Str 11 z 43 |
|
---|---|
Milusia | Post #1 Ocena: 0 2010-01-13 13:50:04 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Nie ma mnie...
![]() jewelleryjunction co uk
|
anna69 | Post #2 Ocena: 0 2010-01-13 13:57:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
no milusia, fachura moglby np reklamowac wasza bizuterie
![]() ![]() |
Milusia | Post #3 Ocena: 0 2010-01-13 13:59:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
No przeciez mowie, ze mnie nie ma! Zajeta jestem, pracuje...
![]() jewelleryjunction co uk
|
Fachurra | Post #4 Ocena: 0 2010-01-13 14:09:15 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2009 Skąd: Sherwood Forest |
Cytat: 2010-01-13 13:59:06, Milusia napisał(a): No przeciez mowie, ze mnie nie ma! Zajeta jestem, pracuje... ![]() Buuuuuuu!!!:-Y I tak Cie znajde ! Fachurra
|
Post #5 Ocena: 0 2010-01-13 14:18:21 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-01-14 11:05:33 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Netta6 | Post #7 Ocena: 0 2010-01-14 15:09:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Fachura, jak przylecisz na wyspy to leć odrazu na Orkady. Tam potrzebują ludzi do odśnieżania. Zobacz ile tam pracy !!!
![]() A jakie widoczki !!! ![]() A najważniejsze, że Polaków tam nie ma! Masz już takie doświadczenie a jeszcze nikt ci nie powiedział, żeby za granicą z dala od Polaków należy się trzymać? Dlatego zostaw naszą Milusię i wal prosto tam bo tu u nas sami wyzyskiwacze !!! [ Ostatnio edytowany przez: Netta6 14-01-2010 15:10 ] |
Fachurra | Post #8 Ocena: 0 2010-01-14 16:31:03 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-01-14 15:09:19, Netta6 napisał(a): Fachura, jak przylecisz na wyspy to leć odrazu na Orkady. Tam potrzebują ludzi do odśnieżania. Zobacz ile tam pracy !!! ![]() A jakie widoczki !!! ![]() A najważniejsze, że Polaków tam nie ma! Masz już takie doświadczenie a jeszcze nikt ci nie powiedział, żeby za granicą z dala od Polaków należy się trzymać? Dlatego zostaw naszą Milusię i wal prosto tam bo tu u nas sami wyzyskiwacze !!! [ Ostatnio edytowany przez: <i>Netta6</i> 14-01-2010 15:10 ] ""Zobacz ile tam pracy !!!"" Cos mi sie zdaje ze chcesz mnie w konia zrobic !! ![]() Fachurra Fachurra
|
Fachurra | Post #9 Ocena: 0 2010-01-14 16:32:29 (15 lat temu) |
OBOZ PRACY 42 ( 14.01.2010 )
Zaczekalem przy wyjsciu z zakladu az wyjda rodacy . Juz po chwili bylo dwoch , wiec przedstawilem sie uprzejmie i zaprosilem wedlug staropolskiego zwyczaju na zapoznawczego kielicha . A ci zamiast sie ucieszyc to mowia ze im sie spieszy bo maja jeszcze fuche do zrobienia . Moze innym razem . Innym razem ? Kto odmawia wypicia ze mna , ten moze sobie sam kupic innym razem . Dziwolagi jakies , juz zapomnieli o starych tradycjach . Na szczescie po chwili wyszla nastepna grupka . Tu juz po glosnosci rozmowy i barwie slow wyczulem ze to swoi . Mialem dobre przeczucie . Ucieszyly sie chlopaki z zaproszenia . Wiedza tez gdzie spotyka sie Polonia . Fajno jest . Zapowiada sie mily wieczor . Po drodze wstapilismy jeszcze do Western Union bo przeciez musze wyslac troche kasy mojej Kasi do domu . Wysle jej 500 koron , a co tam wysle jej 1.000 , zeby nie miala finansowych problemow !! Niech sobie cos ladnego do ubrania kupi i dzieciakom tez , to sasiedzi zobacza ze dbam o rodzine . Poza tym jak jej wiecej wysle to da mi jakis czas spokoj . Dotarlismy do celu . " Knut Krog "- tak sie ta knajpa nazywa i sprzedaja tu öl . W niemczech to öl na stacjach benzynowych sprzedaja , a tu w knajpie . Zaraz po otwarciu drzwi poczulem sie jak w ojczyznie .Powietrze ze siekiere mozna powiesic . Swojski zapach piwka pomieszany z zapachem papierosow , toalety i czegos smazonego i gwar taki ze trzeba sie przekrzykiwac nawzajem .... jak w domu . I tylko polska mowa ! Albo przychodza tu inteligentni Szwedzi ktorzy posluguja sie naszym jezykiem , albo ziomkowie . Paru juz pewnie jest troche dluzej bo ucinaja sobie wytrzezwiencza drzemke na stolikach . Czy tu tez nalewaja wodke tez do takich ciupenkich naparsteczkow ? Nie !! Ci juz sie nauczyli - po 50tce na poczatek , a potem juz po 100tce . Na zagryche klopsy . Porzadny lokal .Bede z pewnoscia czesciej zagladal . Mozna tu poznac ciekawych ludzi . Wszyscy z ktorymi rozmawialem maja cholerne szczescie , zarabiaja mase pieniedzy , maja zamiar kupic sobie auta a niektorzy nawet chca kupowac domy ! Tu nie ma biednych ! Powypytywalem troche co trzeba robic zeby tez odnosic tylko sukcesy . Najzyczliwszy jest Kasko . Ten to sie zna na rzeczy . Jest absolwentem Zasadniczej Szkoly Zawodowej w Wolominie , a wiec ma dobre wyksztalcenie i swietne pochodzenie . Ten zna sie na wszystkich przepisach szwedzkiego prawa pracy . Jest tu juz od trzech lat z ktorych przepracowal 3 miesiace , a 33 miesiace zyje z zasilkow , zapomog , dodatkow , odszkodowan no i z chorobowego . Madry chlopak ten Kasko , musze sie go trzymac to razem duzo zdzialamy . Wyjasnil mi ze mam mojego szefa w rece , bo pracowalem dzis bez oficjalnej umowy o prace . To jest przestepstwo i jesli zagroze mu jutro zgloszeniem tego na policje to narobi w portki ze strachu da mi umowe i podwyzke . Ale zanim ja podpisze to Kasko chce sprawdzic , czy przypadkiem nie ma w niej jakiejs lewizny . I tak kieliszek po kieliszku zostalem uswiadomiony co do moich praw pracowniczych . Teraz juz wiem dlaczego wszystkim ktorych poznalem w "Knut Krog" tak swietnie sie powodzi . Szwecja ma swietne prawo pracy , a Kasko jest genialnym doradca . Na koniec imprezy o malo nie dostalem zawalu jak mi pokazali rachunek . Zaliczki nie starczy ![]() ![]() Fachurra
|
Post #10 Ocena: 0 2010-01-14 17:05:57 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|