MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kierowca C+E

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

AlmostFamous

Post #1 Ocena: 0

2014-08-18 15:25:03 (11 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Ja jeszcze kontroli nie mialem, ale tak jezdze. Mam wbity kod 95. Prawo jazdy bede teraz wymienial, ale to dla wlasnych potrzeb. Znajomi z pracy jak to wczesniej zrobili dostali karte CPC. Ale tylko pod warunkiem, ze ma sie w PL prawku ten kod o ktorym wspomnialem...
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2014-08-18 15:54:13 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Od 10 wrzesnia to pracodawca bedzie wymagal karty DQC (potwierdzajacej ukonczenie CPC).
Nie wiem jak to bedzie wygladalo z kodem 95 w prawku PL. Teoretycznie powinno byc uznawane, przynajmniej dla osob przebywajacych w UK mniej niz 185 dni. Jednak sam do konca nie wiem czy nie trzeba w tym przypadku zglosic posiadania prawka EU do DVLA i wystapic o wydanie DQC (£25).
Na zapytanie wyslane do DVLA nie dostalem konkretnej odpowiedzi :/ zazadali podania danych konkretnego kierowcy. Chyba w zlym miejscu zapytalem, pozostaje uderzyc do zrodla - DSA co zrobie jutro i dam znac jak poszlo.

VOSA to juz ostatnie ogniwo, ktore bedzie nakladalo kary. Po £1000 dla kierowcy oraz przewoznika, ktory go zatrudnia.
Nie jestem pewien czy kierowca bedzie potraktowany jakby jechal bez uprawnien, ale na pewno juz dalej nie pojedzie. To dodatkowy koszt dla firmy. Zorganizowac zastepstwo i dowiezc na miejsce.

Do góry stronyOffline

budek72

Post #3 Ocena: 0

2014-08-18 16:22:21 (11 lat temu)

budek72

Mężczyzna

Z nami od: 18-08-2014

witam Wszystkich, mam okazję wyjechać do UK właśnie jako kierowca, dniówka 98f pus 26f diety, zatrudnienie przez 3 m-ce przez pośrednika, potem kontrakt bezpośrednio z pracodawcą.
muszę szybko podjąć decyzję, zastanawiam się, tu muszę bynajmniej na razie rodzinę zostawić.
pośrednik załatwia pokój 40f tyg. nie znam dobrze języka, ale jak jeździłem teraz niemcy, belgia, francja, hiszpania jakoś sobie radziłem bez problemu.
co sądzicie na taką ofertę pracy, czytając wypowiedzi zastanawiam się jak to będzie z tym kursem na przewóz rzeczy PL czy na CPC zamienią.

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #4 Ocena: +1

2014-08-18 16:35:27 (11 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

to po co sa wydawane prawa jazdy na ciezarowki?
powinno sie to nazywac prawo do zdawania kursu CPC

najciekawsze ze ktos kto paredziesiat lat jedzil ciezarowkami nie moze jezdzic bez tego kursu, ale drugi czlowiek bez zadnego doswiadczenia, ale z tymi kursami juz tak

gdzies to wszystko idzie w jakims dziwnym kierunku
za komuny mowilismy ze to biurokracja i dlatego miedzy innymi chcielismy ta komune obalic
a teraz jest jeszcze smieszniej
ale czy lepiej

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #5 Ocena: 0

2014-08-18 17:24:03 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2014-08-18 16:35:27, Onieznajomy napisał(a):

najciekawsze ze ktos kto paredziesiat lat jedzil ciezarowkami nie moze jezdzic bez tego kursu, ale drugi czlowiek bez zadnego doswiadczenia, ale z tymi kursami juz tak

za komuny mowilismy ze to biurokracja i dlatego miedzy innymi chcielismy ta komune obalic
ale czy lepiej

Generalnie sama idea CPC jest ok, bo w szoku bys byl, jakbys sie dowiedzial, ilu kierowcow z 20/30-letnim doswiadczeniem nie zna PODSTAWOWYCH przepisow (nie mowiac juz o czyms bardziej wyszukanym), a jezdza po tych samych drogach, co Ty I Twoja rodzina. Jest to wiec zdecydowanie przydatne na odswiezenie ich pamieci.

Z drugiej strony - zdziwilam sie, kiedy okazalo sie, ze kierowca robiac 5 dni/modulow (35 godzin), mogl robic ten sam modul 5 razy...wtedy to okazalo sie dla mnie osobiscie troche nielogiczne.

