Str 14 z 65 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
graphium |
Post #1 Ocena: 0 2016-09-05 11:15:15 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2016 Skąd: Cambridge |
Za dużo mieszasz. Po co wogóle chcesz zaczynać pracę jako CAD Design Engineer Assistant, jak masz zamiar za chwilę się zwalniać ?
Ktoś będzie musiał zupełnie niepotrzebnie poświęcic czas żeby Cię przeszkolić, przygotować stanowisko pracy, systemy it, licencje itd.
Dodatkowo przez te kilka dni doświadczenia nie zdobędziesz , a zamiast tego narobisz tylko tej firmie kłopotu...
[ Ostatnio edytowany przez: graphium 05-09-2016 11:26 ]
|

|
 |
|
|
aqqqq123 |
Post #2 Ocena: 0 2016-09-05 12:52:20 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
Chce zacząć od jutra prace, w tej firmie za minimalną bo:
-Kontrakt z lepiej płatnej pracy, jest w progresie, jak by cokolwiek wyskoczyło nie tak, to jestem zabezpieczony że pracuje, i mam pracę, na ten moment, nie mam żadnych innych alternatyw, a szukanie od nowa kolejnej pracy + utrzymanie 1,5miesiaca do pierwszej wypłaty może już przeskoczyć mój budżet,
-Chciałbym się spróbować w ramach takiego treningu, jak sobie daję radę, zawsze coś łapne języka i jak już pójdę do tej lepszej pracy to będzie ok, (nie chodzi mi o wpisywanie kolejnego doświadczenia do CV)
-Zarobię pierwsze funty,
-Przy wynajmie pokoju wymagają okazania listu od pracodawcy że się pracuje, mój obecny landlord trochę zrobił mi przysługę że mogę wynajmować nie mając jeszcze pracy. Obecnie jest nie zadowolony że jeszcze nie chodzę do pracy, już mu powiedziałem tydzień temu że zaczynam od 6 września, nie chciałbym żeby wypowiedział mi umowę najmu, bo pewnie na moje miejsce szybko może znaleźć sobie kogoś pracującego.
-Chciałbym zacząć pracę bo już mi się po prostu nudzi.
Także myślicie że jest szansa to tak załatwić, że po tygodniu pracy powiem że rezygnuje i nie będzie robił problemów z zapłatą za przepracowany okres ?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2016-09-05 13:08:37 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jak porzadna firma, to nie bedzie problemow. Carpe diem.
|

|
 |
|
aqqqq123 |
Post #4 Ocena: 0 2016-09-05 13:29:55 (9 lat temu) |
Wiem że jest to kombinowanie, i może troszkę nie eleganckie z mojej strony jak odejdę. Ale niestety moja praca w PL nauczyła mnie że nie ma miejsca na rozterki na linii pracownik-pracodawca. Do pracy się przychodzi się głównie zarabiać pieniądze. Dla mnie praca konstruktora, to dream job, zawsze chciałem to robić, ale jak mam dwie podobne oferty pracy, to wiadomo wybieram tą lepiej płatną.
Dwa razy przy zmienianiu pracy w PL, zachowywałem okresy wypowiedzenia, załatwiałem sprawy bardzo uprzejmie, a potem efekt był taki że traciłem czas, nerwy na otrzymanie wynagrodzenia i zostałem bardzo źle potraktowany.
@Richmond
Pracę znalazłem dokładnie przez tablicę ogłoszeń jednego z okolicznych uniwersytetów, (polecam tak szukać, dużo ofert, których nie ma na Reed itp, niektóre całkiem dobrze płatne) Także jestem zatrudniony przez pośrednika, który mnie wysyła na Paid Internship, do konkretnej firmy. Ten pośrednik ma mi płacić.
Miejmy nadzieje że będą bez problematyczni i zrozumieją. Z tego co czytałem na forach to najgorsze jest to że mogą mnie obciążyć za zerwanie kontraktu lub nie zapłacić. A puki jeszcze nie pracuję na permanent, to każde funty się przydadzą.
PS: Tak przy okazji znalazłem jeszcze taki zapis w tej umowie o pracę za minimalną „Overtime will not be paid.”
|

|
 |
|
|
Post #5 Ocena: 0 2016-09-05 13:47:23 (9 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
|
aqqqq123 |
Post #6 Ocena: 0 2016-09-05 14:10:16 (9 lat temu) |
Nie są na rękę mi te zabawy, chociażby właśnie ze względu na te P45. Pewnie będę musiał w tej lepszej pracy donieść ten P45 od poprzedniego pracodawcy. Jak to wygląda i ile się na to czeka?
Muszę się jednak zabezpieczyć na wszelki wypadek jak by coś miało jeszcze pójść nie tak. Już raz mnie „zatrudnili” w jednej firmie za 20k rocznie, jak dzwoniłem do nich po interview to wielki problem robili że ze mną rozmawiali.
Pozdrawiam
[ Ostatnio edytowany przez: aqqqq123 05-09-2016 14:21 ]
|

|
 |
|
graphium |
Post #7 Ocena: 0 2016-09-05 16:00:53 (9 lat temu) |
W 100% zgadzam się z tym co panika napisała.
Jak chcesz się mięć pewność że dalej chcą Cię zatrudnić do tej "lepiej płatnej", zadzwoń do działu HR i zapytaj czy dokumenty zostały wysłane.
Nie kombinuj...
[ Ostatnio edytowany przez: graphium 05-09-2016 16:01 ]
|

|
 |
|
aqqqq123 |
Post #8 Ocena: 0 2016-09-05 16:29:47 (9 lat temu) |
No dobra macie racje. Mam już potwierdzenie z pracy lepiej płatnej. Poczekam te niecałe dwa tygodnie.
Dzwoniłem przed chwilą żeby poinformować o rezygnacji z tej gorzej płatnej pracy.
Pani która, zajmowała się moją rekrutacją i podpisywaniem kontraktu, będzie dostępna dopiero w środę popołudniu …
Ja to mam szczęście.
Z nią podpisywałem kontrakt i z nią chciałbym go rozwiązać. W takim razie pozostaje tylko jutro rano iść do firmy i powiedzieć osobiście że rezygnuje. Tylko co z leasing notice ? Nie zacząłem jeszcze pracy. No to chyba przekombinowałem …
|

|
 |
|
graphium |
Post #9 Ocena: 0 2016-09-05 17:29:06 (9 lat temu) |
Idź jutro, wyjaśnij dlaczego rezygnujesz i przeproś. Napewno zrozumieją i dadzą Ci znać czy musisz coś jescze robić.
|

|
 |
|
aqqqq123 |
Post #10 Ocena: 0 2016-09-05 17:53:20 (9 lat temu) |
Pisemne dawać czy tylko ustnie?
Pasowałoby to z tą Panią od kontraktu też załatwić.
Pozdrawiam
|

|
 |
|