Str 43 z 65 |
|
---|---|
michael123 | Post #1 Ocena: 0 2017-08-30 20:54:32 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-04-2017 Skąd: Coventry |
Poprostu nie chce przekombinowac i zostac bez pracy.
Mam takie pytanie w takim razie. W którym momencie rekrutacji sa sprawdzane referencje ? Po podpisaniu kontraktu, czy przed ? A może przed rozmowa kwalifikacyjna. Tak jak mowie nie chce przekombinowac, żeby zaraz po interview nie zadzwonil rekruter do mojego pracodawcy za nim zaakceptuje oferte. Chciałbym możliwie najbardziej plynnie przejść przez zmiane pracodawcy. Mam jeszcze takie pytanie. Zalozny ze dostane nowa oferte pracy zaczynam za dwa tygodnie. Skladam wypowiedzenie z obecnej i daje okres wypowiedzenia. Co zrobic jeśli atmosfera w pracy nie będzie mi odpowiadac? Można tak z dnia na dzien sobie odpuścić stara prace ? Pytam bo obecnie mam bardzo duzo projektow na glowie i na pewno będą chcieli zebym to konczyl ? A szczerze powiedziawszy nie mam już na to ochoty za te pieniadze co zarabiam … |
AgentOrange | Post #2 Ocena: 0 2017-08-30 21:36:48 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Mam takie pytanie w takim razie. W którym momencie rekrutacji sa sprawdzane referencje ? Po podpisaniu kontraktu, czy przed ? A może przed rozmowa kwalifikacyjna. Ja dostałem list z propozycją zatrudnienia pod warunkiem 'subject to references'. Taka propozycja jest wiążąca pod warunkiem że nie wyjdzie jakaś chryja pt. pił w pracy. Ale na przykład mój były pracodawca nie może dać odchodzącym negatywnych referencji - bo potem można się o to procesować. Cytat: Mam jeszcze takie pytanie. Zalozny ze dostane nowa oferte pracy zaczynam za dwa tygodnie. Skladam wypowiedzenie z obecnej i daje okres wypowiedzenia. Co zrobic jeśli atmosfera w pracy nie będzie mi odpowiadac? To bierzesz wtedy zaległy urlop. Albo się robisz chory. Dobrze, że wysyłasz CV ale za bardzo się wszystkiego boisz. |
kubusandpuchate | Post #3 Ocena: 0 2017-08-30 22:09:22 (8 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Rozstawac sie nalezy w zgodzie, tutaj wszystko sie opiera na referencjach formalnych i nieformalnych. Formalnie dostaniesz dobre ale te nieformalne to juz inna sprawa.Z reguly jest to maly swiatek i kazdy zna kazdego wiec narobic sobie smrodu jest dosc latwo.
|
michael123 | Post #4 Ocena: 0 2017-08-31 18:32:27 (8 lat temu) |
Ok. Mimo ze nie dodawalem nazwy mojego pracodawcy. Udalo się dostalem zaproszenia na dwa interview w nastepnym tygodniu. Odpowiednio poniedziałek i wtorek.
