MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bournemouth...szukam opinii od osób, które tam mieszkają

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 5 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nemesis83

Post #1 Ocena: 0

2014-07-07 19:19:46 (11 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Cytat:

2014-07-07 18:16:00, ChrisCov napisał(a):
Cytat:

2014-07-07 17:45:12, nemesis83 napisał(a):
Jak czekalam na kolege przed agencja, przez ok godzine przewinelo sie przez nia jakies 30 osob!!, byli to glownie mlodzi ludzie.

Czyli sytuacja podobna do tej z opowieści mojego kolegi z Portsmouth.
Natomiast naszemu koledze należy uzmysłowić, że wsród tych kilkudziesięciu młodych ludzi na pewno będzie sporo z dużo lepszą znajomością języka angielskiego.

Dokładnie, moj znajomy ma naprawde dobre CV. W Pl pracowal w IT w miedzynarodowych, znanych firmach. Ale nigdy szczegolnej wagi nie przywiazywal do jezyka angielskiego. Jak sie spotykal na rozmowach z innymi do wszyscy gadali jak on, wiec nie zwracali uwagi na to czy to sie kupy trzyma bo gadali tylko o tym co musieli. Ale jak przyjechal tu, ten jego "jezyk angielski" okazal sie marny. Wiec po 2 wizytach w agencjach z branzy IT, pracownicy dali wyraznie do zrozumienia, ze jego CV na obecna chwile jest tu nic nie warte bo nie gada po angielsku. Zaprosili na wizyte za pol roku jak sie podciagnie z jezyka. I na obecna chwile szuka byle czego, by tylko dalo jakis dochod.

[ Ostatnio edytowany przez: nemesis83 07-07-2014 19:21 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Storm90

Post #2 Ocena: 0

2014-07-07 20:24:37 (11 lat temu)

Storm90

Mężczyzna

Z nami od: 07-07-2014

Jakie miasta możecie polecić na start stosunek praca/cena najmu? O Bristol'u, Cambridge słyszałem dobre opinie.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2014-07-07 21:26:12 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2014-07-07 20:24:37, Storm90 napisał(a):
Jakie miasta możecie polecić na start stosunek praca/cena najmu? O Bristol'u, Cambridge słyszałem dobre opinie.

Coventry i Leicester - to typowe miasta pracownicze z dużą ilością lokali do wyboru przy umiarkowanych cenach wynajmu.
Kolega przyjechał 10 dni temu do Derby i ma już pracę. Pamiętaj o koncie bankowym i numerze National Insurance.

P.S.
Cambridge może być "nieco" drogie, z dużym naciskiem na "nieco" ;-)
I pamiętaj, że tu sprawę polepsza własny środek lokomocji. Może być też auto z Polski. Dużo prac Ci odpadnie bez tego, bo niektóre agencje wymagają własnego transportu.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-07-2014 21:29 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-07-07 22:18:32 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Auto z Polski nie moze byc, jesli zacznie sie prace, bo mozna szybko stracic srodek transportu.
Kwestia farta.
Coventry, Leicester, Derby itp., to typowo robociarskie miasta, pracy troche jest, ale i wysokie bezrobocie, wysokie koszty ubezpieczenia auta, poza tym po prostu dosc brzydkie miejsca ;).

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #5 Ocena: 0

2014-07-08 07:38:19 (11 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2014-07-07 22:18:32, karjo1 napisał(a):
Auto z Polski nie moze byc, jesli zacznie sie prace, bo mozna szybko stracic srodek transportu.
Kwestia farta.
Coventry, Leicester, Derby itp., to typowo robociarskie miasta, pracy troche jest, ale i wysokie bezrobocie, wysokie koszty ubezpieczenia auta, poza tym po prostu dosc brzydkie miejsca ;).

