Str 28 z 65 |
|
---|---|
aqqqq123 | Post #1 Ocena: 0 2016-10-18 19:20:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
Szczerze to nie chodzi mi o to żeby się na „siłę” wykazywać. Chodzi mi tylko żeby nie spieprzyć projektu.
W PL robiłem wszystko „na cacy” i z pracy nie wychodziłem przez to : ) Także puki funty spływają na moje konto, mogę robić ich metodami, jak oni z tego są zadowoleni dla mnie nie ma problemu. Ja sobie z pracy wychodzę po 8h, zadowolony i szczęśliwy i niech tak zostanie. Powiem tylko tyle, że w firmie której pracuje, designerzy, nie słyszeli o takim czymś jak współczynnik gięcia blachy K… Usłyszałem od nich gadkę w stylu, no wysyłamy pdfy do zewnętrznej firmy i oni to robią i tyle. Ogólnie mam się tym nie przejmować i don’t worry. Tymczasem fizycznie jak sobie sprawdziłem część wykonaną ich metodą, to rozbieżność jest ponad 3mm, przy grubości blachy 4 mm. Część ma dwa gięcia. Różne projekty robiłem, często nawet z grubszej blachy i takie odchyłki się nie zdarzały … Tak czy inaczej dziś usłyszałem od swojego managera że nie ma potrzeby żebym tak dokładne rysunki techniczne robił, bo jak coś się nie będą mogli odczytać to przyjdą i się mnie zapytają. : ) |
Post #2 Ocena: 0 2016-10-18 19:30:55 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #3 Ocena: 0 2016-10-18 19:54:54 (9 lat temu) |
Tak też zatem uczynię : )
Chodziło mi bardziej o to że zrozumiałem już jakie w UK są standardy : ) Że policzenie kratownicy na kartce papieru mija się z celem bo i tak nie uwierzą że jest dobrze : ) Myślę że spokojnie będę sobie pracował w swojej obecnej pracy, będę robił tak jak oni chcą, naprawdę nie mam z tym problemu : ) Obędę się z językiem, zdobędę UK-ejowskie, doświadczenie. Przy okazji zaliczę kursy, szkolenia. Jak się okaże za 2-3 lata że mogę dostać ambitniejszą pracę, lepiej płatną to wtedy będę się zastanawiał nad zmianami. Na ten moment wiem jak wyglądały moje poszukiwania pracy, poznałem się jak to wszystko działa. Mi to się bardzo podoba że przychodzę nie wykończony z pracy. Jak sobie o tym wszystkim myślę to śmiać mi się chce że tutaj nawet w takiej branży projektowej, co chwile słyszę don’t worry, jak coś to się zrobi testy jeszcze raz, a w PL to każdą śrubkę mi wyliczali co zastosowałem, żeby ciąć koszta produkcji. Pozdrawiam |
Post #4 Ocena: 0 2016-10-18 20:04:05 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2016-10-18 20:59:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
a co wyginacie z tych blach? jezeli sa to jakies pierdoly to nie dziw sie ze takie kazdy ma to w d.
|
|
|
graphium | Post #6 Ocena: 0 2016-10-19 10:13:58 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Cytat: 2016-10-18 18:09:52, AndrzejW napisał(a): Jeszcze weźcie poprawkę, że te blachy trzeba na koniec fizycznie pogiąć. Co z tego, że obliczenia są +-0.5mm jak na konieć wykonanie jest +-1.5mm. Obliczenia są na wymiar nominalny z tolerancją np. +- 0.5mm. Jeśli odchyłka wymiarów wykonanego elemntu jest większą, powinien on zostać odrzucony przez kontrolę jakości. Tolerancja +-0,5mm w przypadku giętych blach nie jest niczym niezwykłym, wykonanie to funkcja precyzji maszyn i operatorów... a z tym bywa różnie. aqqqq123... "...w firmie której pracuje, designerzy, nie słyszeli o takim czymś jak współczynnik gięcia blachy K…" - być może Cię nie zrozumieli, albo używają tylko terminów bend allowance / bend deduction zamiast "K Factor" - tak jak pisałem wcześniej, nie potrafię sobie wyobraźić żeby elementy gięte z blachy były projektowane "na oko". Jeśli rzeczywiście trafiłeś na "patałachów", nie zniżaj się do ich poziomu - pracujesz na swoją "renomę" |
aqqqq123 | Post #7 Ocena: 0 2016-10-19 20:34:18 (9 lat temu) |
Zgoda, tolerancja +/- 0,5 mm jest ok. Czasami jak element długi i ma dużo gięć może się zdarzyć +/- 1 mm. Przynajmniej tak było jak pracowałem w PL.
„Designerzy” nie używają ani K factorial, ani tabeli gięć, ani nie projektują na naddatek materiału. Mam w bazie części zaprojektowane, widziałem drzewa operacji części. Części nie są nawet za modelowane w module do gięcia z blach… Akurat ten element co robiłem jest dosyć ważny, bo musi przejść testy i musi go klepnąć security engineer. Jak pracowałem kiedyś w PL to też raz robiłem element gięty z blachy co były produkowane w UK, zadzwoniłem sobie do firmy i moim łamanym wtedy angielskim dowiedziałem się jaka jest magiczna wartość K-factorial. Tutaj manager powiedział że don’t worry i że wysyłamy pdfy z rysunkami tylko do firmy i zawsze to tak funkcjonowało. Ja tam nie mam wsumie zamiaru z angolami w polemniki chodzić, jak oni są z tego szczęśliwi że mają potem o ponad 3 mm element źle wykonany to ich sprawa. Czasem lepiej odpuścić. : ) Zresztą 2 tygodnie temu szef mnie się pytał jaki mam pomysł żeby usprawnić projekt , wymyśliłem solution, ale finalnie nie zostało zaakceptowane. Dzisiaj jeden „designer” zaproponował dokładnie to samo co ja 2 tygodnie temu, przedstawiłem rozrysowane, okazało się że to great idea and wonderful. Mi nie wierzyli jak prostą belkę na kartce policzyłem, musiałem zrobić to na kompie ![]() Najważniejsze żeby oni byli zadowoleni bo w końcu tylko wtedy funty będą spływały na moje konto. Nie ma sensu im na siłę tłumaczyć że można te elementy z blachy robić poprawnie, jeszcze wyjdę na negatywnie nastawionego, i że podważam ich kompetencje. Realia są takie że nie ufają w to co robię to co umiem, jak chociażby z tą obliczoną belką na kartce. [ Ostatnio edytowany przez: aqqqq123 19-10-2016 20:37 ] |
AgentOrange | Post #8 Ocena: 0 2016-10-19 20:45:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Posiedź tam aby mieć wpis w CV i szukaj lepszej pracy, szkoda marnować życie na robienie głupich rzeczy z idiotami.
|
Post #9 Ocena: 0 2016-10-19 20:48:28 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #10 Ocena: 0 2016-10-19 21:02:00 (9 lat temu) |
Zdaje sobie z tego doskonale sprawę. Ale na tym etapie „kariery” musze po prostu nabić doświadczenie do CV, żeby mnie zaczęli poważnie traktować w przyszłości
![]() Teraz też rozumiem co próbowaliście mi przekazać, że te 30k funtów rocznie to jest takie minimum. Ja pod względem technicznym zrobiłem kilka kroków w tył, jednak musze mieć pracę, musze zarabiać, muszę płacić czynsz i muszę jeść : ) Także puki co będę tam pracował, tym bardziej że była to najlepiej płatna oferta jaką dostałem : ) |