MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bournemouth...szukam opinii od osób, które tam mieszkają

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 6 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2014-07-08 17:46:30 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2014-07-08 08:24:03, karjo1 napisał(a):
Juz dawno zostalo wyjasnione, ze 6 m-cy na polskich tablicach dotyczy tylko turystow, majacych srodki na utrzymanie, a nie emigracje zarobkowa ;).
Co do rzeczywistych mozliwosci, napisalam, ze kwestia szczescia, komus sie uda jezdzic pare lat, innemu zatrzymaja auto po paru dniach.

Dokładnie tak, jak piszesz. Znam osoby, które jeżdżą kilka lat i nic.
Cytat:

Co do 'urody' miasta, porownujesz tylko poszczegolne dzielnice, gdzie oczywistym jest, ze w kazdym miejscu beda lepsze i gorsze, bezpieczne i mniej bezpieczne tereny.
Ja wypowiedzialam sie ogolnie o miescie, w ktorym takiego strasznego szalu z praca tez nie ma.

Ale nie jest też z tą pracą źle, bo ostatnio przyjechało kilku moich kolegów, którzy dostali pracę w ciągu 1-5 dni. Poza tym nie wmówisz mi, że o pracę nie jest tu dużo łatwiej niż w Bournemouth, bo jest.
Cytat:

Bham jest nie tyle ladniejsze, co majace wiecej atrakcyjnych miejsc, tansze w utrzymaniu, z racji molocha - wiecej ofert pracy w roznych zawodach, wiecej mozliwosci.
I tak bedzie z kazdym duzym miastem.

O jakich atrakcyjnych miejscach piszesz? Widokowych? Fakt, ale tu chodzi tylko o pracę. Wynajmiesz w Birmingham duży pokój za 60 funtów na tydzień?
Mi Birmigham przypomina po prostu miejską dżunglę. Nie ma miasta w tym kraju, z Londynem włącznie, w którym by mi się tak źle jeździło autem jak po Birmingham. Nawet z nawigacją mam problemy, podczas gdy w Londynie jest może 10% z tym problemów w porównaniu do Birmingham. Wielopoziomowe zjazdy i wjazdy blisko siebie doprowadzają mnie do tego, że prawie zawsze się wściekam.
O takie coś mi chodzi:
Klik
Chwila nieuwagi i jedziesz w przeciwnym kierunku na autostradzie.
Cytat:

Przerabialam propozycje mieszkania w Cov i ubezpieczenia w tych enklawach spokoju wychodzily drozej niz na terenie Bham i tyle.

Więc pokaż mi te ciekawe postcody w Birmingham, gdzie ubezpieczenie jest tanie i pamiętaj, że chodzi o rozsądną cenę wynajęcia pokoju lub domu.
Cytat:

2014-07-08 12:54:48, Wielim napisał(a):
Bradford to muzulmanskie miasto trzeciego swiata

Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Byłem tam po dwa auta. To Trzeci Świat. W końcu nie bez powodu Anglicy mówią na to "Bradfordistan". Nie wiem jak z pracą.
Cytat:

2014-07-08 13:35:43, minicab napisał(a):
Ja tez pare lat temu mieszkalem w Coventry I odradzam. Nie dosc ze miasto jedno z najbrzydszych w UK to o prace tez ciezko. Bradford tez sobie odpusc.

Reading jest ciekawa alternatywa jako ze blisko do Londynu I pracy tez troche jest.

Ja nie odradzam na dobry początek.
Są 3 główne możliwości, dla których nie mogłeś znaleźć pracy:
- przyjechałeś w złym okresie,
- oferowana Ci praca nie odpowiadała Twoim wymogom ambicjonalnym lub finansowym,
- nie umiesz szukać pracy.
Widziałem brzydsze miasta od Coventry, a moja dzielnica naprawdę nie jest zła. Naszemu koledze nie chodzi o pobyt w ładnym mieście, tylko w takim, w którym mógłby znaleźć pracę.

