MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd, tylko dokąd?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Laura88

Post #1 Ocena: 0

2016-03-28 21:08:21 (9 lat temu)

Laura88

Kobieta

Z nami od: 28-03-2016

Witam, od jakiegoś czasu siedzę i przeglądam wszelkie stronki o życiu w UK itp. Chcemy/musimy (jak zwał tak zwał ) wyjechać z Polski, wybór padł na Anglię ponieważ z niemieckim i u mnie i u narzeczonego kompletna klapa. Jeśli chodzi o angielski, to u mnie ciężko, mam blokadę przed mówieniem. W głowie sobie spokojnie potrafię ułożyć zdanie, raczej wiem co powiedzieć ale czuję jakąś blokadę. Podejrzewam że po osłuchaniu się na miejscu z językiem byłoby mi dużo łatwiej. Natomiast narzeczony to myślę że bardziej komunikatywny angielski raczej. Na ten moment ja nie szukam nic dla siebie ze względów zdrowotnych, a dla narzeczonego szukamy czegokolwiek. Pracował 2 lata na magazynie w Jeronimo Martins (rozłdunek), a 8 lat na produkcji telewizorów (montaż,pakowanie).
No to wstęp chyba mam za sobą :D
Na początku skusiliśmy się ofertami pracy w Bradford, ale widziałam nawet tu na forum link do tego samego ogłoszenia z informacją że jakieś lewe te ogłoszenie. Zagłębiłam się trochę w informacje o Bradford, i dużo złego słyszałam, że masa Pakistańczyków z którymi bardzo zle się mieszka (nie wiem czy to prawda, mówię co znalazłam na forach) Ogólne opinie wyszły kiepsko, Leeds podobnie...
Mamy też "propozycję" w Londynie 360-400 funtów tygodniowo jako pomocnik budowlany, ale znowu tam życie drogie, mieszkania kosmos... Moją uwagę zwróciło też Bedford, na temat tego miejsca mało znalazłam, gdzieś tu się przewinęło że całkiem fajne miejsce, natomiast jak szukałam transportu to nie bardzo wiem jak dotrzeć...
Ze sobą możemy wziąć ok. 1000 funtów, zależy ile nas podróż wyniesie.
Mamy samochód, ale nie wiem do końca czy to dobry pomysł jechać autem, bagaży dużych nie musimy brać, starczy nam walizka i w drogę :) Jutro chcemy dzwonić do agencji Transline Group, mają jakąś ofertę w Wellingborough ale kompletnie nic nie znalazłam ani o Polakach tam, ani ogólnie jak się żyje.
Ew. Biddenham, Bedford, tam widzieliśmy fajny pokój do wynajęcia...
Jedziemy prawie w ciemno, raczej z nadzieją że wydreptamy sobie pracą po agencjach albo na miejscu roznosząc gdzieś CV, tylko wtedy problemem będzie NIN...
Mamy duży dylemat jakie miejsce wybrać, żeby żyło się w miarę spokojnie, bez nie wiadomo jakich cen, ale też żeby nie było tzw zadupie bez pracy :D
Możecie coś doradzić? Wiem że długi post, ale chciałam wam jak najszerzej opisać co mamy na oku, i jak to wygląda na dziś.
Chcemy w sumie wyjechać jak najszybciej, dopóki mamy kasę na wyjazd.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radiesteta

Post #2 Ocena: 0

2016-03-29 01:50:54 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

Auto krajowe to w UK zbędny balast. Sam chciałem swoim tu jechać i na tym oraz innych forach mi to wybito z głowy. Zaraz po uzyskaniu pracy traci się możliwość jego prowadzenia. Taki dziwny kraj. W Europie kontyntalnej jest na przerestrowanue 6 miesięcy.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

Laura88

Post #3 Ocena: 0

2016-03-29 02:20:50 (9 lat temu)

Laura88

Kobieta

Właśnie dlatego myślimy o samolocie i sprzedać go w cholerę, zawsze to będzie tysiąc zł do przodu na wyjazd :)
Wpadło mi też do głowy po przeczytaniu forum Coventry... Na razie się rozglądam co i jak...
Mamy propozycję wyjazdu do Londynu za jakieś 2 miesiące,250 funtów za załatwienie nam obojgu mieszkania, NIN i konta bankowego + praca za niecałe 400 funtów tygodniowo. Tylko trzeba wyrobić kartę CSCS za jakieś 160 funtów, na dodatek to Londyn więc ogromne koszty na początek :( Co o tym sądzicie?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2016-03-29 09:21:08 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dopoki ze zdrowiem sie nie wyklaruje i oboje nie bedziecie zdolni do pracy, a jezyk faktycznie co najmniej komunikatywny, to wyjazd w ciemno jest abstrakcja, wypadem turystycznym, gdzie moze udac sie cos zlapac, badz pozwiedzacie agencje, powisicie na telefonie i wrocicie. Umiejetnosci jezykowe mozna przetestowac, sluchajac np. radio BBC4.
1000L na 2 osoby, wystarczy na miesiac, moze troche dluzej, jesli poza Londynem.
Na Londyn po prostu nie stac kogos bez jezyka, pewnego zawodu, kontaktow i finansow, moze to byc najwyzej miejsce ladowania, a potem podroz w tansze regiony.
Wszelkie propozycje wymagajace wczesniejszych oplat, to na ogol przekret, wyludzenie.
Noclegi mozecie zamowic online na pare dni, tydzien, potem na miejscu czegos szukac.
Jesli przy tak dobrze rozpisanych sposobacz ogarniecia podstawowych tematow (mieszkanie, NIN, bank), z dostepem do netu, potrzebujecie przewodnika, to bedzie bardzo drogo i ciezko.
Na poczatek realny koszt karty CSCS i HS&E test:
https://www.cscs.uk.com/news/beware-of-misleading-charges-2/

