MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Anglii - Manchester

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Robo77

Post #1 Ocena: 0

2016-03-14 19:51:08 (9 lat temu)

Robo77

Mężczyzna

Z nami od: 14-03-2016

Witam wszystkich :)

Planuję za jakieś 2/3 miesiące wyjechać do Manchesteru i mam w związku z tym kilka pytań do Was. Czytałem wiele w internecie ale nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi.

Chce wyjechać do pracy aby zarobić parę groszy i spłacić też moje długi.

Jeśli chodzi o mnie to jestem młodym, dwudziestoletnim, chłopakiem z Warszawy. Aktualnie pracuję w rodzinnej firmie wujka i mogę robić tam ile chcę no ale nie są to powalające pieniądze. Wcześniej prowadziłem własną firmę, było to małe wydawnictwo jednak przez nieterminowość w płatnościach partnerów no i wiadomo wysokie składki ZUS+podatki musiałem zamknąć interes i zostało mi jeszcze parę ładnych tysięcy długów do spłacenia.

Manchester dlatego, że jest to jedyne miasto w Anglii, z którym mam coś wspólnego. Byłem w mieście już około 20 razy na kilkudniowe/tygodniowe wyjazdy(organizuje z kumplem wyjazdy na mecze Man Utd dla grupek 15-30 osobowych) także miasto znam w miarę dobrze. Wspomniana firma też prowadziła działalność powiązaną z tym miastem także jak myślałem o wyjeździe do UK to tylko MCR.

Angielskiego nie znam jakoś perfekcyjnie ale nigdy nie miałem problemu z dogadaniem się z człowiekiem. Czy to będąc na miejscu, czy prowadząc interesy. Także myślę, że w stopniu komunikatywnym na pewno znam ten język.

Nastawienie mam takie, że jadę tam i na początek chcę znaleźć jakąkolwiek pracę, byle by zacząć zarabiać. I tutaj własnie zaczynają się moje pytanie. Przedstawię je w formie listy, będzie łatwiej odpowiadać:

1 - ile potrzebuje mieć pieniędzy by wyjechać? Czytając różne artykuły i fora przewija się najczęściej kwota 1000 GBP. Jak to jest w praktyce?

2 - czy jest w ogóle sens szukania pracy przez internet? Czy jedyna sensowna opcja to wyjechać tam i codziennie chodzić od agencji do agencji by złapać jakąś pracę choćby na te 3 pierwsze miesiące?

3 - Czy jest w szansa by w ciągu miesiąca od przyjazdu, chodząc dzień w dzień po agencjach znaleźć pracę? Jak pisałem wyżej, może to być każdego rodzaju praca, niczego się (raczej) nie boję.

Za wszelkie wskazówki i odpowiedzi z góry dziękuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2016-03-14 22:21:55 (9 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

nullprace pewnie znajdziesz do tygodnia czasu internet to najlepsza forma wyszukiwania pracy ale musisz byc na miejscu jak juz zadzwonia schemat jest zawsze ten sam ogloszenie w necie telefon z firmyagencji i rozmowa na drugi dzien polecam jobseeker.gov.uk w wyszukiwarce wpisz warehouse operative tego bedzie najwiecej prsyjezdzalem do anglii najczesciej w poznej zimwej porze i praca zawsze byla do tygodnia jesli sie dogadasz oczywiscie nie byl to szczyt marzen typko jakies magazynowe epizody zeby sie tylko zaczepic chociaz znam sporo osob ktore na magazynach typu asda tesco maja calkiem przyzwoite stawki 12f ale to na kontraktach a najszybciej pewnie znajdziesz prace przez agencje

p.s jakbys mial tego tysiaka to byloby ekstra mialbys komfort psychiczny ale z 500 stowkami plus jakas kaska na awaryjny bilet do pl w razie w tez dasz rade

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 14-03-2016 22:28 ]

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2016-03-14 22:36:54 (9 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Nie wiem ile pokoje w Manchesterze ale 1000 wzialbym teraz dla spokoju. Ja przyjechałem do Londynu mając znacznie znacznie mniej ale to były inne czasy. Jeśli pokój w granicach 80 funtów tygodniowo to ponad 320 za miesiąc , licz depozyt , najczęściej dwutygodniowy chociaż zdarzają się miesięczne to już następne 320. Transport publiczny , doładowanie do telefonu i jakieś jedzenie wiec 1000 to tak na miesiąc szukania w spokoju. Lepiej wziąść więcej niż po dwóch tygodniach wracać do Polski z niczym.

Do góry stronyOffline

Thomas92

Post #4 Ocena: 0

2016-04-16 08:16:15 (9 lat temu)

Thomas92

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2014

Zależy jak szybko znajdziesz pracę. Bo jak na drugi dzień, to starczyło by Ci i nawet 500 funtów.

Jak potrafisz iść i załatwić sobie konto w banku, zadzwonić o NIN, znaleźć na mapie adresy agencji, zadzwonić wpierw i umówić się na rejestrację, a potem z 10 agencji obejść i się porejestrować, to myślę, że dasz radę. Manchester duże miasto, dużo możliwości i dużo pracy dla ogarniętej osoby chcącej pracować.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,