MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firmy rekrutacyjne / szukanie pracy "na odległość"

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MrsBean

Post #1 Ocena: 0

2014-03-20 20:55:57 (11 lat temu)

MrsBean

Kobieta

Z nami od: 20-03-2014

Cześć,
jako świeżynka na forum, i jeszcze nie w UK, a dopiero w fazie planowania wyjazdu, liczę na Waszą pomoc i życzliwość :-)

Do końca maja TŻ i ja jesteśmy związani z aktualną pracą i miejscem zamieszkania, a potem - w drogę!

Na początek, mam kilka pytań do osób, które znalazły pracę w UK, w swoim zawodzie, za przyzwoite wynagrodzenie, i to jeszcze przed przyjazdem: czy możecie polecić firmy rekrutacyjne, z kórych korzystaliście?
Mieliście rozmowy rekrutacyjne przez telefon/skype, czy musieliście przylecieć na interview?
Odpowiadaliście na konkretne ogłoszenia, czy wysłaliście CV do agenta i czekaliście na oferty? (To brzmi jak szukanie angażu w Hollywood, ale wiecie, o co mi chodzi :-))
Czy pracodawca zaoferował Wam pomoc w relokacji, wynajęciu mieszkania, samochodu? (Wiem, to wersja bardzo optymistyczna, acz z doświadczenia wiem, że nie niemożliwa, więc pytam.)

Jeśli chodzi o nas (TŻ + ja), to na razie mamy na tapecie 2 agencje: Reed i Michael Page. Odpowiadamy na konkretne ogłoszenia i czekamy na odzew. Co prawda na razie nikt się nie odezwał, ale zaczęliśmy nieśmiało dopiero 3 dni temu, a ofert w interesującej nas branży mają sporo, więc jesteśmy dobrej myśli.

Liczę na to, że ktoś się odezwie.. Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-03-20 21:12:36 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

no_wayy

Post #3 Ocena: 0

2014-03-20 23:47:19 (11 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Dla specjalisty wysokiej klasy wielu pracodawców stanie na głowie by go zatrudnić, ale...
Rozmowa kwalifikacyjna i otrzymania zatrudnienia będąc jeszcze w Polsce - jak powyżej. W UK jest wielu chętnych na miejscu więc po co mają się kłopotać z kimś z zagranicy bez NIN'u, konta, zamieszkania i angielskich referencji.
Ja jak już zdecydowałem się na zmianę pracy dodałem swoje CV do kilku baz i rekrutanci czasami dzwonili, jednak trwać to może miesiącami.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Niewygodny

Post #4 Ocena: 0

2014-03-21 00:37:00 (11 lat temu)

Niewygodny

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2014

2 moich kolego w tak sobie zlatwilo prace juz z Polski. ja 2 razy jechalem w ciemno i po 2 tygodniach mialem prace takze powodzenia

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-03-21 07:51:13 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-03-20 20:55:57, MrsBean napisał(a):

Na początek, mam kilka pytań do osób, które znalazły pracę w UK, w swoim zawodzie, za przyzwoite wynagrodzenie, i to jeszcze przed przyjazdem: czy możecie polecić firmy rekrutacyjne, z kórych korzystaliście?

Polecam Jobserve i inne strony z ogloszeniami. Po co ograczniac sie do konkretnych agencji. Na jedno stanowisko ogloszenie moze isc przez 5-6 agencji. Jedna moze zignorowac, a inna moze uznac CV za dobre. Dlatego najlepiej odpowiadac na ogloszenia z wyszukiwarek.
Cytat:

Mieliście rozmowy rekrutacyjne przez telefon/skype, czy musieliście przylecieć na interview?

Zalezy od pracodawcy, pracy, itp.

Cytat:

Odpowiadaliście na konkretne ogłoszenia, czy wysłaliście CV do agenta i czekaliście na oferty? (To brzmi jak szukanie angażu w Hollywood, ale wiecie, o co mi chodzi :-))

Patrzy wyzej, portale z ogloszeniami.

