Str 13 z 43 |
|
---|---|
littleflower | Post #1 Ocena: 0 2010-01-19 07:54:10 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
super
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Fachurra | Post #2 Ocena: 0 2010-01-20 07:13:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: Sherwood Forest |
OBOZ PRACY 46 ( 20.01.2010 )
Drugi piekarz dostal juz po paru tygodniach niewolniczej pracy , ostrzezenie z zagrozeniem wypowiedzenia , za to ze nie przychodzil w poniedzialki. Przeciez to najnormalniejsza rzecz pod sloncem . Wlasciwie to poniedzialki powinny byc oficjalnie dniem wolnym od pracy,to by we wtorek wszyscy byli trzezwi i pracowali wydajniej . Jemu Kasko doradzil wizyte u psychologa . Poniewaz piekarnia znajduje sie w suterenie pod sklepem i nie ma panoramicznych okien z widokiem na zielone lasy i pola , wiec pracownicy juz po krotkim czasie wpadaja w depresje , ktore w niektorych przypadkach moga skonczyc sie wpadnieciem w niebezpieczne nalogi . Nasz kolega piekarz jest wlasnie takim przypadkiem i calkowita odpowiedzialnosc za jego zszarpane zdrowie ponosi pracodawca . Musi wyplacic chorobowe za wszystkie poniedzialki ( z procentami za zwloke) i odszkodowanie za powazny uszczerbek na zdrowiu , a moze i sfinansowac jakis pobyt w ladnym sanatorium . Kasko powinien naprawde dostac nagrode Nobla i jeszcze jakis polski krzyz zaslugi za pomoc rodakom na obczyznie . Trzeci piekarz pracuje od trzech dni bez umowy !!!! NA CZARNO !!! Szef piekarni twierdzi ze musi sprawdzic najpierw jego fachowe umiejetnosci ... Ha, ha, ha . Pomieszac wode z maka , ulepic z tego chleb czy buleczki i wsadzic to do pieca , to umie kazdy , wiec po co jakis okres probny ? Nie... Ten szwedzki krwiopijca zmusza naszego kolege do pracy na czarno , nie placi za niego podatkow , ubezpieczen i napycha sobie kieszenie forsa . Kupuje pewnie nowe wille , jachty , telewizory a moze i helikoptery . Tych zbrodniarzy to ja juz poznalem i w innych krajach . I tu Kasko potrzebuje mojej pomocy . Mam sie przyjac do tej piekarni i byc jego wtyczka .Taki Hans Kloss 21-go stulecia , agent J-23 . Kiedys polskie dzieci beda sie uczyly o mnie w szkole , a moze nazwa moim imieniem jakas ulice ? Mam robic komorka zdjecia ( jako potwierdzenie niedopuszczalnych warunkow pracy ) , notowac podejrzane wypowiedzi kierownictwa albo jeszcze lepiej je nagrywac . Potem Kasko przegra to na computer , powycina , poskleja , beda dowody rzeczowe i zrobimy w piekarni zadyme . Najlepiej zebym ja sie przyjal tez na czarno , to bedzie jeszcze jeden wiarygodny swiadek . Za pare dni Kasko zrobi dla mnie „Dyplom czeladnika piekarskiego” , wydany przez Cech Rzemiosl Roznych w Wolominie z tlumaczeniem na jezyk szwedzki . Ma w swoim computerze takie rozne dokumenty , ktore mozna drukowac wg. zapotrzebowania . Poprowadzimy wojne przeciwko Szwedom . Skrupulow nie mam , bo to przeciez oni kilkaset lat temu zaczeli :-Y. C.d.n Fachurra
|
moncia2244 | Post #3 Ocena: 0 2010-01-20 07:35:23 (15 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2009 Skąd: North Yorkshire |
supcio.....
