|
---|---|
shaantia | Post #1 Ocena: 0 2014-05-21 15:44:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2014 Skąd: Londyn |
Witajcie.
Wraz z chłopakiem zastanawiamy się bardzo poważnie nad wyjazdem do Wielkiej Brytanii w celu zamieszkania tam na stałe. Mój chłopak ma swoją firmę w Polsce, ale niestety podatki i kredyty go zjadają, więc możliwe, że będzie musiał zamknąć. Ja mam pracę w zawodzie, dobrze płatną w sezonie, a poza sezonem nie zarabiam prawie nic. Powiedzieliśmy sobie, że jeśli sytuacja się nie polepszy, to w przyszłym roku wyjeżdżamy. Nie mamy do kogo pojechać, nikogo tam nie znamy. Więc byłby to start od zera. Na wyjazd będziemy mieli odłożone około 15 tysięcy polskich złotych. I zastanawiam się, czy Londyn to dobry wybór? Mój chłopak zajmuje się poligrafią i grawerem, ja jestem grafikiem oraz zajmuję się montażem materiałów filmowych (studia graficzne + 2 lata doświadczenia). Czy w takich specjalizacjach jest szansa znaleźć pracę w Londynie, czy będzie trzeba jakieś kursy itp. robić, żeby pracodawcy byli bardziej przychylni? Zastanawiam się też, czy kwota jaką dysponowalibyśmy na wyjazd nie będzie za mała? Na ile czasu życia bez pracy taka suma by wystarczyła w Londynie? Chcielibyśmy wynająć kawalerkę, a nie pokój. I maksymalnie byśmy oszczędzali. Proszę o opinie i rady. Pozdrawiam |
rafi86 | Post #2 Ocena: 0 2014-05-21 15:50:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Czesc,
Ja dam jedna rade. Nie jedzcie do Londynu. Jest duzo innych duzych miast. |
shaantia | Post #3 Ocena: 0 2014-05-21 15:56:36 (11 lat temu) |
Dlaczego odradzasz Londyn?
Jakie miasta w takim razie polecasz? |
lamargo | Post #4 Ocena: 0 2014-05-21 16:08:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-06-2013 Skąd: Bath |
shaantia, jestem grafikiem i pracuje tutaj w zawodzie od poczatku (w piatek stuknal mi "roczek"na wyspach), nie mieszkam w Londynie ale w polowie drogi pomiedzy Londynem a Brighton. Nie mam pojecia jakie warunki zycia/ceny itp sa w Londynie, jesli nie bede zmuszona nie chce tam mieszkac, zwyczajnie taki wielki moloch to nie dla mnie
![]() Szukalam pracy jeszcze z Polski i wtedy nie krecilam nosem Londyn czy cos innego, wysylalam CV tam gdzie bylo interesujace ogloszenie, dopiero po otrzymaniu pracy szukalam lokum tak by bylo najblizej. I tak zaczelismy od pokoju (wspominam koszmarnie choc jedna znajomosc z tego ochydnego domu pzerodzila sie w fajna przyjazn), po miesiacu wynajelismy studio, a po kolejnych 6 miesiacach 1 bedroom, i na ten moment nam to wystarcza. Ja - UI Designer, moj chlopak - Web Developer, obydwoje pracujemy w zawodzie. a... mielismy w kieszeni 600 funtow, ale ja 3 dni po wyladowaniu zaczynalam prace. Jak masz jakies pytania wal na priv, wtedy nie zapomne odpowiedziec, w innym wypadku moze mi umknac temat ![]() pozdrawiam i trzymam kciuki! |
zosiasamosia | Post #5 Ocena: 0 2014-05-21 16:23:41 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
shaantia, wysłałam Ci wiadomość
|
|
|
lagt22 | Post #6 Ocena: 0 2014-05-21 17:13:13 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2014 Skąd: London |
Cytat: Dlaczego odradzasz Londyn?