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 29-03-2016 09:29 ]

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #5 Ocena: 0

2016-03-29 11:01:43 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:
Mamy propozycję wyjazdu do Londynu za jakieś 2 miesiące,250 funtów za załatwienie nam obojgu mieszkania, NIN i konta bankowego + praca za niecałe 400 funtów tygodniowo. Tylko trzeba wyrobić kartę CSCS za jakieś 160 funtów, na dodatek to Londyn więc ogromne koszty na początek :( Co o tym sądzicie?

Pod Londynem za ponizej 1000-1200 GBP miesiecznie (czynsz, podatek, oplaty) nie znajdziecie mieszkania (chyba, ze jakis pokoj ale wtedy to zycie w brudzie). Komunikacja miejska w Londynie to od 200 GBP miesiecznie w gore.

I kazdy kto chce pieniedzy za zalatwienie pracy, NIN czy konta bankowego to z cala pewnoscia oszust.

[ Ostatnio edytowany przez: AgentOrange 29-03-2016 11:03 ]

Do góry stronyOffline

relly

Post #6 Ocena: 0

2016-03-29 12:57:06 (9 lat temu)

relly

Z nami od: 01-01-1970

Mozna jechac w ciemno tak za dwa miesiace (maj)
Bradford akurat sie do tego rewelacyjnie nadaje
West Yorkshire jest tanie (a bradford chyba najtansze).Latwo wyjanac cokolwiek na poczatek bez jakis bzdurnych agencji itd.
Jazda swoim samochodem o ile nie jest on specjanie duzo warty ma sens tutaj bez samochodu ciezko funkcjonowac , a jak masz samochod to praktycznei zawszee masz prace bo masz do niej jak dojechac, 3-4 miesiace i na zlom. (Ewwentualnie sprzedac i mety zalatwiac sobie kwit o znizkach) dodatkowo zapakujesz kupe gratow ktore tak to musisz kupowac na miejscu.
Zadnych agencji oglaszajacych sie w polsce

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2016-03-29 13:34:37 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Po co odrazu we dwojke ? Jesli wziac pod uwage ze ty nie mozesz pracowac byloby lzej gdybys dojechala jak facet sie ustawi
Ja bym nie chcial jechac na dzien dobry z kims kto bedzie na dzien dobry generowac koszty pisze to bez zlosliwosci :) po prostu sciagnalbym dziewczyne na gotowe

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2016-03-29 13:39:44 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Tyle, ze Bradford specyficzne i niezbyt ciekawe miejsce.
Temat auta z Pl dla pracujacych w UK juz wielokrotnie przerobiony na forum, wystarczxy poczytac dzial Jade do UK i wiele rzeczy sie wyjasni, z opcja jazdy w ciemno wlacznie.

Do góry stronyOffline

Laura88

Post #9 Ocena: 0

2016-03-29 14:14:45 (9 lat temu)

Laura88

Kobieta

Już spieszę wyjaśnić :)
Zapłata jest dopiero na miejscu, pierwsza część po załatwieniu NIN i konta, druga po pierwszej wypłacie. Nie możemy jechać osobno, bo tu w Polsce dla nas kolejny miesiąc to opłaty, to co mam na koncie i to co będzie po sprzedaży komputera i auta chcę zainwestować w wyjazd. Może uda się mieć koło 1400 funtów, zależy co i za ile sprzedam :) Dlatego jeśli ja tutaj zostanę, to nie ma kasy już na wyjazd. Dlatego decyzja o wyjezdzie razem, wiem że bezpieczniej i pewniej gdyby on mnie tam ściągnął, ale niestety się tak nie da w naszym przypadku.
Powiem tak, z tego co wyczytałam to raczej Bradford odpada, Luton też. Forum wczoraj całą noc czytałam...
Co do załatwiania NIN i konta, to nie jest tak że sobie nie poradzimy... Ja może miałabym problemy, ale narzeczony powinien sobie poradzić. Bardziej kwestia tego że żadne z nas od dawna nie używało angielskiego, i nie czujemy się zbyt pewnie po prostu. Dlatego fajnie byłoby mieć kogoś kto będzie z nami w razie potrzeby żeby o cos dopytać np.
Na razie szukamy czegoś z Polski, tzn jakiejś pracy, ale trochę strach przed oszustwem jest...
Szukałam wczoraj mieszkań w Coventry, na żadnej stronie nic nie znalazłam niestety. Jedynie od jakiejś agencji stamtąd...

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2016-03-29 14:24:12 (9 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Szukaj pokoju a nie mieszkania. Fakt, w Coventry drogi wynajem ale pokoi trochę jest. Google, facebook i znajdziesz.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,