Str 9 z 43 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-01-11 09:43:21 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Fachurra | Post #2 Ocena: 0 2010-01-11 16:50:08 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: Sherwood Forest |
OBOZ PRACY 39 ( 11.01.2010 )
Dzis poniedzialek , pierwszy dzien mojej pracy . Krotko spalem i prawa reka mi zdretwiala . Wszystko przez ta Marys Chilton . Gino powiedzial ze mam sie wypucowac , zebym zrobil dobre wrazenie na jego wujaszku . Winda staje na 2 pietrze i kto wsiada ?! Marysia Krupa ! Tez niewyspana . Juz chcialem ja zapytac czy bylem dobry , ale przeciez obiecalem dochowac tajemnicy . Wiec mrugnalem do niej tylko porozumiewawczo i nacisnalem jezykiem kilka razy na wewnetrzna powierzchnie mojego policzka . Spuscila skromnie oczy i zaczerwienila sie . Pewnie sie domysla ze Romeo22cm to ja . W aucie Gino rusza nosem jak krolik i pyta czy wzialem prysznic . Nie Gino , slowo honoru , mozesz sprawdzic w mojej walizce . Przeciez jestem uczciwym czlowiekiem . Uwierzyl i na przeprosiny za bezpodstawne podejrzenie , podarowal mi dezodorant . Po drodze opowiedzial mi troche o swoim wuju . Ten jest tu juz 30 lat . Zaczynal jako pomocnik na stacji benzynowej i ciezka praca postawil na nogi firme uslugowa , ktora zatrudnia dzis przeszlo 50 ludzi . Przeroznych fachowcow , ktorzy naprawiaja , remontuja , restauruja w calym Sztokholmie . Bla, bla , bla , ciezka praca !! . Ci co przyjechali przed 30 laty to mieli dobrze . Socjalistyczna Polska dawala im darmowe , swietne wyksztalcenie , potem pryskali na zachod , a co niektorzy jeszcze przedtem w kraju narozrabiali , porobili jakies nielegalne organizacje i zniszczyli gospodarke . Na zachodzie posprzedawali za ciezkie pieniadze obcym wywiadom ( np.CIA albo Wermachtowi ) wazne tajemnice panstwowe , pokasowali odszkodowania za antysocjalistyczna dzialalnosc , podostawali za darmo eleganckie auta , luksusowe mieszkania , wysokie zapomogi i zyli jak paczki w masle . Niektorzy mowia nawet w obcych jezykach lepiej jak ja po polsku . Czy to sa jeszcze Polacy ? Stali sie kapitalistami i nie musza robic nic , tylko liczyc forse . Wlasciwie to powinni sie z nami ta kasa podzielic , bo przeciez dzisiejszy emigrant musi wyszarpywac sobie zyly zeby zarobic na chleb i zasuwac caly rok zeby dostac zasilek dla bezrobotnych . Na pewno sie wujo ucieszy jak mu powiem jakim jestem dobrym fachowcem i nie poskapi zaliczki ![]() Fachurra
|
Post #3 Ocena: 0 2010-01-11 17:19:38 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
moncia2244 | Post #4 Ocena: 0 2010-01-12 08:03:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2009 Skąd: North Yorkshire |
czekamy na c.d Fachurra
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
littleflower | Post #5 Ocena: 0 2010-01-12 09:59:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
super
![]() "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-01-12 14:35:33 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Webmaster | Post #7 Ocena: 0 2010-01-12 14:47:20 (15 lat temu) |
Z nami od: 18-04-2003 Skąd: Yorkshire |
Od początku było widać, że to opowieść humorystyczna, do której należy podejść z dystansem. Może naszym rodakom z krajów skandynawskich tego dystansu trochę brakuje
![]() Nie odpowiedziano na Twój post? Zrób literówkę, zobaczysz ile osób się odezwie
![]() |
krunschwitz | Post #8 Ocena: 0 2010-01-12 15:14:07 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Zimna Norwegia nigdy nie będzie tak wyluzowana jak przemoczona Anglia.
![]() ![]() ![]() Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|
Fachurra | Post #9 Ocena: 0 2010-01-12 15:18:42 (15 lat temu) |
Nie wykluczam ewentualnosci , kolejnej zmiany miejsca pracy i zamieszkania . Niewielka odleglosc Norwegii od Szwecji jest bardzo istotnym argumentem mogacym ostatecznie wplynac na moja decyzje . Juz teraz szukam tam przyjaciol . O tak , na wszelki wypadek . Mam juz kilku, ktorzy ogromnie ciesza sie na moj przyjazd , ale poniewaz sa skromni , nie przyznaja sie do tego . Ale to nic , po trzeciej butelce i tak rzuca mi sie na szyje .:-Y
Fachurra Fachurra
|
Fachurra | Post #10 Ocena: 0 2010-01-12 15:21:01 (15 lat temu) |
OBOZ PRACY 40 ( 12.01.2010 )
Dostalem zaliczke !! 4.000,- koron ! A wiec Euro tu tez jeszcze nie maja . Pewnie tak samo slaba gospodarka jak w Polsce , ze im jeszcze nie dali . I placic mi beda na godziny ! Zaden akord czy jakas inna niesprawiedliwosc ! Od razu zapytalem czy moge robic w nadgodzinach , bo az mnie rozpiera chec do pracy , no i oczywiscie czy jest dodatek za nadgodziny . Dodatek jest , a wiec moze bede pracowal tylko w nadgodzinach ? Chyba zapuszcze korzenie w tym kraju . Wujaszek zapytal , czy umiem malowac sciany , drzwi i okna ? Oczywiscie !! To moja pasja i niemalze wyuczony zawod . Juz wspominalem na poczatku mojego pamietnika o tej stodole ktora kiedys wybielilem . W niektorych miejscach farba do dzis trzyma , a to juz prawie dwa lata ! Pojade z jakims kolega na drugi koniec miasta pomalowac czteropokojowe mieszkanie . Gino jest magazynierem . Poszedlem z nim po material , a po drodze przedstawil mi tego „kolege” z ktorym mam pracowac . Uwaga ! Trzymajcie sie mocno .... MURZYN !! Chyba musialem zrobic na szefie niesamowicie dobre wrazenie , skoro od razu dostalem wlasnego murzyna ! Gino wydal nam farby , pedzle i jeszcze jakies inne rzeczy ( nie wiem wlasciwie po co te inne rzeczy , skoro mamy tylko pomalowac mieszkanie ) . Moj pomocnik nazywa sie Khadrim . Tego sie nie da wypowiedziec , wiec bede go po prostu wolal Bimbo . Poklepalem go po plecach jak juz wszystko zaniosl do auta i zastanawialem sie nawet czy mu nie dac papierosa . Cos tam po afrykansku pomrukiwal i rzucal mi dziwne spojrzenia , ale najwazniejsze ze zrobil co do niego nalezy . Siadl za kierownica ( w telewizji tez czasem maja takich czarnych kierowcow ) i pojechalismy do pracy . Bimbo nie rozumie ani slowa po polsku , wiec probowalem mu na migi wytlumaczyc ze musimy po drodze gdzies kupic pare flaszek piwa . Chyba mnie zle zrozumial , bo wyciagnal ze swojej torby termos z herbata i mi go dal .Nie napilem sie . Czy ja wiem czego oni w Afryce do herbaty dodaja ? Oj , nie bedzie latwo z tym Bimbo . Musze jutro zapytac czy nie maja bardziej kumatych . Moze mi go wymienia ? ![]() Fachurra
|