Str 10 z 65 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2016-09-01 08:47:35 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-09-01 09:11:48 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2016-09-01 07:40:10, aqqqq123 napisał(a): Dziękuje za cenną uwagę. Dzisiaj zadzwonię, jeszcze na infolinie NIN upewnie się i mam nadzieje że uda się to wszystko ogarnąć. Muszę jeszcze wypełnić kwestionariusz, w którym mnie się pytają o P45. Rozumiem że tutaj nic nie podaje, ponieważ jest to moja pierwsza praca w UK. Pozdrawiam Zapewne wypelniasz P46, w ktorym zaznaczysz, ze jest to Twoja pierwsza praca w UK w tym roku podatkowym, pozycje NI zostawisz pusta i bedzie ok. Na tej podstawie dostaniesz kod podatkowy i bedziesz placil normalny podatek z odpowiednia kwota wolna od podatku. Kod podatkowy na ten rok to 1100L. Dopoki nie podasz numeru NI, to beda naliczac 0, a potem sobie wyrownaja. Nie ma sie co martwic. To sa tylko formalnosci latwe do zalatwienia. Moja kolezanka zaczela prace nastepnego dnia po przyjezdzie i wszystko ladnie sie zalatwilo po wypelnieniu P46 w taki sposob. Carpe diem.
|
aqqqq123 | Post #3 Ocena: 0 2016-09-01 10:31:32 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
Całe spotkanie o NIN trwało może 15 min, w bardzo przyjaznej atmosferze, nigdy się jeszcze nie spotkałem z taką uprzejmością w urzędzie.
Właśnie dzwonili do mnie z wczorajszego interview. Jutro mam poznać decyzje. Tymczasem muszę podpisać dzisiaj do 12 kontrakt z pracy, w której mi oferują minimalną. Tak jak pisałem obowiązuje mnie 5 dniowe wypowiedzenie. Jakie mogą być ewentualne konsekwencje jak podpiszę umowę i potem bym się im powiedział że rezygnuje np. jutro albo w poniedziałek, za nim jeszcze zacznę. (Mam zacząć we wtorek) Nie będzie jakiegoś zamieszania z wypełnianiem formalnościami i tymi np. P45 w przypadku zatrudnienia przez drugiego pracodawcę? Kurczę boję się trochę tego że jak mi się skończy kontrakt to będę musiał na nowo pracy szukać, a z tej minimalnej wiele nie odłożę, żeby pozwolić sobie na długie szukanie. A tutaj jak bym dostał nawet dolną stawkę 25k, to byłbym naprawdę zadowolony i byłaby to praca na dłużej. Pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: aqqqq123 01-09-2016 10:38 ] |
graphium | Post #4 Ocena: 0 2016-09-01 10:48:50 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Nie powinieneś mieć żadnych problemów przez zerwanie kontratku przed zaczęciem pracy - ale sprawdź dla pewności co jest napisane w kontrakcie.
Sam byłem w podobnej sytuacji dobrych kilka lat temu - miałem zaczynać nową pracę jako design engineer w poniedziałek, ale w piątek wieczorem dostałem lepszą propozycję i nie miałem możliwości powiadomić przyszłego pracodawcy że rezygnuje. W efekcie, tak naprwdę zrezygnowałem "pierwszego dnia" nowej pracy. Nie było żadnych negatywnych konsekwencji, ba nawet zaoferowali mi lepszą stawkę gdybym jednak został. [ Ostatnio edytowany przez: graphium 01-09-2016 11:16 ] |
aqqqq123 | Post #5 Ocena: 0 2016-09-01 10:58:49 (9 lat temu) |
O to super wiadomości. Wolę wcześniej rozeznać, żeby nie było że z tego wszystkiego nigdzie nie będę pracować.
W kontrakcie nie ma nic na temat zerwania przed rozpoczęciem pracy. Także kontrakt podpisany wysyłam i czekam na rozwój wydarzeń i odzew z lepiej płatnej pracy. Dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
graphium | Post #6 Ocena: 0 2016-09-01 11:27:48 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Pamiętaj tylko żeby odrazu powiadomić ich jak już będziesz wiedział że dostałeś tą lepiej płatną - zaoszczędzisz im sporo kłopotu.