Cytat:

Czy pracodawca zaoferował Wam pomoc w relokacji, wynajęciu mieszkania, samochodu? (Wiem, to wersja bardzo optymistyczna, acz z doświadczenia wiem, że nie niemożliwa, więc pytam.)

Zalezy od pracodawcy, pracy, stanowiska, itp.

Cytat:

Jeśli chodzi o nas (TŻ + ja), to na razie mamy na tapecie 2 agencje: Reed i Michael Page. Odpowiadamy na konkretne ogłoszenia i czekamy na odzew. Co prawda na razie nikt się nie odezwał, ale zaczęliśmy nieśmiało dopiero 3 dni temu, a ofert w interesującej nas branży mają sporo, więc jesteśmy dobrej myśli.

Patrz wyzej.

Podsumowujac: przegladasz ogloszenia na portalach i wysylasz gdzie sie da. Mozesz probowac dzwonic do agentow po wyslaniu CV, ale wiekszosc agentow broni sie przed tym i nie bedzie ich przy biurku lub oddzwonia pozniej (nigdy).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2014-03-21 09:50:57 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Ja tak po cichu polece Jobcentre+ z ofertami pracy https://www.gov.uk/jobsearch
Czasem udaje sie znalezc fajna prace, bezposrednio u pracodawcy, z pominieciem agencji.
Reed ma fajna opcje notowania ilosci aplikacji na dana oferte, ale chyba jedna z mniej efektywnych agencji (subiektywne wrazenie).
Powodzenia

Do góry stronyOffline

Diabolique

Post #7 Ocena: 0

2014-03-21 20:21:12 (11 lat temu)

Diabolique

Kobieta

Z nami od: 19-09-2013

Cytat:
(...) czy możecie polecić firmy rekrutacyjne, z kórych korzystaliście?

W jakiej branzy?

Cytat:

Szefostwo przylecialo do Pl. Przez telefon tez sie zdarzylo.

Cytat:
Odpowiadaliście na konkretne ogłoszenia, czy wysłaliście CV do agenta i czekaliście na oferty?

Roznie. Bywalo i tak, i tak.

Cytat:
Czy pracodawca zaoferował Wam pomoc w relokacji, wynajęciu mieszkania, samochodu?

Tak, wszystko zalatwial pracodawca. Plus odbior z lotniska oczywiscie.

W jakim zawodzie szukacie pracy?
Inter arma enim silent leges.

Do góry stronyOffline

kaz59

Post #8 Ocena: 0

2014-03-22 10:59:02 (11 lat temu)

kaz59

Mężczyzna

Z nami od: 27-07-2006

No to ryzykanci nastepni z was lepiej szukać w Polsce jeszcze np. przez Jobland.pl oni organizuja spotkania z pracodawcami jeszcze w Polsce czyli rozmowa kwalifikacyjna w polsce itd też kiedyś miałem taka rozmowe i pracodawca niedoszły rozpływał sie ze szcześcia i gruszki na wierzbie mi obiecywał , a i tak gów..no z tego wyszło ( to taka zagrywka grzecznościowa te ich szczeście bo jak potem sie dowiedziałem to tylko po to by mi przykrości nie zrobić hahaha czyli sam za jakiś czas z jakiegoś ogłoszenia zadzwonilem do firmy ( okazało sie ,że to agencja ) i dogadałem z nimi szczegóły ..czyli start pracy za 3 dni mam być pokój mi dali natychmiast i odbiór z lotniska jeden z kolesi z tego domu swoim autem po mnie pojechal ...ale to było dość dawno ..
- obecnie z takich firm co czasami robia takie numery tez da się znaleść np.2B ( taka Magda z Justyną jak im na gwałt potrzeba fachowców ) ci z Aberdenu tez się produkowali ,że z zakwaterowaniem praca ( ale Aberden jest na samym końcu Szkocji prawie ) ich ogłoszenia znajdziesz na tym portalu zadzwonić i pogadać nawet po polsku ale potem i tak angielski konieczny do pracy tak samo jak pieniądze na wynajm pokoju .
- ale uwaga z tym Aberdenem to "wygnajewo" a za pokoje tam pobierają miesięczną opłate plus taki sam depozyt i jak po okresie testowym pracy jednak okaże się ,że nie jesteście tak dobrzy jak się wydawało to zostajecie z ręką w nocniku kasa na pokój i samolot wydana , a pracy "nima "
Cytat:

