MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Liverpool - koszty życia

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iksiak

Post #1 Ocena: 0

2014-11-16 00:49:24 (11 lat temu)

iksiak

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

witam założyłem konto bo o pomoc pytam,

wygodnie i szczęśliwie żyje mi się w Warszawie z żoną i córką,
zarabiamy na tyle, że nawet w Warszawie żyjemy godnie i udaje nam się co miesiąc odkładać...
niestety mój obecny pracodawca planuje redukcje zatrudnienia, które może mnie objąć, a jeśli nawet nie to po ostatnich zmianach w w firmie i tak chyba ja już chce zmienić pracodawce

otrzymałem oferte pracy w zawodzie w okolicach Liverpool'u (na Wirralu) za 37kGBP rocznie+ jakieś bonusy

Czy za ta kwotę wygodnie, miło i na odpowiednim poziomie przeżyje na Wirralu 3 osobowa rodzina zanim żona znajdzie prace, jak skończy macierzyński...

będe chciał mieszkać w dobrej okolicy, początkowo wynająć dom-apartament, docelowo kupić, mieć samochód, docelowo 2, zabrać żone na kolacje do restauracji
moja pensja ma pokryć koszty życia, wynajmu i utrzymania samochodu, auto( kupione z obecnych oszczedności), zakup domu i drugiego samochodu raczej dopiero z drugiej-żony pensji...

z góry dziękuje za pomoc

[ Ostatnio edytowany przez: iksiak 16-11-2014 00:51 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mnaw85

Post #2 Ocena: 0

2014-11-16 01:27:55 (11 lat temu)

mnaw85

Mężczyzna

Z nami od: 26-04-2014

Przeżyć za takie wynagrodzenie pewnie że się da, ale jak chce się żyć jak Pan to możesz odczuć mały dyskomfort powodowany niedostatkiem. Zapewnisz rodzinie bezpieczeństwo, ale czy zdołasz ot tak wszystko kupić....chyba trzeba będzie mocno zakasać rękawy i poodkładać. O ile z autem nie ma problemu, za wynajem (moim zdaniem) nie ma sensu płacić za dużo (po co, lepiej skromnie przeżyć rok czy dwa aż się zbuduje wiarygodność w bankach). Ja rozumiem, że do pewnego poziomu już przywykliście, że nie chciałbyś obniżyć standardu życia rodzinie, ale moim zdaniem sama przeprowadzka to już jest obniżenie standardu, pomijam tu że ewentualnie będziesz sam no chyba że masz tu doborowe towarzystwo zapewnione, jednym się udziela tęsknota, innym nie. Zależy też jaki Ty jesteś i rodzina.

Pensja jest przyzwoita, nie wiem co robisz, czy to dużo w tej branży czy nie, ale ogólnie na start nie ma czym wybrzydzać. Ludzie tu utrzymują rodziny za 16tys rocznie + jakiś benefit i potrafią się uśmiechać.

Co Ty będziesz chciał i gdzie będziesz chciał mieszkać nie ma co się rozwodzić, sam jak pożyjesz w danym mieście, poznasz okolicę to dopiero ocenisz, czy jest dla Ciebie odpowiednia, nie tylko w biednych dzielnicach jest niefajnie czasem.

Na pewno przyjazd do UK (wg mnie) wymaga ogłady, skromności i nastawienia na pracę, a nie zaczynania kariery od domów, samochodów i oczekiwań.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2014-11-16 02:36:40 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2014-11-16 01:27:55, mnaw85 napisał(a):

Na pewno przyjazd do UK (wg mnie) wymaga ogłady, skromności i nastawienia na pracę, a nie zaczynania kariery od domów, samochodów i oczekiwań.

?????

Co jest zlego w oczekiwaniu ze doswiadczenie i kwalifikacje zostana docenione? Szczegolnie ze oferta pracy juz jest.

Ada

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2014-11-16 08:54:48 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

37k rocznie to 2342 funty na rękę miesięcznie. .. sprawdź ceny mieszkań wynajmu jak i kupna na zoopla.co.uk , ceny żywności na mysupermarket.co.uk , ceny samochodów na autotrader.co.uk lub nowych na stronach producenta i możesz sam dokładnie sobie odpowiedzieć czy to to czego oczekujesz. ..

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 16-11-2014 09:03 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2014-11-16 09:32:02 (11 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

No właśnie - czy napisał, że na rękę?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Kleszcz

Post #6 Ocena: 0

2014-11-16 09:44:25 (11 lat temu)

Kleszcz

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 14-11-2014

Uciekaj z tamtad bo cie Tusk okradnie do reszty. nawet sie nie zastanawiaj.
W Liverpool to za ta kase za dwa lata kupisz dom bo to tanie miasto jest.
...a wiec kup sobie glupcze medalik na szyje, i nic ci sie nie stanie, i tramwaj nie zabije...

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2014-11-16 10:00:27 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: +1

2014-11-16 10:14:52 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-11-16 02:36:40, Adacymru napisał(a):
Cytat:

2014-11-16 01:27:55, mnaw85 napisał(a):

?????

Co jest zlego w oczekiwaniu ze doswiadczenie i kwalifikacje zostana docenione? Szczegolnie ze oferta pracy juz jest.

Klasyczne podtrzymywanie mitu, ze kazdy powinien zaczac od dolu, zamiast od razu wskoczyc tam gdzie chce i moze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mnaw85

Post #9 Ocena: 0

2014-11-16 11:50:40 (11 lat temu)

mnaw85

Mężczyzna

Z nami od: 26-04-2014

Twoje niezrozumienie mojej osoby nie stanowi dowodu, że jakikolwiek mit podtrzymuję. Po prostu ja radzę popuścić wodze i wpierw się rozejrzeć, a nie od razu na forum rozkręcać konkurs życzeń. Jeszcze się okaże, że większość agencji nie da mu domu/mieszkania bez poprzednich referencji itp. I ktoś nader "ambitny" zacznie od pokoju, już tu takie coś widziałem a jestem krótko i nie zaliczam się do wyżyn społecznych (z własnego wyboru). Jak ktoś zaczyna rozmowę od tego co ma w kieszeni, to ze mną właśnie ją kończy.

[ Ostatnio edytowany przez: mnaw85 16-11-2014 11:54 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2014-11-16 13:33:02 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mnaw85, nic nie rozumiem z Twojej wypowiedzi.

Natomiast rozumiem pytanie autora watku, chce sie dowiedziec czy oplaca mu sie wyjechac, co na tym zyska, co na tym straci i czy bedzie mial podobny standard zycia. Ja niestety nie moge pomoc, bo nie znam lokalnych cen.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,