Teraz mam takie pytanie: Mianowicie mam ponad 4 lata doświadczenie, glownie w sektorze konstrukcyjnym. Jedna z firm dziala w sektorze automation. Szczerze powiedziawszy, nigdy nic nie projektowalem dla takiej branzy, nie mam w tym kompletnie doświadczenia. Oczywiście rekruterce cos tam nasciemnialem i pewnie dlatego dostalem ta oferte xD Druga firma dziala w zakresie machin ery design. Glownie przenośniki tasmowe. W tej dziedzinie również nie mam kompletnie doświadczenia. Myslicie ze jest jaka kolwiek szansa dostac taka prace ? Zarobki oferuja na poziomie 40k £ rocznie także na pewno zamierzam spróbować. Zastanawiam się tylko jak oceniac realnie swoje szanse i na co się przygotowac. Kiedys dawno na studiach robilem jakis tam projekt przenośnika tasmowego i to by było na tyle. Tez szczerze powiem ze nie chce bardzo isc po bandzie i ściemniać ze mam niewiadomo jakie doświadczenie w tej dziedzinie skoro i tak wszystko wyjdzie na okresie probnym… Druga sprawa powiedziałem ze obecnie mam 35k £. Jeśli dostałbym jakims cudem ta prace, to i tak wczesniej czy pozniej będę musial pokazac P60, na którym będą moje zarobki. Także zastanawiam się czy jak będę rozmawial z firma to czy wtedy powiedziec ze zarabiam 24£ zgodnie z prawda ? Jak myslicie. Agenta już przeszedłem wiec można by wsumie skonczyc z sciemnianiem xD |
michael123 | Post #5 Ocena: 0 2017-09-01 07:40:26 (8 lat temu) |
Pytam dlatego jak oceniacie moje realne szanse, poniewaz juz kiedys mialem rozmowe z branzy automotive. (rowniez nie moja dziedzina) i wypadlem katastrofalnie xD Oczywiscie pracy nie dostalem.
Dlatego teraz chcialbym sie troszke lepiej przygotowac. Ewentualnie jakich argumentow mozna uzyc na rozmowie ? Bo ze szybko sie ucze to troche malo przekonywujace. |
|
|
vlade | Post #6 Ocena: 0 2017-09-01 08:53:43 (8 lat temu) |
Z nami od: 01-04-2006 |
Cytat: 2017-08-31 18:32:27, michael123 napisał(a): Ok. Mimo ze nie dodawalem nazwy mojego pracodawcy. Udalo się dostalem zaproszenia na dwa interview w nastepnym tygodniu. Odpowiednio poniedziałek i wtorek. Teraz mam takie pytanie: Mianowicie mam ponad 4 lata doświadczenie, glownie w sektorze konstrukcyjnym. Jedna z firm dziala w sektorze automation. Szczerze powiedziawszy, nigdy nic nie projektowalem dla takiej branzy, nie mam w tym kompletnie doświadczenia. Oczywiście rekruterce cos tam nasciemnialem i pewnie dlatego dostalem ta oferte xD Druga firma dziala w zakresie machin ery design. Glownie przenośniki tasmowe. W tej dziedzinie również nie mam kompletnie doświadczenia. Myslicie ze jest jaka kolwiek szansa dostac taka prace ? Zarobki oferuja na poziomie 40k £ rocznie także na pewno zamierzam spróbować. Zastanawiam się tylko jak oceniac realnie swoje szanse i na co się przygotowac. Kiedys dawno na studiach robilem jakis tam projekt przenośnika tasmowego i to by było na tyle. Tez szczerze powiem ze nie chce bardzo isc po bandzie i ściemniać ze mam niewiadomo jakie doświadczenie w tej dziedzinie skoro i tak wszystko wyjdzie na okresie probnym… Druga sprawa powiedziałem ze obecnie mam 35k £. Jeśli dostałbym jakims cudem ta prace, to i tak wczesniej czy pozniej będę musial pokazac P60, na którym będą moje zarobki. Także zastanawiam się czy jak będę rozmawial z firma to czy wtedy powiedziec ze zarabiam 24£ zgodnie z prawda ? Jak myslicie. Agenta już przeszedłem wiec można by wsumie skonczyc z sciemnianiem xD co bedziesz projektowal to sie nie przejmuj, przenosniki to nie odrzutowiec, wszystko sie rozbija na proste obliczenia, poszukaj standardow, a po za tym firmy maja wlasne obliczenia, nie powinny cie chyba zaskoczyc. nie obawiaj sie ze wskakujesz z 24K na 40K, jak ktos chce ci tyle zaplacic to chyba dobrze, pytanie czego oczekuja w zamian, chodzi mi o to abys sie nie spalil za szybko, ale chyba nie dasz sie przenosnikom? druga sprawa ze 24k w 4 lata, to nie wyglada zbyt dobrze, ale moze firma co pracujesz jest jakas nie wyplacalna. albo moze slabo cisnoles o podwyzke, ale tez nie wiem od ilu startowales, choc akurat od tylu zaczac pewnie powinienes. naciaganie zarobkow, nie wiem nie znam sie, chcialoby sie powiedziec, sa rozne drogi. jak juz dotaniesz te prace to odloz naciaganie na bok bo w projektowaniu moze ci sie to odbic czkawka |
michael123 | Post #7 Ocena: 0 2017-09-01 17:35:50 (8 lat temu) |
Z przenosnikami dam rade, gorzej z jakimis robotami przemyslowymi itp. Bo nigdy czegos takiego nie robilem. I tutaj sa moje obawy. Moze tez tutaj wyjsc brak doswiadczenia w projektowaniu jakis czesci, bo nie mam wiedzy technologicznej jak taka czesc wykonac.
