MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nauka języka w Londynie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ragnaros

Post #1 Ocena: 0

2016-12-07 18:33:03 (8 lat temu)

Ragnaros

Mężczyzna

Z nami od: 06-07-2014

Cytat:

2016-12-07 17:34:03, Inferis napisał(a):
Nie popełniłem błedu w obliczeniach...
1) Koszty życia. Wyżej podałem link gdzie dziewczyna dokładnie opisuje orientacyjnie koszty życia dla 2 osób w Londynie (dane sprzed 2 lat). Cytuje: „Łatwo policzyć, że na przeżycie w pierwszych miesiącach pobytu potrzebowaliśmy min. 1200 GBP = 6000 zł. miesięcznie.” w cenę wliczone jest: mieszkanie, transport, jedzenie, lunche, abonament telefoniczny. 1200 GBP /2 = 600GBP od osoby. Chcecie mi powiedzieć że autorka tekstu wszystko zmyśliła?

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że jeżeli 1200 wystarczy na 2 osoby to na 1 nie będzie 50% tego tylko około 75%.[:-}

[ Ostatnio edytowany przez: Ragnaros 07-12-2016 18:34 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #2 Ocena: 0

2016-12-07 18:44:43 (8 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że jeżeli 1200 wystarczy na 2 osoby to na 1 nie będzie 50% tego tylko około 75%.[:-}

Może kolega myślał że jak będzie wynajmował sam pokój w który się mieszczą dwie osoby to zapłaci tylko połowę czynszu ;)

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2016-12-07 19:24:20 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dobrym pomyslem jest wziecie pod uwage innego, tanszego miasta.
Przy intensywny kursie jezykowym (kilkanascie godzin tygodniowo) i minimum 30h pracy tygodniowo nie bardzo pozostanie czas i sily na zwiedzanie ;).
A zeby sie utrzymac z NMW (na wiele wiecej nie ma co liczyc bez jezyka i sensownego zawodu), oplacic kurs, to sie moze okazac, ze i pelny etat nie wystarczy.
Studenci miejscowi maja troche inna sytuacje (granty, dofinansowania, ulgi na np. przejazdy, maja opanowany jezyk, czesto lapia sie za prace w obsludze klienta za wyzsza stawke, maja nieraz juz konkretne umiejetnosci i zarabiaja zgodnie z kierunkiem nauki).

PS.Moze sie okazac lepszym rozwiazaniem praca typu 'live in' np. w opiece, gdzie ma sie zapewniony dach nad glowa, wynagrodzenie, wymog uzywania stale angielskiego, a gramatyke i powiekszanie zasobu slow we wlasnym zakresie, w oparciu o internet, telewizje, ksiazki, filmy itp.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 07-12-2016 19:31 ]

Do góry stronyOffline

KanRida

Post #4 Ocena: 0

2016-12-07 21:16:07 (8 lat temu)

KanRida

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2016

Co do tańszego miasta na start bym się zgodził by poszukał. Po za tym musi naprawdę poszukać mieszkania. Nie każdy landlord wynajmie od tak osobie nowo przyjezdnej nawet pokój. Po za tym jak napisał kolega wcześniej w Londynie np za 600 funtów miesięcznie wynajmiesz pokój plus 300 musisz dać jako depozyt, a u mnie pod Manchesterem pokój wynajmiesz za 320 funtów i dasz 160 jako depozyt. Więc jest prawie o połowę mniej. Co do pracy to do opieki bym się bardziej przychylał. Magazyny piszą niby że zatrudniają na część etatu ale tak naprawdę chętniej biorą na pełny. Jeśli nie masz znajomego który ci pomoże ogarnąć wszystko to jak chcesz pracować to jeszcze konto w banku i NIN. Obie rzeczy do umówienia, zwłaszcza na spotkanie o NIN będziesz czekał około 2 tygodni obecnie, a bez dokumentu od nich na legalu mało kto zatrudnia. A jak NIN to potwierdzenie adresu. Polecam poszukać po forum polaków wynajmujących pokoje na początek i oni pomogą ci wszystko na miejscu ogarnąć.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2016-12-07 21:28:15 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Wybor wynajmu u Polakow, gdy idea jest nauka jezyka i otoczenie sie osobami anglojezycznymi.

Do góry stronyOffline

KanRida

Post #6 Ocena: 0

2016-12-07 21:34:18 (8 lat temu)

KanRida

Mężczyzna

Chodzi mi o to że do NIN polak u którego by mieszkał może dać mu pismo potwierdzające adres. Landlord mu czegoś takiego nie wystawi.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2016-12-07 21:39:39 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Dlaczego nie?
Wynajmujesz pokoj, dostajesz umowe na najem i z tym idziesz na rozmowe o NIN.

Do góry stronyOffline

KanRida

Post #8 Ocena: 0

2016-12-07 21:44:57 (8 lat temu)

KanRida

Mężczyzna

OK . Masz rację. Chciałem tylko żeby na to też zwrócił uwagę.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2016-12-07 21:57:09 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Takie rzeczy, jak umowa, ustala sie na poczatku, przy ogladaniu pokoju.
A z pomoca Polakow, bywa roznie, zalezy na kogo trafisz.

Do góry stronyOffline

Inferis

Post #10 Ocena: 0

2016-12-08 01:14:30 (8 lat temu)

Inferis

Mężczyzna

Z nami od: 06-12-2016

Przeglądałem właśnie aktualne oferty wynajmu w Londynie. Ceny naprawdę wgniatają w fotel :O Najtańsze pokoje gdzieś daleko na obrzeżach miasta, a większość szkół językowych blisko centrum. Mogłoby się okazać że będę mieszkać, pracować i uczyć się w 3 różnych dzielnicach co oznacza mnóstwo czasu zmarnowanego na dojazdy. Sadzę ze przemówiliście mi do rozumu… do Londynu pojadę na pewno, ale raczej pozwiedzać niż zamieszkać :P No dobrze a więc co dalej? Jakie inne miasta UK możecie polecić?
Drugi na mojej liście jest Manchester, już przeglądałem oferty wynajmu na zoopla.co.uk. I do 400GBP można spokojnie wynająć pokój kilka kilometrów od centrum. Oprócz transportu miejskiego, poruszałbym się także na rowerze wiec z dojazdami nie powinno być problemu. Chciałbym tak pokombinować aby mieć prace, szkolę i dom jak najbliżej siebie żeby czasu niepotrzebnie nie marnować. W sprawie zakwaterowania oprócz poszukiwań na własną rękę mogę tez liczyć na pomoc ze strony szkół językowych. Większość posiada opcje „Accommodation” dla swoich studentów.
Praca w opiece? Hmm... zależy co wchodzi w zakres opieki? Jeżeli np. mycie starszych osób to sądzę że nie nadawałbym się do tej pracy. Celuje raczej w gastronomie, proste prace fizyczne i takie tam.
NIN i konto w banku, zapamiętam. Jakoś to ogarnę.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,