Natomiast cala ta sytuacje wokol nowych przepisow ladnie wykorzystaly szkoly jazdy - kazdy kandydat robiac prawko dostawal pytanie - 'chcesz teraz robic CPC, czy poczekasz do wrzesnia 2014'. Wiekszosc kandydatow odpowiedziala oczywiscie, ze sobie poczeka, nie wiedzac, ze jesli zdawali prawko po 2009, to zeby jezdzic za pieniadze, MUSIELI miec DQC. No wiec , jak sie dowiedzieli, to wracali do szkoly jazdy po DQC, ale wtedy ich to o wiele wiecej kosztowalo. Taka sama wtope zrobili np. nowi polscy kierowcy przyjezdzajacy do UK z prawem jazdy na Class 2 na przyklad, ale bez kodu 95.

A tak na marginesie, to w szoku jestem, ilu jeszcze 'starych' kierowcow nie ma zadnego modulu CPC zrobionego, nie wiem, na co czekaja :-o
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #6 Ocena: 0

2014-08-18 18:16:26 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-18 16:35:27, Onieznajomy napisał(a):

ale czy lepiej

CPC to nic innego jak kurs na przewoz rzeczy. Nie wiem jak w innyh krajach EU, ale w Polsce "przewoz" czy dawniejsze "swiadectwo kwalifikacji" to zadna nowosc. Bedac w wojsku (2000r) pamietam, ze na droge bez tzw "wkladki" wyjechac nie mozna bylo.

UK raczej poblazalo kierowcom wprowadzajac CPC dopiero teraz. Dodam, ze w przeciwienstwie do PL nie trzeba zadnych testow psychotechnicznych czy innych badan lekarskich.
Kazdy kierowca posiadajacy polskie prawko z kursem na przewoz rzeczy w postaci kodu 95 otrzyma karte DQC automatycznie przy wymianie prawka.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 18-08-2014 18:20 ]

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #7 Ocena: 0

2014-08-18 18:24:05 (11 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

W szoku ja osobiscie bym nie byl. Podstawowe przepisy czesto nijak sie maja do tego co sie naprawde dzieje na drodze.

Wole takiego doswiadczonego kierowce niz wiekszosc tych co maja te podstawowe i te wyszukane przepisy w jednym palcu...
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2014-08-18 18:36:00 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-18 18:24:05, AlmostFamous napisał(a):
W szoku ja osobiscie bym nie byl. Podstawowe przepisy czesto nijak sie maja do tego co sie naprawde dzieje na drodze.

Wole takiego doswiadczonego kierowce niz wiekszosc tych co maja te podstawowe i te wyszukane przepisy w jednym palcu...

Znam wielu "doswiadczonych" ze stazem za kolkiem nascie lat. Niestety rutyna i zbytnia pewnosc siebie doprowadza bardzo czesto do glupich pomylek. Wielu z weteranow posiada 6 a nawet z 9pkt na koncie i przynajmniej 2 stluczki w ciagu ostatniego roku.

Podczas gdy wiekszosc mlodych (1-2 lata po egzaminie) przychodzacych do naszej firmy i pracujacych ok roku nie ma ani stluczek ani punktow. Po prostu bardziej sie pilnuja :)

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #9 Ocena: 0

2014-08-18 18:40:06 (11 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

U Ciebie w firmie. U mnie tak sie nie dzieje.

Poza tym nie chcesz mi powiedziec, ze fakt iz u Ciebie w firmie tak sie dzieje mialy wplyw kursy o ktorych tu piszemy?

Zgadzam sie, ze wplyw na to moze miec rutyna. Ale napewnonie brak znajomosci przepisow...

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2014-08-18 18:53:12 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2014-08-18 18:40:06, AlmostFamous napisał(a):
U Ciebie w firmie. U mnie tak sie nie dzieje.

Poza tym nie chcesz mi powiedziec, ze fakt iz u Ciebie w firmie tak sie dzieje mialy wplyw kursy o ktorych tu piszemy?

Zgadzam sie, ze wplyw na to moze miec rutyna. Ale napewnonie brak znajomosci przepisow...

Naturalnie, ze nie brak znajomosci przepisow. Po prostu pospiech i zbytnia pewnosc siebie.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,