MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Inżynier-wymagany poziom języka angielskiego

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 27 z 65 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 63 | 64 | 65 ] - Skocz do strony

Str 27 z 65

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

aqqqq123

Post #1 Ocena: 0

2016-10-17 19:47:28 (9 lat temu)

aqqqq123

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2016

Mieliście znowu racje z tym mieszkaniem a w zasadzie to pokojem. Ja jestem ciałem w UK, ale mentalnie w PL. Znalazł sobie kogoś na moje miejsce, ja się przeprowadziłem bliżej pracy.

Co do postępów w pracy, ogólnie językowo coraz lepiej idzie, ale i tak jeszcze odstaje. Jeśli chodzi o techniczne aspekty to tak trochę się uwsteczniłem. Z wskazaniem na trochę bardzo. Przykładowo części z blachy, które projektowałem w PL, zawsze robiłem z zachowaniem współczynników gięcia, sprawdzałem czy się zgadza wszystko. Tutejsi designerzy nawet nie używają modułów do modelowania części z blachy…. Efekt taki że część składająca się z dwóch gięć ma niezgadzający się wymiar o 2-3 mm … Także ja już sam nie wiem co o tym myśleć, i czy mam „podążać” za ich standardami.

Kolejny przykład miałem zaprojektować mała kratownice, trzeba było zrobić małe obliczenia. Obliczenia owszem zrobiłem w programie, ale też zrobiłem takie „małe” obliczenia sprawdzające na kartce papieru, nic trudnego prosty schemat kratownicy płaskiej. Wyniki pokryły się dokładnie z tym co w FEA na kompie. Patrzyli na mnie równie dziwnie, jak wtedy co mówiłem że jestem z Polski.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #2 Ocena: 0

2016-10-17 20:35:31 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Widziałeś kiedyś prawdziwy angielski samochód? Taki Reliant Robin? Jak tak, to wiesz jak wyglądają sprawy inżynieryjne w wykonaniu Anglików. To samo budownictwo: wszędzie płyty wiórowe i butwiejące drewno.

Do góry stronyOffline

aqqqq123

Post #3 Ocena: 0

2016-10-17 20:47:30 (9 lat temu)

aqqqq123

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2016

Rozumiem już : )

No powiem szczerze że nauczyłem się też trochę nowych rzeczy, ale niektóre rzeczy jak np. chociażby to gięcie blachy to byłem zaskoczony jak to Anglicy robią.... Przecież to są podstawy, podstaw, nie mówiąc już o belkach … Anglicy chyba tylko funty umieją liczyć : )

Do góry stronyOffline

kubusandpuchate

Post #4 Ocena: 0

2016-10-17 21:23:29 (9 lat temu)

kubusandpuchatek

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2010

I po to tu tu jestes.Oni licza funty a ty pracujesz.:-]

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #5 Ocena: 0

2016-10-17 21:52:19 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:
Anglicy chyba tylko funty umieją liczyć : )

I zdaje się, że niedługo to się skończy - nie będą mieli co liczyć bo banki się na kontynent przeniosą.
W UK już dawno odeszło się od produkcji, elity żyją z 200 letnich fortun, pozostała reszta z zasiłków. Ci co są po środku żyją ze sprzedaży usług tym na górze i na dole ;)

Do góry stronyOffline

o0o0o0o

Post #6 Ocena: 0

2016-10-17 22:46:13 (9 lat temu)

o0o0o0o

Mężczyzna

Z nami od: 16-12-2015

Poprawcie mnie jezeli sie myle, ale Brytole, czy wrecz ogolnie osoby wychowane w anglosferze wiedza ze za wszysko sie placi, w tym za jakosc - w przeciwienstwie czesto do nas. W tematyce jakosci jest pojecie "good enough", ktore wcale nie oznacza perfekcji, tylko wlasnie "wystarczajaco dobre".

@aqqqq123 czy masz jakies wytyczne, czy normy w ktorych masz sie zmiescic? Moze to 2...3mm jest "wystarczajaco dobre", bo klient kupi i jest zadowolony, a ty nie spalasz miliona godzin na zrobieniu tego lepiej i nie trzeba zmieniac nic w procesie produkcji?

Jezeli uwazasz, ze da sie lepiej, to poza tym ze Ty wiesz lepiej, spojrz na to z wyzszej perspektywy, ile osob trzeba by przeszkolic zeby wszyscy robili lepiej, zwlaszcza jakby cie nagle w firmie zabraklo, czy trzeba zmieniac jakies procesy zeby produkowac lepiej, czy trzeba wymienic narzedzia, zmienic broszury, poinformowac odbiorcow, itd, itp. Odpowiedz sobie na najwazniejsze pytanie - ile to bedzie teoretycznie kosztowalo.

Jak jestes nadal przekonany, ze mozna cos usprawnic bez ponoszenia gigantycznych kosztow i bez wywolywania rewolucji to jak juz ustabilizujesz sobie pozycje w firmie wal z tematem wyzej i sprzedaj idee, nie szczoly JAK tylko CO. Wchodzisz wtedy w korpo polityke i moze Ci sie to odbic czkawka, ale mozne tez wystrzelic cie do gory.

A jak nie bedzie zainteresowania, to rob swoje i nie przejmuj sie, a rozwoju szukaj w innej firmie.

[ Ostatnio edytowany przez: o0o0o0o 17-10-2016 23:04 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

graphium

Post #7 Ocena: 0

2016-10-17 23:44:44 (9 lat temu)

graphium

Mężczyzna

Z nami od: 15-04-2016

aqqqq123 z gięciem blachy to szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się żeby ktoś tutaj robił to "na ślepo". Nawet nie potrafię wyobrazic sobie takiej sytuacji... Zdażyło mi się pracować z inżynierami "starszej daty" którzy nie korzystali z 3d, w takim przpadku wyliczali wszystkie wymiary samodzielnie. I nawet wtedy tolerancja wymiaru była max +-0.5mm.

Być może akurat trafiłeś na "amatorów"...

Do góry stronyOffline

kruuuu

Post #8 Ocena: 0

2016-10-18 18:02:51 (9 lat temu)

kruuuu

Mężczyzna

Z nami od: 11-10-2015

jakby koledzy robili szczegolowe rysunki to by sie pewnie wszystko zgadzalo. Nie sadze by roznice wynikaly z braku wiedzy na temat odejmowania materialu na kazdym gieciu bo mysle ze to podstawa podstaw, ale bardzo rzadko kiedy rysunek informuje o promieniu giecia co przy grubszych blachach powoduje duze rozbieznosci, a warto pamietac ze bardzo duzo firm uzywa zaledwie kilku rodzaji stempli i matryc a na maszynach musza sie naglowic jak z tego cos stworzyć zeby sie chociaz w tych +-0.5mm zamknac

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #9 Ocena: 0

2016-10-18 18:09:52 (9 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Jeszcze weźcie poprawkę, że te blachy trzeba na koniec fizycznie pogiąć.

Co z tego, że obliczenia są +-0.5mm jak na konieć wykonanie jest +-1.5mm.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-10-18 18:13:23 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 27 z 65 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 26 | 27 | 28 ... 63 | 64 | 65 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,