Piszę na iPadzie, więc nie będę po kolei cytował.
Znam osobę, która jest tu kilka lat polskim autem i nic się nie stało, a poza tym do 6 miesięcy można być legalnie.
Coventry nie wyglada wszędzie tak samo. Różnica miedzy dzielnicami jest taka, jakbyś była w innym kraju, a nie tylko w innym mieście. Niektóre dzielnice wyglądają jak Indie lub Pakistan, ale moja nie. Domki semi-detached, czysto, bezpiecznie i prawie sami biali, imigrantów też prawie wcale. Teraz pojedź na Foleshill lub Hillfields i zobaczysz Trzeci Świat.
Podobnie z ubezpieczeniem auta całkowicie się nie zgadzam. Do listopada 2009 mieszkałem blisko centrum, a tam ubezpieczenie auta było o jakieś 30-40% droższe od mojej obecnej dzielnicy. W jeszcze wcześniejszym miejscu było tak przesrane, że musiałem wręcz płacić całe ubezpieczenie jednorazowo (i tak płacę, ale tam nie było wyboru).
Brzydko Ci w Coventry? Trochę się najeździłem po Birmingham i widziałem dużo brzydsze miejsca, nie wspomnę już o porównaniu z moją dzielnicą. Kolega nie szuka ładnego miejsca, tylko takiego, w którym dostanie pracę. Polaków ciągnie do najtańszych miejsc, więc pewnie takie zobaczyłaś w Coventry podczas wizyty u znajomych. Leicester dużo mniej mnie pociąga ze względu na kosmiczne natężenie ruchu w szczycie (przy populacji minimalnie mniejszej od Coventry), a także dlatego, że znacznie więcej miejsc przypomina tam Trzeci Świat.
Bezrobocia się tak nie odczuwa. Po prostu pracy nie mają ludzie, którzy jej mieć nie chcą, a takich jest wielu.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 08-07-2014 07:41 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2014-07-08 08:24:03 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Juz dawno zostalo wyjasnione, ze 6 m-cy na polskich tablicach dotyczy tylko turystow, majacych srodki na utrzymanie, a nie emigracje zarobkowa ;).
Co do rzeczywistych mozliwosci, napisalam, ze kwestia szczescia, komus sie uda jezdzic pare lat, innemu zatrzymaja auto po paru dniach.

Co do 'urody' miasta, porownujesz tylko poszczegolne dzielnice, gdzie oczywistym jest, ze w kazdym miejscu beda lepsze i gorsze, bezpieczne i mniej bezpieczne tereny.
Ja wypowiedzialam sie ogolnie o miescie, w ktorym takiego strasznego szalu z praca tez nie ma.
Bham jest nie tyle ladniejsze, co majace wiecej atrakcyjnych miejsc, tansze w utrzymaniu, z racji molocha - wiecej ofert pracy w roznych zawodach, wiecej mozliwosci.
I tak bedzie z kazdym duzym miastem.

Przerabialam propozycje mieszkania w Cov i ubezpieczenia w tych enklawach spokoju wychodzily drozej niz na terenie Bham i tyle.

Do góry stronyOffline

Storm90

Post #7 Ocena: 0

2014-07-08 12:14:17 (11 lat temu)

Storm90

Mężczyzna

Z nami od: 07-07-2014

A słyszeliście coś o miejscowościach Reading lub Bradford? Na plus jest to że w pierwszym znajomy ma rodzine która może przenocować część z nas przez pierwsze kilka dni i pomóc w szukaniu pokoju, pracy itp
W Bradford mamy znajomych którzy mieszkaja tam już ok 2-3 lata
Czy lepiej nie ładować się w takie mniejsze miejscowości tylko uderzać do wiekszych miast?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2014-07-08 12:54:48 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Bradford to muzulmanskie miasto trzeciego swiata

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #9 Ocena: 0

2014-07-08 13:02:25 (11 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2014-07-08 12:14:17, Storm90 napisał(a):
A słyszeliście coś o miejscowościach Reading lub Bradford? Na plus jest to że w pierwszym znajomy ma rodzine która może przenocować część z nas przez pierwsze kilka dni i pomóc w szukaniu pokoju, pracy itp
W Bradford mamy znajomych którzy mieszkaja tam już ok 2-3 lata
Czy lepiej nie ładować się w takie mniejsze miejscowości tylko uderzać do wiekszych miast?
to co zawsze mówię ludziom śmigającym do wielkich metropolii (i przypominam po ich powrocie):
wielkie miasta -wielkie możliwości pracy...

...i dużo więcej ludzi chcących ją dostać.
zaś koszty życia w oczekiwaniu na cud -zdecydowanie różne

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 08-07-2014 13:02 ]

przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

minicab

Post #10 Ocena: 0

2014-07-08 13:35:43 (11 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Ja tez pare lat temu mieszkalem w Coventry I odradzam. Nie dosc ze miasto jedno z najbrzydszych w UK to o prace tez ciezko. Bradford tez sobie odpusc.

Reading jest ciekawa alternatywa jako ze blisko do Londynu I pracy tez troche jest.
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,