Cytat:
2015-08-18 08:49:15, mary_blue napisał(a):
Dziękuję za radę, ale nie chodziło mi o to JAK załatwiać, bo to nie problem.
Chodziło mi o to W JAKIEJ KOLEJNOŚCI załatwiać sprawy, aby wszystko w pewnym momencie zagrało.
Moja kolejność była taka:
1. Podpisanie umowy o pracę
2. Wynajęcie pokoju na miesiąc
3. Bank - konto (już miałem umowę z pkt. 1. i list od pracodawcy ze mieszkam pod adresem z pkt. 2). Ponoć w niektórych bankach da się bez pracy konto otworzyć, bo generalnie banki bezdomnym i bezrobotnym kont nie zakładają.
4. Numer NIN (ponownie list od pracodawcy)
5. Wynajęcie mieszkania (list od pracodawcy, przelew z konta w UK), co wiązało się ze sprawdzeniem mojego pracodawcy, osób kontaktowych w Polsce, wymagali także podania NIN.
6. Rejestracja u lekarza - rachunek Council Tax jako dowód zamieszkania.
Generalnie jeśli nie masz pracy to jesteś w d**pie bo nikt z Tobą nie chce rozmawiać: agencje wynajmujące mieszkanie (bo jesteś niepoważny klient) i bank (po co ci konto jak nie masz pieniędzy).
Licz się z tym, że pracodawca nie da Ci odpowiedzi tego samego dnia, po rozmowie kwalifikacyjnej. Może to być tydzień, albo i więcej. Także wynajem mieszkania trochę trwa: 1) najpierw musisz znaleźć odpowiednie mieszkania, chyba że znasz sztuki walki i obronisz się przed murzyńskimi wyrostkami z nożami w taniej dzielnicy 2) właściciel mieszkania musi zaakceptować Twoją propozycję 3) agencja musi zweryfikować Cię i Twojego pracodawcę.
Jeśli to są poważne pozycje to pracodawca powinien Ci zrefundować koszt podróży na rozmowę kwalifikacyjną (mój zapłacił także za nocleg).
A, i jeszcze jedna sprawa: nie wiem ile masz dzieci, ale może być tak że nikt nie wynajmie Ci mieszkania "1 bedroom" (czyli sypialnia i pokój dzienny) gdy masz dwójkę małoletnich/nastoletnich dzieci. A mieszkania 2-3 bedroom to przyzwoitej dzielnicy to jakieś 1800-2500 GBP (plus council tax ok. 120-150 GBP i inne rachunki). Możesz wynająć mieszkania dalej/taniej od centrum i dojeżdżać 1.5-2h ale bilet miesięczny w zależności od strefy to jakieś 200-300 GBP.
[ Ostatnio edytowany przez: AgentOrange 18-08-2015 22:13 ]