Str 2 z 65 |
|
---|---|
kubusandpuchate | Post #1 Ocena: 0 2016-05-28 21:52:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2010 Skąd: essex |
Po pierwsze czy twoje CV jest w "angielskim stylu"?. Polski styl jest inny. Po drugie szukaj firm i wysylaj bezposrednio do nich, agenci maja czasami dziaja w sposob dla mnie niezrozumialy.
Jezeli potrafisz rozmawiac przez telefon po angielsku to moim zdaniem masz wystarczajacy poziom jezyka. A co to jest konstruktor CAD ( computer aided design)? Pozdrawiam |
aqqqq123 | Post #2 Ocena: 0 2016-05-29 11:38:34 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2016 Skąd: Manchester |
Cytat: 2016-05-28 21:20:40, o0o0o0o napisał(a): Moze nie angielski ale brak wystarczającego doświadczenia jest problemem? Piszesz, że masz rok, to nie jest dużo. Zgodzę się że rok to nie jest dużo ale na Graduate albo Junior Mechanical Designer zwykle wymagają pół roku. Cytat: 2016-05-28 21:52:41, kubusandpuchatek napisał(a): Po pierwsze czy twoje CV jest w "angielskim stylu"?. Polski styl jest inny. Po drugie szukaj firm i wysylaj bezposrednio do nich, agenci maja czasami dziaja w sposob dla mnie niezrozumialy. Jezeli potrafisz rozmawiac przez telefon po angielsku to moim zdaniem masz wystarczajacy poziom jezyka. A co to jest konstruktor CAD ( computer aided design)? Pozdrawiam Mam wrażenie że już trochę „wystrzelałem” się CV w firmy : ) Dlatego teraz próbuje przez agencje. Z agencji dosyć szybko dostaje telefon od momentu złożenia CV, z firm natomiast czeka się na odpowiedź nawet miesiąc. Zastanawiam się też czy słusznie podawać angielski adres zamieszkania przy aplikacji bezpośrednio do firm. Bo jeśli proces rekrutacji trwa miesiąc, to w przypadku dostania pracy jak potem wytłumaczyć się że nie mam do tej pory NIN-u, na który słyszałem że można czasem czekać 6 tyg. Konsultowałem swoje CV z paroma osobami, mówią że nawet ok, zresztą widziałem że tu na forum niedawno był podobny wątek : ) Ale jak byś miał chwilkę czasu i ochoty to zawsze mogę podesłać CV na pw, każda sugestia i pomoc mile widziana : ) PS: Dobrze rozszyfrowałeś skrót CAD : ) |
kubusandpuchate | Post #3 Ocena: 0 2016-05-29 15:13:59 (9 lat temu) |
To nie CAD chodzilo , raczej o "konstruktor" bo to jest bardzo szerokie pojecie.I razem to nie zawiera zadnej sensownej informacji, tym bardziej ze kazdy uzywa teraz jakies ..CAD'a.
Pyatanie brzmialo jakie studia, co konstrujesz ( mozna promy kosmiczne albo samoloty z papieru). Co do CV istotne jest opis umiejetnosci i doswiadczenia i uczsetnictwo w projektach ( "involved" jest tym magicznym slowem ktore oznacza ze zrobilem jedna kreske na rysunku).Polski styl to nazwa stanowiska i pracodawca, czyli nic nie mowiaca informacja, widzialem wiele tak napisanych CV, a przyjmowalem kilku mlodych polskich inzynierow do pracy. Ta metoda paru kreslarzy zostalo projektantami. Co do firm, to nie sadze zebys wyslal do wszystkich , tu nie nalezy sie ograniczac tylko do duzych firm. Poniewaz nie wiem jaka jest twoja branaz to trudno cos doradzic. A NIN nie jest zadnym problemem. Agenci zbieraja CV zeby sie chawalic ile to maja kandydatow jak szukaja zlecen od pracodawcow, najczesciej to nic nie maja ale buduja baze danych. [ Ostatnio edytowany przez: kubusandpuchatek 29-05-2016 15:16 ] |
aqqqq123 | Post #4 Ocena: 0 2016-05-29 16:36:15 (9 lat temu) |
Ja generalnie jestem konstruktorem CAD w branży mechanicznej. Projektuje głównie części z metalowa, elementy gięte, spawane z blachy, kratownice. Często robie też jakieś obliczenia FEA. Jestem absolwentem Mechaniki i Budowy Maszyn.
