MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Inżynier-wymagany poziom języka angielskiego

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 53 z 65 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 52 | 53 | 54 ... 63 | 64 | 65 ] - Skocz do strony

Str 53 z 65

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

graphium

Post #1 Ocena: 0

2017-09-18 11:33:10 (8 lat temu)

graphium

Mężczyzna

Z nami od: 15-04-2016

Nie chiałbym żeby ten temat zniechęcił innych inżynierów do szukania „dobrze płatnej” pracy. Padało tutaj kilkakrotnie twierdzienie, iż fakt bycia Polakiem miałby obniżać możliwośći zarobków, czy też że rektruterzy „To sa hieny...” którzy „jak by trzeba było to nawet za minimalna stawke by mnie obchnal”.
To oczywiście bzdury. Prawda jest niezwykle prosta: to doświadczenie (lub jego brak) głównie wpływa na wielkość zarobków. Michael123 (i jego alter ego aqqqq123) padł ofiarą własnego krętactwa.
Tak naprawdę nie ma on ponad 4-letniego doświadczenia:

Cytat:

2017-08-31 18:32:27, michael123 napisał(a):
...
Mianowicie mam ponad 4 lata doświadczenie, glownie w sektorze konstrukcyjnym.
...

tylko rok (w porywach 2 doliczając umowy zlecenia z Polski).

Cytat:

2016-05-28 15:22:45, aqqqq123 napisał(a):
Moje „bogate ponad roczne” doświadczenie obija się głównie o umowy zlecenia, ...

Dodam tutaj że aqqqq123/michalel123 pracę w UK rozpoczął we wrześniu ubiegłego roku – stąd rok.

Jak już wszyskto stało się jasne, nie dziwi mnie teraz wysokość ofert jaką otrzymał michalel, powiedziałbym nawet że były to bardzo dobre oferty dla kogoś z tak małym doświadczeniam (oczywiście przyjmując że tym razem zdarzyło mu się napisać prawdę).
Jeśli chodzi o doświadczenie jako inżynier, to dodam iż perfekcyjna umięjetność obsługi oprogramowania czy też przeprowadzenia obliczeń nigdy nie zastąpi czasu/lat pracy w zawodzie, przez który stykamy się z róznymi problemami, popepłniamy błędy i uczymy się ich unikać.

W UK ceni się inżynierów.

[ Ostatnio edytowany przez: graphium 18-09-2017 11:40 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2017-09-18 12:08:20 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #3 Ocena: 0

2017-09-18 12:43:01 (8 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

A ja jestem innego zdania. Wystarczy porównac zarobki na posadach nie wymagajacych zadnego kierunkowego doswiadczenia typu office manager i zarobkami inzyniera (takiego prawdziwego po studiach inzynierskich a nie po kursiku wieczorowym). UK to kraj gdzie kazdy kto umie obslugiwac srubokret zwany jest inzynierem niezalezanie czy wymienia papier w drukarce, czy projektuje skrzydla samolotu. Nazwanie tutaj kogos, ze skonczyl politechnike to obelga!
Widze to po mojej branzy (aerospace) gdzie Airbus w Niemczech placi dwa razy wiecej na dokladnie takim samym stanowisku. Po ostatnie wojnie umiejetnosci inzynieryjne powoli zanikaja, bo nagle okazalo sie ze latwiej/taniej/szybciej kupic gotowe produkty niz jest robic i sprzedawac, zwlaszcza ze mozna sprzedawac uslugi bankowe/ubezpieczeniowe bez brudzenia sobie raczek.
To oczywiscie wszystko odbija sie na marnym przemysle - po Londynie jezdza autobusy Scania, BA lata Airbusami, 40% aut jest niemieckich (pozostale 50% sa azjatyckie/orientalne) a bron atomowa w UK zostala kupiona od USA i co pol roku jezdzi do USA na przeglady ;) to juz Kim w Korei Pln. ma lepsze osiagniecia w tej dziedzinie!

Do góry stronyOffline

kubusandpuchate

Post #4 Ocena: 0

2017-09-18 13:07:55 (8 lat temu)

kubusandpuchatek

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2010

Ja jednak uwazam ze dobry 8nzynier jednak jest w cenie/ceniony.