Tak poza tym, mieszkając w Coventry lub Birmingham jest możliwość kupna biletu na cały dzień i jeżdżenia różnymi srodkami lokomocji (autobus, pociąg, metro) po całym West Midlands. W ten sposób można szukać pracy.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 17:56 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ChrisCov

Post #2 Ocena: 0

2014-07-08 18:26:29 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Teraz jeszcze przytoczę kilka statystyk o Coventry ze strony councilu:
Klik
Cytat:

Unemployment rate
(% of economically active 16+ residents)
Count: 13,100
Coventry: 8.3%
West Midlands: 9.1%
England: 7.4%

Economic Inactivity rate
Count: 58,100
Coventry: 27%
West Midlands: 24%
England: 22%

Workless households - none in employment
(% of households with any working age residents)
Count, Coventy, West Midlands, England:
23,500 24% 19% 18%

Jobseeker's Allowance claimants
7,227 3.4% 3.3% 2.5%

Total out-of-work benefit claimants
27,100 12.8% 12.2% 10.8%

Working age residents with no qualifications
33,300 16% 14% 9%

Working age residents qualified to higher education
level (NVQ level 4+) 62,800 30% 28% 35%

All recorded crime
21,566 66.7 56.3 61.4

Osoba z prawidłowo działającym mózgiem powinna wyciągnąć takie wnioski:
- mamy trochę wyższe bezrobocie od średniej w Anglii, ale również niższe od średniej w West Midlands,
- w Coventry jest masa ludzi bez żadnych kwalifikacji zawodowych, którzy to ludzie nie będą dla tych posiadających trochę mózgu żadną konkurencją,
- dość dobrze stoimy pod względem wykształcenia wyższego w porówaniu do West Midlands, przez co tym razem też odpada konkurencja w postaci osób, które nie będą szukały byle jakiej pracy,
- osiągnęliśmy miSZCZostwo ;-) w ilości ludzi biorących benefity i nieaktywnych zawodowo, więc oni tylko pogarszają statystyki, natomiast nie są konkurencją w poszukiwaniu pracy,
- jest tu też trochę dużo "kryminałów", którzy już na starcie mają drogę zamkniętą do niektórych prac.

To tak w skrócie ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 18:30 ]

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2014-07-08 18:29:20 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jasne, ze kazde duze miasto, miasto z przemyslem, magazynami, fabrykami bedzie lepsze niz typowo turystyczna miejscowosc.

Natomiast majac mozliwosc wyboru, wolalabym miejsce z wiekszymi perespektywami niz niewielkie, brzydkie miasto, w ktorym po pracy wlasciwie niewiele jest (no poza Muzeum Transportu).
Bham ma rozbudowane drogi, kwestia obycia i pojezdzenia, po paru tygodniach staje sie to normalka.
No i spaghetti junction, ale to ewenement :].
Postcody b60, B80, B14, Solihull, Sutton Coldfield i wiele innych jest fajnych do mieszkania, ubezpieczenia auta za dobra cene i dobrego dojazdu.
Sieciowka na autobusy, metro i pociag jest dosc droga, najtaniej i korzystnie wychodzi sieciowka na najwieksze linie autobusowe WM Travel, ale z jazda po calych West Midlands, to spora przesada ;).

Ogolnie, uciekalabym z miejscowosci turystycznych, chyba ze praca w tej dzialce/opiece nad starszymi, szukala duzych miast, bo koszty utrzymania mniejsze i wiecej mozliwosci pracy w roznych zawodach, ksztalcenia czy spedzania wolnego czasu.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2014-07-08 18:32:28 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Pisaliśmy wiadomość w tym samym czasie, więc proszę przeczytać moją tuż nad Twoją.
Nasze bezrobocie nie jest tragiczne (niższe od średniej w West Midlands), a sytuację poprawia prawidłowe zrozumienie przytoczonych statystyk powyżej. Biorąc pod uwagę realny spadek konkurencji w postaci osób nieaktywnych zawodowo, beneficiarzy, osób bez żadnych kwalifikacji i kryminalistów, realne bezrobiocie jest bardzo niskie (poniżej średniej w Anglii).