Podesłałem CV na PW, jak byłby Pan znalazł chwilkę czasu żeby rzucić na nie okiem to było by mi bardzo miło. CV wysyłałem głównie do firm z branży automotive. Generalnie nie jestem nastawiony jakoś konkretnie na tą branżę, wydaję mi się tylko że tam są największe szansę na zahaczenie się jako jakiś Graduate Mechanical Design Engineer, ewentualnie appreticeship. Mam rozumieć że jeśli osobiście nie pójdę i nie zarejestruje się w jakiejś agencji to raczej nie mam co liczyć na pracę ? A tak jeszcze troszkę wracając do stricte samych umiejętności językowych to mam takie wrażenie że jak rozmawiałem np. NARIC, czy też swoim operatorem komórkowym, to powiedzenie „Execuse me gentelman, Could you repeat because I didn’t under stand” jest do wybaczenia. Natomiast jak już staram się o pracę to może i powtórzą pytanie ale skreślają już takiego delikwenta : ) Pozdrawiam |
kubusandpuchate | Post #5 Ocena: 0 2016-05-29 17:50:26 (9 lat temu) |
CV :
Profile , troche krotki, to musi byc takie chwalenie sie soba.Knowledge tez nie bardzo, raczej proficient, i tu nazwy. Ta czesc musi poeidziec w skrocie wszystko co jest w dalszej czesci. Nazwy firm sa najmniej istotne, ale job desciption jest wazna musi byc szczegolowy opis osigniec.Napisanie new mechanical solution noc nie mowi, napisz co to bylo i dlaczego takie dobre.Dopisz projekty robione w czasie studiow. Co do programow jak wiesz jak odpalic, stworzyc nowy projekt(rysunek) to juz jest proficient. Co dopozycji to nie apprentice nisko ale moze engineer ( bez graduate), przeciez juz troche pracujesz. Ale najwazniesze to siedziec na internecie i szukac ogloszen bezposrednio od firm. Czasami warto tez tam zadwonic po wyslaniu CV. Pracy tez warto szukac na linkedin. Czy wiesz ile chcesz zarobic? Pozdrawiam |
|
|
aqqqq123 | Post #6 Ocena: 0 2016-05-29 18:38:38 (9 lat temu) |
Dziękuje za sugestie.
Posiadam też wcześniejsze CV, bardziej obszerniejsze : ) Podsyłam na PW. Tutaj aż 3 strony wychodzą. : ) Właśnie sam już nie wiem jak to jest z tym CV czy lepiej długie, obszerne i wyczerpujące czy może krótkie zwięzłe. Kiedyś próbowałem aplikować z tym obszerniejszym, teraz z tym krótszym : ) Co do zarobków, w jednej firmie jak powiedziałem 20k rocznie to powiedzieli że za dużo i zwykle takim osobą jak ja proponuje się mniej dlatego że na początku trzeba je szkolić. Tzn. jakieś pierwsze pół roku. Jak już podawałem zarobi rzędu 16-18k to mówili że okej. Na jednym interview (byłem bardzo zestresowany, zadzwonili do mnie jak byłem w pracy) i zamiast eighteen powiedziałem eighty xd Rekruter lekko mówiąc był zszokowany. Xd Generalnie ja by się udało coś w okolicach tych 16-18k dorwać to byłoby okej, jedna nie upieram się kurczowo przy tych kwotach, bo najważniejsze dla mnie to wyjechać i wystartować, zebrać doświadczenie. Jak już będę doświadczonym konstruktorem to wtedy mogę walczyć o górne stawki xd |
o0o0o0o | Post #7 Ocena: 0 2016-05-29 18:56:04 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2015 Skąd: God's Own County |
Cytat: 2016-05-29 18:38:38, aqqqq123 napisał(a): Generalnie ja by się udało coś w okolicach tych 16-18k dorwać to byłoby okej, jedna nie upieram się kurczowo przy tych kwotach, bo najważniejsze dla mnie to wyjechać i wystartować, zebrać doświadczenie. Jak już będę doświadczonym konstruktorem to wtedy mogę walczyć o górne stawki xd Chlopie weź się ceń, 18k dla inżyniera, jaja sobie robisz? To jest ledwo 1283 funty na ręke - w Polsce można tyle zarobić, a życie jest dużo tańsze. Internety mówią, że 20..30k to jest starting salary for graduate in engineering. Wiem, że takie zarobki to rzeczywistość dla wielu emigrantów, ale kurde podobno umiesz projektować, więc chyba stać Cię na więcej? Do tego mamy mase kapitału o rozpoznawalnych markach w kraju więc można zrobić doświadczenie. Nie rozumiem tego parcia na wyjazd na tym etapie. |
Post #8 Ocena: 0 2016-05-29 19:27:36 (9 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
aqqqq123 | Post #9 Ocena: 0 2016-05-29 19:44:17 (9 lat temu) |
@o0o0o0o
Szczerze? Jak bym w PL zarabiał nawet ten 1000 funtów, czyli w przeliczeniu na złotówki 5800 zł, to w życiu bym nie chciał wyjeżdżać. Realia są jednak takie że nawet połowy z tej kwoty nie zarabiam, no i coraz trudniej coś odłożyć. Próbowałem, chodziłem na rozmowy kwalifikacyjne, szukałem w PL czegoś innego. Niestety ale wszędzie słyszałem że mam zbyt wygórowane oczekiwania finansowe, albo że jestem roszczeniowy bo nikt tyle po studiach nie zarabia : / (Chciałem zarabiać netto 3500 zł + nadgodziny) Także naprawdę nawet ja by się udało dostać pracę za tą niższą granicę o której piszesz czyli 20k funtów to byłbym naprawdę zadowolony. @ludzik50 Właśnie w te okolice chciałbym uderzać Birmingham, Coventry, Derbyshire. Trochę tych CV poszło do tych „większych” firm z tego rejonu, raz nawet było naprawdę blisko : ) Radzicie Panowie wysyłać CV nawet jak nie mają chwilowo wolnych wakatów? Pytam bo zwykle dostałem odpowiedź negatywną mailową w takich przypadkach. Pozdrawiam |
AgentOrange | Post #10 Ocena: 0 2016-05-29 19:54:07 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Także naprawdę nawet ja by się udało dostać pracę za tą niższą granicę o której piszesz czyli 20k funtów to byłbym naprawdę zadowolony. To teraz sprawdź ile kosztuje wynajęcie mieszkania w przyzwoitej okolicy (czysto i bez nastolatków w kapturach) blisko ośrodków przemysłowych. Z tych 20k niewiele zostanie. |