Bo jest drogi, a zarobki nie sa duzo wieksze od innych miast. Wszystko zalezy od tego jakie sa wasze powody do przeprowadzki. Jak ktos przyjezdza tylko zeby zarobic to w innych miastach ma szanse oszczedzic wiecej. Ale Londyn ma klimat i ja nie zamienilbym go na zadne inne miasto w Anglii ![]() Cytat: czy w takich specjalizacjach jest szansa znaleźć pracę w Londynie, czy będzie trzeba jakieś kursy itp. robić, żeby pracodawcy byli bardziej przychylni?
Angielski znacie? Bedziecie potrafili bez problemu sie dogadac z Anglikami? To jest podstawowy warunek, zeby znalezc prace w zawodzie. Nie wiem jak w przypadku zawodu twojego chlopaka, ale dla grafika najwieksze znaczenie bedzie mialo portfolio. Kursy itp. niekoniecznie, ale zaszkodzic na pewno nie zaszkodza. Cytat: Na ile czasu życia bez pracy taka suma by wystarczyła w Londynie? Chcielibyśmy wynająć kawalerkę, a nie pokój.
15.000 zl czyli jakies 3000 funtow, mi, przy oszczednym zyciu wystarczyloby gora na 3 miesiace. Na dwie osoby moze na dwa. Oczywiscie Londyn, ale je nie naleze do bardzo oszczednych ![]() O stuio na poczatku zapomnij, bo bez pracy, referencji nikt wam nie wynajmnie mieszkania. Chyba ze zaplacicie z gory rent na 6 miesiecy + spory depozyt, wtedy owszem. Pokoj na start dla was obu to moze byc dobry pomysl, przynajmniej dopoki nie bedziecie mieli pracy i pierwszej wyplaty w kieszeni. Powodzenia i zapraszamy ![]() |
violettaphotogr | Post #7 Ocena: 0 2014-05-21 18:38:54 (11 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
"ja jestem grafikiem oraz zajmuję się montażem materiałów filmowych" "Ja mam pracę w zawodzie, dobrze płatną w sezonie, a poza sezonem nie zarabiam prawie nic."
Możesz mi napisać kiedy jest sezon w tych zawodach? #Violujemy
|
Cherry_Bomber | Post #8 Ocena: 0 2014-05-21 23:12:29 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2013 Skąd: Londyn |
Pracuję w tej samej branży, moja narzeczona jest grafikiem. Rownież zastanawia mnie "sezonowość" tej pracy, ale nie zamierzam sie wyslosliwiac. Londyn jest pełny pracy w tych zawodach, na każdym poziomie zaawansowania od średniego wzwyż. Liczy sie portfolio oraz osobowość. Moim zdaniem warto tez próbować feelancingu, zwłaszcza z angielskimi namiarami i dobrym angielskim w mowie i piśmie. Londyn polecam jako miejsce na karierę, odradzam jako miejsce do życia.
Pewnie napotkacie na problem z wynajęciem mieszkania z uwagi na brak historii w UK oraz nie dostaniecie kredytu samochodowego (tylko dla mieszkających min 3 lata w UK). Z obiema rzeczami można sobie jednak poradzić. 15 tys zł to w miarę bezpieczna kwota, pod warunkiem ze jedziecie do nagranej pracy. Rozumiem, ze chcecie pracować w zawodzie. Jeśli chcecie rzeczywiście zaczynać od zera, w sensie od pracy poniżej kwalifikacji za minimalna krajowa - moim zdaniem robicie duży błąd. Życzę powodzenia, służę priv. |
Post #9 Ocena: 0 2014-05-21 23:40:46 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
shaantia | Post #10 Ocena: 0 2014-05-22 11:02:42 (11 lat temu) |
Cytat: Angielski znacie? Bedziecie potrafili bez problemu sie dogadac z Anglikami? To jest podstawowy warunek, zeby znalezc prace w zawodzie. Ja angielski znam bardzo dobrze, bez problemu oglądam filmy, programy naukowe i wykłady bez napisów. Mój chłopak też myślę że nie będzie miał problemów. Do akcentu pewnie będziemy musieli się przyzwyczaić, ale damy radę. |