[ Ostatnio edytowany przez: graphium 01-09-2016 11:28 ] |
Post #7 Ocena: 0 2016-09-01 11:44:01 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #8 Ocena: 0 2016-09-01 13:52:59 (9 lat temu) |
Rozumiem. Wczoraj sprawiali wrażenie że chcą mnie na już zatrudnić, takie było moje odczucie, ale zdaje sobie sprawę że może to potrwać.
Tak czy inaczej miałem jedną już taką rozmowę na której mnie wychwalali, że właśnie mnie szukali, a potem jak zadzwoniłem prosząc o update, to jak by robili łaskę że w ogóle ze mną rozmawiają. Także na razie mam podpisany kontrakt, startuje od wtorku z pracą i na to się nastawiam. Po cichu liczę na tą lepiej płatną pracę. PS: Może i długo trwają te formalności związane z pracą, czasami, rekrutacje są wieloetapowe, ale jedno Anglikom trzeba przyznać – podchodzą do sprawy profesjonalnie. W PL na stażu pracowałem prawie 3 tyg. bez umowy, i nikt się tym nie przejmował, a jak upominałem się o podpisanie umowy, to mi powiedziano że jestem bardzo roszczeniowy ![]() Podobnie w mojej poprzedniej pracy, jeszcze nie zacząłem, nie zaaklimatyzowałem, umowy nie podpisałem, a już byłem popędzany do szybszej pracy. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc [ Ostatnio edytowany przez: aqqqq123 01-09-2016 13:59 ] |
aqqqq123 | Post #9 Ocena: 0 2016-09-01 20:51:26 (9 lat temu) |
Witam,
Zadzwonili dzisiaj do mnie, z „tej lepszej” pracy no i okazało się że dostałem tą pracę. Warunki 30k rocznie, plus benefity, i takie coś “The offer includes a company pension of 3%, a profit share bonus.” Firma produkuje bardzo podobne rzeczy, które projektowałem wcześniej, głównie części z blachy. Mam zacząć 15 września, umowę mają mi przesłać listownie na mój adres. Teraz zastanawiam „jak się zabezpieczyć” na wszelki wypadek, i czy np. nie iść do tej pracy za minimalną i zrezygnować jak podpisze wszystkie papiery z tą drugą. Jak tutaj będzie wyglądała sytuacja z P45? Bo w zasadzie w takim przypadku będzie to moja druga z kolei podejmowana praca. Sprawdzałem sobie jeszcze przez takie strony jak: wck2.companieshouse.gov.uk companieshouse.gov.uk Żeby sprawdzić wiarygodność agencji i firmy, wygląda że wszystko porządku. Czy jest jeszcze jakiś sposób żeby sprawdzić wiarygodność przyszłego pracodawcy? Wiem że może jestem przewrażliwiony, ale te zarobki które mi zaproponowali są jak dla mnie po prostu kosmiczne w porównaniu z moim 1500zł w PL, dlatego chciałem się upewnić że wszystko na pewno jest ok. Wiem że to jest UK, nie Polska, ale moje doświadczenie z kraju nauczyło mnie żeby jednak sprawdzać takie informację jak firmie się wiedzie i czy przypadkiem nie jest blisko bankructwa i będą problemy z wypłatami. Pozdrawiam |
AgentOrange | Post #10 Ocena: 0 2016-09-01 21:33:21 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: 2016-09-01 20:51:26, aqqqq123 napisał(a): Witam, Zadzwonili dzisiaj do mnie, z „tej lepszej” pracy no i okazało się że dostałem tą pracę. Warunki 30k rocznie, plus benefity, i takie coś “The offer includes a company pension of 3%, a profit share To jest czesc pensji ktora idzie na emeryture czesc placi pracodawca a czesc z pensji |