Str 9 z 65 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2016-08-31 17:52:05 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #2 Ocena: 0 2016-08-31 20:48:31 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
Rozumiem, dziękuje za poradę.
Na razie to problem jest inny, nie wiem czy w ogóle podpisywać umowę z tym pierwszym pracodawcą co proponuje minimalną. Mam czas do jutra do 12 i problem jest że nie mogę zacząć pracy bez NIN. Spotkanie o NIN miałem we wtorek i aplikacja jest w progresie, także tymczasowego nie mogę otrzymać, przynajmniej tak mowili jak dzwoniłem. Mowią że niby można 12 tygodni bez NIN pracować na infolini Job Center, ale mój pracodawca potencjalny chce mi naliczać jakieś emergency tax, muszę to sobie rozeznać co i jak Tym czasem dziś poszło bardzo dobrze na tym interview, powiedzieli że mam nadzieje że nie jest za późno żeby mnie zatrudnić i chcą mnie mieć. Jutro maja dzwonić z konkretna oferta finansowa. A po wszystkim szef podwiózł mnie na przystanek na pociąg. Osłupiałem i z tego wszystkiego całą drogę się jąkałem : ) Wiem że lepiej pracować w zawodzie za minimalna niż na magazynie, bo leci doświadczenie do CV a to jest ważne żeby nie było przerw i luk. Tyle że problem jest taki że z minimalnej trochę ciężko będzie odkładać na $$ na jakieś kursy i szkolenia, a co dopiero na odłożenie na studia magisterskie. (jestem tylko inżynierem) A wiecznie nie można też jeść pizzy z lidla : ) Zabieram się do uważnego przeczytania kontraktu mam nadzieje że mimo wszystko uda się z tą lepiej płatną pracą, bo przynajmniej byłoby mnie stać na to żeby jakies kursy sobie porobić tutaj i odłożyć na studia żeby za rok sobie aplikować na part-time Master. Pozdrawiam |
Post #3 Ocena: 0 2016-08-31 21:53:15 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kubusandpuchate | Post #4 Ocena: 0 2016-08-31 22:18:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
NIN'em sie nie przejmuj. A w tym kontrakcie sprawdz jaki jest okres wypowiedzenia "notice period" a potem poczytaj https://www.gov.uk/fixed-term-contracts/renewing-or-ending-a-fixedterm-contract. Zreszta znam przypadki ludzi ktorzy po podpisaniu kontraktu nie przyszli do nowej pracy. I nic im sie nie stalo.
|
aqqqq123 | Post #5 Ocena: 0 2016-09-01 01:02:13 (9 lat temu) |
Troszeczkę źle się wyraziłem. Pani, która mnie rekrutowała tak bardzo zabiega o ten NIN.
Na infolinii powiedzieli że nie mogę dostać tymczasowego, ponieważ dopiero co byłem na spotkaniu i moja aplikacja o NIN jest w progresie. Na ten moment mogę zacząć pracę bez NIN wystarczy że okaże potwierdzenie, które dostałem z urzędu. Potwierdzenie to uprawnia mnie do pracowania 12 tyg. Bez NIN. Pani, która mnie rekrutowała, twierdzi że jeśli zacznę pracować bez NIN to będę płacił ekstra podatek. (Tak jak wyżej pisałem Emergency Tax) Okres wypowiedzenia mam 5 dni roboczych. W umowie się doczytałem, że mam pracować 37,5h tygodniowo, dostaje 7 dni urlopu, który musze wykorzystać bo nie płacą za niego, nie są płacone nadgodziny. Mam przez to rozumieć że jak będę miał dłużej zostać w pracy, to w inny dzień mnie puszczą wcześniej, troszkę to dziwne jest. (Dodam że jest to praca znaleziona na tablicy ogłoszeń w Internecie jednego z miejscowych uniwersytetów, który pomaga znaleźć studentom pierwszą pracę-Paid Internship) Jest to dokładnie Graduate CAD Design Engineer Assistant pozycja. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za pomoc |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2016-09-01 07:19:45 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #7 Ocena: 0 2016-09-01 07:40:10 (9 lat temu) |
Dziękuje za cenną uwagę.
Dzisiaj zadzwonię, jeszcze na infolinie NIN upewnie się i mam nadzieje że uda się to wszystko ogarnąć. Muszę jeszcze wypełnić kwestionariusz, w którym mnie się pytają o P45. Rozumiem że tutaj nic nie podaje, ponieważ jest to moja pierwsza praca w UK. Pozdrawiam |
Post #8 Ocena: 0 2016-09-01 07:48:18 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #9 Ocena: 0 2016-09-01 08:10:28 (9 lat temu) |
Jestem już po spotkaniu o NIN, byłem w wtorek.
Wczoraj dzwoniłem na infolinie, to powiedzieli mi że jak pokaże tylko list to mnie to uprawnia żeby pracować bez NIN-u 12 tygodni. Niestety Pani z agencji mówiła że spowoduje to naliczenie podatku dodatkowego. To moja pierwsza praca, nie orientuje się jeszcze we wszystkim, a zależało by mi żeby dopełnić wszystkich formalności i zacząć pracować : ) Pozdrawiam |
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2016-09-01 08:39:16 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie zapłacisz większego podatku tylko normalny podatek. Nie dadza Ci co najwyżej ulgi podatkowej. Otrzymasz kod BR, który często jest nazywany emergency choć tak naprawdę to Basic Rate i bedą potracali 20% podatku bez uwzgledniania ulgi podatkowej. Ale nic straconego, jak sie sytuacja wyklaruje to otrzymasz zwrot nadpłaty.
|