2014-03-20 20:55:57, MrsBean napisał(a):
Cześć,
jako świeżynka na forum, i jeszcze nie w UK, a dopiero w fazie planowania wyjazdu, liczę na Waszą pomoc i życzliwość :-)

Do końca maja TŻ i ja jesteśmy związani z aktualną pracą i miejscem zamieszkania, a potem - w drogę!

Liczę na to, że ktoś się odezwie.. Pozdrawiam!

[ Ostatnio edytowany przez: kaz59 22-03-2014 11:12 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

kaz59

Post #9 Ocena: 0

2014-03-22 11:23:53 (11 lat temu)

kaz59

Mężczyzna

Z nami od: 27-07-2006

oni tam z tego Aberdenu niezle stawki oferują ( praca w przemyśle ) np. 17/h plus overtime 50% i godzin do "usrania " ale jak sie nie sprawdzisz w okresie testowym to stawka spada lub wogóle niema pracy . Dla informatyków czasem też bywają super oferty np. dniówka 500 funa i przychyla ci nieba aż do samej ziemi szef projektu osobiście będzie cie nosić na rękach ale tylko kilka lub kilkanaście tygodni potem drugi projekt i warunki ustalane od nowa .

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

lagt22

Post #10 Ocena: 0

2014-03-23 10:24:42 (11 lat temu)

lagt22

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2014

Znalezienie pracy w zawodzie jest jak najbardziej możliwe. Sam przylciałem do Anglii zaledwie 5 tygodni temu bez załatwionej pracy. Pierwszy tydzień na znalezienie mieszkania, kolejne dwa na pracę i tydzień wolnego przed rozpoczęciem.

Zadaj sobie podstawowe pytania:

1) W jakiej branży chcesz szukać pracy?

Od tego zależy gdzie szukać i jakie masz szanse. Ja pracuje w IT i mogę Ci powiedzieć, że odzew był na prawdę spory, a po dwóch tygodniach znalazłem pracę jako senior software developer (w Polsce miałem jakieś 5 lat doświadczenia w branży).

2) Jakie masz doświadczenie? I czy to doświadczenie będzie tu akceptowane?

3) Jak Twój angielski?

Cytat:

Agencje zależą od branży i jak ktoś tu już wspomniał nie ma powodu żeby się ograniczać do tylko kilku. Szukaj na portalach ofert, dodaj swoje CV do prtali nakierowanych na oferty dla specjalistów z twojej branży (w IT np. cwjobs), itp.

Cytat:

Szukałem już po przylocie. Z reguły pierwsza rozmowa jest przez telefon, kolejne face-to-face. Ale podejście zależy od firmy. Razem ze mną zaczynał pewien hiszpan i on miał wszystkie rozmowy przez telefon i skype, a do Angli przyleciał dwa dni przed rozpoczeciem pracy.

Kolega ze studiów szukał pracy z Polski i musiał na ostatnią rozmowę przylecieć. Więc nie ma reguły.

Cytat:

To i to. Przeglądałem oferty z portali, dorzuciłem tam też swoje CV. Dużo telefonów miałem od rekruterów, którzy właśnie znaleźli moje CV na jednym z portali.

Cytat:

Na takie dodatki bym nie liczył, chyba, że na prawdę jesteś dobrym specjalistą i w twojej branży specjalistów brakuje. Wspomniany wyżej kolega z Polski dostał nieoprocentowaną pożyczkę od pracodawcy na start.

[ Ostatnio edytowany przez: lagt22 23-03-2014 10:25 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,