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2010-01-20 07:37:54 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
littleflower | Post #5 Ocena: 0 2010-01-20 07:53:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
![]() ![]() "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
czarnulka33 | Post #6 Ocena: 0 2010-01-20 07:57:37 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: newwport gwent |
powinienes jednak jakas ksiazke napisac dobrze by ci szlo extra
|
Fachurra | Post #7 Ocena: 0 2010-01-20 11:40:43 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-01-14 17:05:57, andzia1303 napisał(a): Fachurra w Sztokholmie ,gdzies,jest piekarnia w piwnicy ,polscy chlopcy pracuja tam na czarno ,moze Kasko im pomoze ,przeciez zna sie na prawie szwedzkim ![]() Jak widzisz , jestesmy juz w akcji . Mam nadzieje , ze chodzilo Ci o tych piekarzy . Fachurra ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Fachurra 20-01-2010 11:41 ] Fachurra
|
keytin | Post #8 Ocena: 0 2010-01-20 20:29:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-01-2010 Skąd: New Mills |
Fachurra to jest rewelacyjne,czytaliśmy trzy godziny bez wytchnienia,uśmiałam się serdecznie i czekamy z niecierpliwością na dalszy ciąg.
|
Fachurra | Post #9 Ocena: 0 2010-01-21 09:15:19 (15 lat temu) |
OBOZ PRACY 47 ( 19.01.2010 )
Po drodze do domu , wczesnym popoludniem , wstapilem jeszcze do marketu na zakupy . I tu znowu szok . Chyba maja galopujaca inflacje jak u nas w latach 80-tych . Niesamowita drozyzna . Placi sie tez w Koronach , jak w Danii , ale wszystko jest jeszcze drozsze . Chyba lepiej pracowac w Uzbekistanie , bo tam pieniadz jest na pewno wiecej wart jak tu . Na szczescie Gino dal mi swoj porfel , wiec nie zostalem ta inflacja dotkniety osobiscie. Musza ci Szwedzi pic jak szewcy bo w calym sklepie nie znalazlem ani jednej butelki wodki . Ale mila kasjerka pokazala mi sklep specjalistyczny po drugiej stronie ulicy - monopolowy , tak jak u nas .Tam widocznie wiecej towaru rzucili i jeszcze cos dostalem . Pod naszym domem stoi furgonetka i laduja meble i kartony . O , Marysia Krupa sie wyprowadza . Ciekawe dlaczego ? Moze znalazla lepsze mieszkanie , a moze kupila sobie dom ? Puscilem do niej oczko na pozegnanie , ale nie odmrugnela . Odwrocila sie do mnie plecami . Wszystko przez tego durnego Gino . Po co ja molestowal . Gino czuje sie troszeczke lepiej i biega do lazienki juz tylko co 15 minut . Podalem mu piwko i nalalem szklaneczke , ten spojrzal i znowu do lazienki . 5 minut po ostatnim razie , czyli ze stan zdrowia znow sie pogorszyl . W sumie to dobrze , bo gdyby sie lepiej poczul to pewnie chcialby juz jutro isc do roboty , a tak to usprawiedliwi nas jeszcze u wuja na kilka dni . Powiedzialem mu o wyprowadzce Marysi . A ten znowu w placz . Obiecalem mu zalatwic inna laske . Chyba sie nawet przez lzy usmiechnal , a potem wyznal mi ze tak naprawde to on jeszcze nie byl nigdy tak calkiem blisko z zadna kobieta . Boze , ten chlop ma prawie 40-tke ! Gdzie on sie uchowal ? U nas to jak jakis chlopak konczyl 15 lat i jeszcze zadnej dziewuchy nie polozyl , to lapal koze albo owieczke dawal jej jakies ladne zenskie imie i juz mogl brac udzial w meskich rozmowach w gospodzie nie narazajac sie na gniew wszechmogacego za klamstwo . Poznym wieczorem Gino wyznal mi jeszcze cos : ze jego orientacja sexualna nie jest jeszcze ostatecznie sprecyzowana . Nie chodzilem wprawdzie na uniwersytet , ale to zrozumialem . Dzis musze nie tylko zamknac moje drzwi na klucz , ale jeszcze zastawic je szafa . Strzezonego Pan Bog strzeze . Chyba trzeba sie bedzie rozejrzec za nowym mieszkaniem . ![]() Fachurra
|
Post #10 Ocena: 0 2010-01-21 10:00:11 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|