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 18:34 ]

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2014-07-08 19:14:11 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2014-07-07 15:29:56, Storm90 napisał(a):
szukamy na początek jakiej kolwiek pracy.

Cytat:
- w Coventry jest masa ludzi bez żadnych kwalifikacji zawodowych, którzy to ludzie nie będą dla tych posiadających trochę mózgu żadną konkurencją,

Nie dopatrzylam sie jakimi kwalifikacjami autor pytania chce powalic te 16% populacji bez kwalifikacji w Coventry? Dlaczego tez zakladasz, ze te 16% nie szuka pracy? Posiadanie lub nie mozgu nie daje kwalifikacji samym w sobie.To jest tylko twoja interpretacja statystyk, dla mnie wygladaja troche pesymistycznie. Pewnie, ze mozna powiedziec ze jak jak w 24% gospodarstw domowych w Coventry nikt nie trudni sie praca (Workless households - none in employment), to zamiast rozpaczac, mozna przyjac ze 76% gospodarstw domowych ma delegata w pracy i sie z tego cieszyc.

Pewnie ze to jest tylko ogolne zalozenie, bo sa jeszcze niesprawne do pracy osoby, sa osoby zatrudnione "na czarno", osoby pozbawione zasilkow (za np nie zgloszenie sie do urzedu pracy) etc etc. Te 24% brzmi jednak malo zachecajaco.

Obrazek
Ada

Do góry stronyOffline

minicab

Post #6 Ocena: 0

2014-07-08 19:52:31 (11 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

ChrisCov - ja pracy nie musialem szukac w okolicach Coventry bo mialem w miescie nieopodal zapewniona. Wypowiadam sie na podstawie kolegow, ktorzy narzekali po stracie pracy jak to nie mogli znalezc nic przez 2 miesiace I musieli wrocic do Manchesteru. Dodam, ze mieli fach w reku w aspektach budowlano-remontowych. Pozniej to szukali juz nawet pracy jako kierowcy. Nie mogli uwierzyc, w porownaniu z Manchesterem jak duzo osob oczekiwalo pod JobCentre.

Miasto jest brzydkie, jedno z najbrzydszych w UK. Jesli uwazasz inaczej - nie byles w zbyt wielu innych miastach. Chodzi mi o centrum poniewaz jak kazde miasto sa oscienne dzielnice z patologia, jak rowniez ladne z nowym budownictwem. Nie mow mi, ze Coventry ma ladne city centre... szare, ponure, bez porzadnego High street lub market place. Tak jak napisales - miasto otoczone fabrykami I magazynami. Porownalbym je do ogolnie brzydkiego: Birmingham, Bradford, Leeds, Northampton.
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #7 Ocena: 0

2014-07-08 20:04:05 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2014-07-08 19:14:11, Adacymru napisał(a):
Cytat:

Nie dopatrzylam sie jakimi kwalifikacjami autor pytania chce powalic te 16% populacji bez kwalifikacji w Coventry? Dlaczego tez zakladasz, ze te 16% nie szuka pracy? Posiadanie lub nie mozgu nie daje kwalifikacji samym w sobie.To jest tylko twoja interpretacja statystyk, dla mnie wygladaja troche pesymistycznie. Pewnie, ze mozna powiedziec ze jak jak w 24% gospodarstw domowych w Coventry nikt nie trudni sie praca (Workless households - none in employment), to zamiast rozpaczac, mozna przyjac ze 76% gospodarstw domowych ma delegata w pracy i sie z tego cieszyc.

Po prostu tłumaczyłem koledze, że duża liczba osób bez żadnych kwalifikacji zawodowych zwiększa jego szanse zatrudnienia, to wszystko. Ta grupa osób przewyższa średnią angielską o prawie 90%. Ci ludzie są na takim poziomie, że nie potrafią rozwiązać działania "2+2:2", bo nie znają piorytetów w działaniach matematycznych. Do tej grupy też kwalifikuje się spora część owych statystycznych "kryminałów", którzy kradną rowery, itp. Tacy ludzie nie są zainteresowani pracami, które wykonują Polacy, bo są za leniwi, za głupi i za bardzo wymagający odnośnie zarobków. Dlatego przez te statystyki pole do szukania pracy jest znacznie szersze. Znam masę osób po college'ach, a więc już nie tak słabo wykształconych, które nie potrafią w pamięci policzyć powiedzmy 30% z 90.
Do tego dochodzi też o prawie 20% bardziej liczna od średniej angielskiej grupa beneficiarzy, którzy nie posiadają żadnej pracy. Oni też są liczeni jako bezrobotni, ale wygodnie im dostawać benefity.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 20:06 ]

