Str 15 z 65 |
|
---|---|
graphium | Post #1 Ocena: 0 2016-09-05 18:25:38 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Zwykle daje się pisemne. Jak byłem kiedyś w takiej sytuacji - zwalniając sie pierwszego dnia, to miałem z sobą pisemne ale o ile pamieć mnie nie myli to go nie chcieli. W każdym razie wziałbym na Twoim miejscu pisemne tak na wszelki wypadek.
|
aqqqq123 | Post #2 Ocena: 0 2016-09-05 20:30:02 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
A byłby Pan wstanie mi powiedzieć jak to zwolnienie w pierwszy dzień pracy się w Pana wypadku zakończyło. Musiał Pan pracować przez okres wypowiedzenia? Jak na to patrzyli. Kurczę powiem szczerze że oferta pracy fajna, rozwojowa i jak by nie to że oferują tylko minimalną, a nie nic więcej to pewnie bym tam pracował.
Z tego co mi wiadomo to ja już swojej sytuacji z P45 nie uratuje, bo poszły już w czwartek dokumenty wypełnione z mojej strony. |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2016-09-05 20:58:38 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Co zes sie czepil tego P45? P45 dostaje sie na zakonczenie pracy w danej firmie. Nie wiem co chcesz ratowac, te pare funtow, ktore zarobisz?
Carpe diem.
|
graphium | Post #4 Ocena: 0 2016-09-05 20:59:48 (9 lat temu) |
Wszystko potoczyło się bardzo szybko - pojechałem rano do firmy, tam już na mnie czekał mój niedoszły szef - pierwsze co powiedziałem to że bardzo przepraszam, ale nie mogę zacząc pracy bo w ostatniej chwili dostałem inną ofertę, na którą się zgodziłem. Uzgodniliśmy że nie ma sensu żebym tam zaczynał, pojechałem do domu. Tego samego dnia dzwonił do mnie jeszcze General Manager tamtej firmy i próbował mnie przekonać, ale nie miałem zamiaru zmieniać zdania.
Co do Twojej sytuacji to zaczynając jako Design Engineer, a nie Design Engineer Assistant przyspieszysz swoją karierę o dobrych kilka lat. Napewno będzie Ci łatwiej później zmieniać pracę. Co do P45, to może się zdażyć tak jak było u mnie - czyli jeśli nie zaczniesz tam pracować, anulują kontrakt i P45 nie dostaniesz. |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2016-09-05 21:14:02 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie zaczales nigdzie jeszcze w UK pracowac, nie masz dochodow w UK w tym roku podatkowym jeszcze, wiec wypelnij P46 i podaj nowemu pracodawcy jak zaczniesz prace, to pozwoli ksiegowosci ustalic prawidlowty kod podatkowy dla ciebie.
P46
Ada
|
|
|
aqqqq123 | Post #6 Ocena: 0 2016-09-05 22:30:14 (9 lat temu) |
Rozumiem.
Przepraszam za to zamieszanie, które wprowadziłem. Po prostu chce mieć pewność że będę miał pracę jakąkolwiek w zawodzie. Teraz już mam potwierdzenie i kontrakt, tak że nie potrzebne te manewry. Jeśli jednak nie zgodzili by się na takie „szybkie zakończenie” kontraktu, to co wtedy? Rozumiem że wtedy już muszę czekać jak wystawią mi P45, i to mam potem przekazać nowemu pracodawcy, tak? Pozdrawiam |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2016-09-05 22:50:34 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak nie rozpoczniesz pracy to nie beda cie zwalniac i P45 nie beda wystawiac.
Przekombinujesz za chwile. Pomysl gdybys byl tym nowym pracodawca (tej lepszej oferty), jakie zaufanie mialby do ciebie jak widzi ze zaczynasz u kogos prace wiedzac ze po paru dniach odchodzisz do lepszej. Narobisz tylko zamieszania, narazisz na koszty pracodawce, chcesz byc traktowany powaznie to nie skacz z pracy do pracy co pare dni. Zmiany planowane w celu awansu lub podniesienia kwalifikacji sa ok ale nie co tydzien, to nie buduje zaufania. Chcesz zlapac dwie sroki za ogon, a moze sie okazac ze zostaniesz z pusta reka i zla opinia u rekrutera.
Ada
|
Post #8 Ocena: 0 2016-09-05 22:50:58 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #9 Ocena: 0 2016-09-06 09:15:50 (9 lat temu) |
Bylem zalatwilem wszystko elegancko. Zero problemow, nie chcieli mnie zatrzymywac.
Powiedzialem ze dostalem wczoraj oferte, bardzo bym chcial dla niego pracowac ale koszta zycie i dojazdu sa za wysokie i musze zrezygnowac. Przeprosilem, podziekowalem za jego czas. Mam nadzieje tylko ze wszystko bedzie dobrze z ta lepiej platna praca, bo teraz mam postawione wszystko na jedna karte. Dzisiaj wysylam podpisany kontrakt poczta zgodnie z ich zyczeniem. Pasowalobu zadzwonic do nich np. Jutro czy dodoszlo i wszystko ok? [ Ostatnio edytowany przez: aqqqq123 06-09-2016 09:18 ] |
graphium | Post #10 Ocena: 0 2016-09-06 09:59:05 (9 lat temu) |
Wkrótce się przyzwyczaisz że tego typu sprawy załatwia się tutaj troche inaczej niż w Polsce... na spokojnie.
Dostałeś kontrakt, wysłałeś, wkrótce zaczynasz pracę - nie nazwałbym tego stawianiem wszystkiego na jedną kartę. Możesz zadzwonić jak chcesz ale nie musisz - jak coś będzie nie tak sami się z Tobą skontaktują. Take it easy. |