych .
Na pewno sie wujo ucieszy jak mu powiem jakim jestem dobrym fachowcem i nie poskapi zaliczki :-]. C.d.n.Fachurra

Fachurra

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-01-11 17:19:38 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

moncia2244

Post #4 Ocena: 0

2010-01-12 08:03:51 (15 lat temu)

moncia2244

Kobieta

Z nami od: 28-07-2009

czekamy na c.d Fachurra;-):-]:-]:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

littleflower

Post #5 Ocena: 0

2010-01-12 09:59:35 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

super :-)
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2010-01-12 14:35:33 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Webmaster

Post #7 Ocena: 0

2010-01-12 14:47:20 (15 lat temu)

Webmaster

Mężczyzna

Z nami od: 18-04-2003

Od początku było widać, że to opowieść humorystyczna, do której należy podejść z dystansem. Może naszym rodakom z krajów skandynawskich tego dystansu trochę brakuje ;-)
Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

krunschwitz

Post #8 Ocena: 0

2010-01-12 15:14:07 (15 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Zimna Norwegia nigdy nie będzie tak wyluzowana jak przemoczona Anglia.:-]:-]:-]
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Fachurra

Post #9 Ocena: 0

2010-01-12 15:18:42 (15 lat temu)

Fachurra

Mężczyzna

Nie wykluczam ewentualnosci , kolejnej zmiany miejsca pracy i zamieszkania . Niewielka odleglosc Norwegii od Szwecji jest bardzo istotnym argumentem mogacym ostatecznie wplynac na moja decyzje . Juz teraz szukam tam przyjaciol . O tak , na wszelki wypadek . Mam juz kilku, ktorzy ogromnie ciesza sie na moj przyjazd , ale poniewaz sa skromni , nie przyznaja sie do tego . Ale to nic , po trzeciej butelce i tak rzuca mi sie na szyje .:-Y

Fachurra
Fachurra

Do góry stronyOffline

Fachurra

Post #10 Ocena: 0

2010-01-12 15:21:01 (15 lat temu)

Fachurra

Mężczyzna

OBOZ PRACY 40 ( 12.01.2010 )

Dostalem zaliczke !! 4.000,- koron ! A wiec Euro tu tez jeszcze nie maja . Pewnie tak samo slaba gospodarka jak w Polsce , ze im jeszcze nie dali . I placic mi beda na godziny ! Zaden akord czy jakas inna niesprawiedliwosc ! Od razu zapytalem czy moge robic w nadgodzinach , bo az mnie rozpiera chec do pracy , no i oczywiscie czy jest dodatek za nadgodziny . Dodatek jest , a wiec moze bede pracowal tylko w nadgodzinach ? Chyba zapuszcze korzenie w tym kraju . Wujaszek zapytal , czy umiem malowac sciany , drzwi i okna ? Oczywiscie !! To moja pasja i niemalze wyuczony zawod . Juz wspominalem na poczatku mojego pamietnika o tej stodole ktora kiedys wybielilem . W niektorych miejscach farba do dzis trzyma , a to juz prawie dwa lata ! Pojade z jakims kolega na drugi koniec miasta pomalowac czteropokojowe mieszkanie .
Gino jest magazynierem . Poszedlem z nim po material , a po drodze przedstawil mi tego „kolege” z ktorym mam pracowac . Uwaga ! Trzymajcie sie mocno .... MURZYN !! Chyba musialem zrobic na szefie niesamowicie dobre wrazenie , skoro od razu dostalem wlasnego murzyna !
Gino wydal nam farby , pedzle i jeszcze jakies inne rzeczy ( nie wiem wlasciwie po co te inne rzeczy , skoro mamy tylko pomalowac mieszkanie ) . Moj pomocnik nazywa sie Khadrim . Tego sie nie da wypowiedziec , wiec bede go po prostu wolal Bimbo . Poklepalem go po plecach jak juz wszystko zaniosl do auta i zastanawialem sie nawet czy mu nie dac papierosa . Cos tam po afrykansku pomrukiwal i rzucal mi dziwne spojrzenia , ale najwazniejsze ze zrobil co do niego nalezy . Siadl za kierownica ( w telewizji tez czasem maja takich czarnych kierowcow ) i pojechalismy do pracy . Bimbo nie rozumie ani slowa po polsku , wiec probowalem mu na migi wytlumaczyc ze musimy po drodze gdzies kupic pare flaszek piwa . Chyba mnie zle zrozumial , bo wyciagnal ze swojej torby termos z herbata i mi go dal .Nie napilem sie . Czy ja wiem czego oni w Afryce do herbaty dodaja ? Oj , nie bedzie latwo z tym Bimbo . Musze jutro zapytac czy nie maja bardziej kumatych . Moze mi go wymienia ? ;-)C.d.n.

Fachurra

Do góry stronyOffline

Strona 9 z 43 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ... 41 | 42 | 43 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,