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2014-07-08 20:23:26 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2014-07-08 19:52:31, minicab napisał(a):
ChrisCov - ja pracy nie musialem szukac w okolicach Coventry bo mialem w miescie nieopodal zapewniona. Wypowiadam sie na podstawie kolegow, ktorzy narzekali po stracie pracy jak to nie mogli znalezc nic przez 2 miesiace I musieli wrocic do Manchesteru. Dodam, ze mieli fach w reku w aspektach budowlano-remontowych. Pozniej to szukali juz nawet pracy jako kierowcy. Nie mogli uwierzyc, w porownaniu z Manchesterem jak duzo osob oczekiwalo pod JobCentre.

Pracy w fabrykach i magazynach było i jest masa. Nawet teraz. Problem polega na tym, że się narobisz i niewiele zarobisz. Przynajmniej dopóki nie dostaniesz kontraktu.
Cytat:

2014-07-08 19:52:31, minicab napisał(a):
Miasto jest brzydkie, jedno z najbrzydszych w UK. Jesli uwazasz inaczej - nie byles w zbyt wielu innych miastach. Chodzi mi o centrum poniewaz jak kazde miasto sa oscienne dzielnice z patologia, jak rowniez ladne z nowym budownictwem. Nie mow mi, ze Coventry ma ladne city centre... szare, ponure, bez porzadnego High street lub market place. Tak jak napisales - miasto otoczone fabrykami I magazynami. Porownalbym je do ogolnie brzydkiego: Birmingham, Bradford, Leeds, Northampton.

Mi się centrum w obrębie ring roadu w miarę podoba, poza tym ten ring road znacznie usprawnia komunikację. W Coventry jest może trochę inna sytuacja, bo patologie są najbliżej centrum (Foleshill i Hillfields), a na obrzeżach jest dobrze.
Wszystko tak wygląda, ponieważ Coventry było najciężej zbombardowanym miastem w Wielkiej Brytanii podczas ostatniej wojny. Prawie całe centrum poszło w PiSdu.
No i wreszcie mamy coś po zbóju überzajebistego, o czym różne Manchestery czy Birminghamy mogą sobie tylko pomarzyć:
The University of Warwick
Teraz minimalnie spadł na 7-me miejsce w rankingach, ale przez wiele lat z rzędu trzymał się w pierwszej piątce (najniższe notowania), a często był w rankingach tylko poniżej Cambridge i Oxford. Więc jakbyś chciał to porównać do czegoś w Birmingham lub Manchester, to miałoby taki sens, jakbyś chciał porównać kawałek czekolady do kawałka kupy, twierdząc, że wspólny kolor jest wystarczającym powodem, by to zrobić ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 20:27 ]

Do góry stronyOnline

Numer gadu-gadu

minicab

Post #9 Ocena: 0

2014-07-08 20:48:11 (11 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Nie chce umniejszac historii tego miasta, wiem ze podczas wojny ucierpialo I to bardzo. Brakowalo mi tam jakiegos swojego stylu, wlasnie ladnego ryneczku, bo to co sie znajduje na przeciwko bodajze primarka nie wyglada za ciekawie. Poprostu taka moja opinia :)
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

WiedzmaPlePle

Post #10 Ocena: 0

2014-07-09 08:22:03 (11 lat temu)

WiedzmaPlePle

Kobieta

Z nami od: 21-04-2014

Mnie interesuje jak sie po trzech miesiacach pracy podoba autorce tematu w Bournemouth, a raczej w tej konkretnej firmie...

W czasie wojny milcza prawa!

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,