Z drugiej strony jak popatrze na poziom niektorych tutejszych inzynierow to jakos mi to tak wiary w siebie dodaje xD Co do zarobkow. Mam 4 lata doswiadczenia. Ale w obecnej firmie pracuje dopiero (az) 1.5 roku juz. Zaczynalem od £24k rocznie. Do tej pory nic sie nie zmienilo. Rozmawialem raz o podwyzce, to zaproponowali mi pol funta na godzine wiecej xD Takze jakos mnie to tak srednio motywuje do pracy xD Lepiej I latwiej bedzie zmienic pracodawce. A co do podawania nazwy obecnego pracodawcy. Mysle zrobic tak. Bede podawal tylko przy aplikacji na oferty ktore sobie znajde. A dla tych oszolomow co caly dzien googluje cv library zostawie bez nazwy. Dzis mialem kilka bardzo owocnie zapowioadajacych sie rozmow. Jednak rekruter powiedzial ze nie moze wyslac mojego cv bez nazwy pracodawcy, bo nie moze przekladac swojego imienia w taki sposob I ze pierwsze o co go spyta jego klient to dla jakiej obecnie firmy pracuje … |
michael123 | Post #8 Ocena: 0 2017-09-03 11:58:22 (8 lat temu) |
Maly update : )
Przygotowuje sie wlasnie do jutrzejszej rozmowy kwalifikacyjnej. Mam takie dwa pytania: 1 ) Powiedziałem ze obecnie mam 35k £. Jeśli dostałbym ta prace, to i tak wczesniej czy pozniej będę musial pokazac P60, na którym będą moje zarobki. Także zastanawiam się czy jak będę rozmawial z firma to czy wtedy powiedziec ze zarabiam 24£ zgodnie z prawda ? 2) Mam przygotowane swoje port folio z moimi projektami, którymi robilem. Niestety nie zgrałem sobie z firmy wszystkich projektow, które robilem. Dzis niedziela, wiec tez raczej tego nie zrobie : ) Jaka będzie dobra wymowka jak zapytaja mnie o moje obecne projekty ? Powiedziec cos w stylu ze względu na poufność nie mogę pokazac ? Czy cos w tym stylu. Ewentualnie zastanawiam się, czy czegos na szybko sobie w CAD-zie narysowac, tak żeby im mieć co pokazac jutro ? Pozdrawiam proszę o wskazowki i sugestie |
Post #9 Ocena: 0 2017-09-03 12:19:38 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2017-09-03 12:35:32 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak wyzej, P45 pojdzie do dzialu ksiegowosci, agent ani Twoj nowy szef nie bedzie go widzial.
Jest mala szansa, ze bedziesz dyskutowal o zarobkach na interview, to zalatwia sie zwykle przed z agentem, mowi sie ile sie chce, pracodawca przyjmuje do wiadomosci i oferuja po rozmowie prace. Referencje tylko po otrzymaniu oferty. Jesli jakis agent dzwoni i mowi, ze chce referencje przed, to jest lowca danych i chce dane szefa, zeby sprzedac mu swoje uslugi rekrutacyjne. Carpe diem.
|