Do góry stronyOffline

graphium

Post #5 Ocena: 0

2017-09-18 14:19:32 (8 lat temu)

graphium

Mężczyzna

Z nami od: 15-04-2016

Cytat:

2017-09-18 12:43:01, AgentOrange napisał(a):
Cytat:

A ja jestem innego zdania. Wystarczy porównac zarobki na posadach nie wymagajacych zadnego kierunkowego doswiadczenia typu office manager i zarobkami inzyniera (takiego prawdziwego po studiach inzynierskich a nie po kursiku wieczorowym). UK to kraj gdzie kazdy kto umie obslugiwac srubokret zwany jest inzynierem niezalezanie czy wymienia papier w drukarce, czy projektuje skrzydla samolotu...

A miało być tak z pozytywnym akcentem na koniec.
Precyzując miałem tutaj na myśli porównanie do Polski...
Jestem w stanie zgodzić się z większością tego co piszesz.
Ale wydaje mi się że tych „potrafiących obsługiwać śrubokręt” jest tutaj znacznie mniej niż w Polsce, stąd może to być już uważane za wyczyn.
Osobiście, również mnie irytyuje wszechobecne tutaj nazywanie pracowników technicznych (a nawet nie-technicznych inżynierami), dla przykładu w firmie w której pracuję wszyscy z dziale obsługi klienta mają tytuły Sales Engineer lub Contracts Engineer (nikt oczywiście z tych osób nie zdobył takiego tytułu na studiach...).
Nie wiem ile zarabia się na posadach nie wymagajacych żadnego kierunkowego doswiadczenia typu office manager w Niemczech i jak to sie ma do zarobków inżynierów. Być może istnieje tam podobna korelacja jak w UK. Ale to raczej temat na inną dyskusję. Przemysł pada, być może dlatego że brakuje tutaj tych prawdziwych specjalistów. Generalnie, ze swojego doświadczenia uważam że „prawdziwy” inżynier jest w stanie znaleźć tutaj pracę za godziwe pieniądze...

[ Ostatnio edytowany przez: graphium 18-09-2017 14:43 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2017-09-18 14:47:30 (8 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

michael123

Post #7 Ocena: 0

2017-09-19 18:20:48 (8 lat temu)

michael123

Mężczyzna

Z nami od: 20-04-2017

Przepraszam jeszcze raz za zamieszanie.
Generalnie tak jak pisałem konkurencja powiedziała mi ze przecholowalem z moimi salary expectation. No i ze mam za mało doświadczenia…

Dzis dzwonil do mnie taki mega lajtowy rekruter i mowi ze przerobi mi CV tak żeby było ze mam doświadczenie w tej dziedzinie co jest oferta. I pozamienia tak żeby wyszlo ze mam 4 lata doświadczenia w programie Solidworks. Tak naprawdę uzywalem tego programu przez 2,5 roku.

Wychodzi na to ze żeby dostać taka prace za £35k to trzeba sciemniac jeszcze bardziej niż myslalem ….
Jeśli się uzywalo roznych oprogramowan to należy wpisac ze się uzywalo tylko tego co jest wymagane w ofercie pracy …

Tak czy inaczej ja sobie chyba daje spokoj ze zmiana pracy. Najgorsze ze jestem teraz w nie konfortowej sytuacji. Aplikowalem do konkurencji nie udało się i wcześniej czy później to wyjdzie.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2017-09-19 19:48:10 (8 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kubusandpuchate

Post #9 Ocena: 0

2017-09-19 21:50:55 (8 lat temu)

kubusandpuchatek

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2010

Karma?

Do góry stronyOffline

Heloiza

Post #10 Ocena: 0

2017-09-20 14:24:52 (8 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Z nami od: 14-05-2015

Cytat:

2017-09-19 19:48:10, ludzik50 napisał(a):
Nic nas to nie obchodzi.

Hahahahhahaa śmieję się z tego od wczoraj. Nie wiem czemu ten tekst mnie rozwalił.

Szkoda wątku. Fajny był.

Do góry stronyOffline

Strona 53 z 65 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 52 | 53 | 54 ... 63 | 64 | 65 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,