MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polska - to nie jest kraj dla zwykłych ludzi....

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 13 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-02-28 10:38:10 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2014-02-27 21:50:21, MisPluszowy napisał(a):
prowadzimy całkiem przeciętne gospodarstwo domowe i nie mamy oczekiwań konsumpcyjnych specjalnie wygórowanych. Raz w roku wyjazd na fajne wakacje, co ładnych kilka lat zmiana samochodu na nowszy (niekoniecznie nowy), mieszkanie w którym każdy z dzieciaków ma swój pokój a my z żoną swój, no i żebyśmy nie musieli się zastanawiać ile razy w roku możemy iść do dentysty.

Kwota którą teraz dysponujemy (a która raczej nie wzrosnie a tylko spadnie jak małżonka pójdzie do pracy) nam tego nie zapewni. Wg. moich symulacji to razem pracujac w UK zarobimy ponad 5x tyle co w ojczyznie - więc wystarczy nam z nawiązką.

Nie bardzo rozumiem, jak znalezienie pracy moze spowodowac obnizenie dochodow *DONT_KNOW*.
Wg. symulacji zarobicie kilkukrotna wartosc zarobkow w Pl, tylko koszty zycia beda tez odbiegaly od polskich realiow.
Dentysta w ramach NHS nie jest drogi, ale jesli nie bedziesz usatysfakcjonowany, to wizyty prywatne pochlona sporo, niezaleznie od tego, czy beda to wypady do Pl czy prywatni stomatolodzy angielscy.
Powodzenia w realizacji planow.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 28-02-2014 10:38 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

owca80

Post #2 Ocena: 0

2014-02-28 10:49:09 (11 lat temu)

owca80

Kobieta

Z nami od: 01-12-2013

Po przyjeździe do UK pracowałam w zawodzie, praca załatwiona gdy jeszcze mieszkałam w PL. Potem pojawiły się dzieci i rezygnacja z pracy, potem inne perturbacje losowe.

Teraz myślę o powrocie do pracy, ale również o zmianie zawodu. Zaczęciu czegoś zupełnie od nowa (owszem, za niską stawkę, owszem, praca również nie będzie z górnej półki).
Szukam czegoś co chciałbym robić - w najbliższym czasie idę na kursy z trzech zupełnie różnych dziedzin. Może któraś z nich mi się spodoba? Może będę szukać dalej...może dojdę do wniosku, że jednak wracam do zawodu.

W tej chwili planuję się zupełnie przekwalifikować - to podobno częsty objaw u ludzi po 30stce :-]

[ Ostatnio edytowany przez: owca80 28-02-2014 10:54 ]

Nie mam sweet foci z dziubkiem.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

wojciech14

Post #3 Ocena: 0

2014-03-06 21:11:25 (11 lat temu)

wojciech14

Mężczyzna

Z nami od: 06-03-2014

Siema wszystkim!
Moj pierwszy post na forum i żeby nie zakładać osobnego tematu, wbijam tutaj :)

Zaczynając od początku... Byłem juz w UK i wróciłem do Polszy ponad 7 lat temu. Pracowałem najpierw przez agencje, potem miałem umowę na stale, ale zawsze miesięczna wyplata oscylowała w okolicach 1000 funtów. Fakt, można było wyżyć, popłacić rachunki, oszczędzić i jeszcze się pobawić. Ale tak było wtedy, kiedy minimalna stawka za godzinę wynosiła chyba 5,65 funta. Miałem duże szczęście, bo angielskiego nauczyłem się szybko do tego stopnia, że po powrocie stamtąd dostałem w firmie IT, gdzie wymagali języka (helpdesk). Niedługo minie mi 6 rocznica pracy w tej samej firmie i mimo awansów i podwyżek coraz bardziej zastanawiam się nad powrotem na wyspy. Zarabiam teraz prawie 4k i wiadomo, że nie jest to mało, ale koszty utrzymania w ostatnim czasie tak wzrosły, że trudno cokolwiek odłożyć, poza funduszami na wakacje. Nie to jednak mnie martwi, bo bez zagranicznych wakacji da się żyć, ale juz wizja braku środków do życia na emeryturze trochę martwi. Mam jeszcze sporo do przepracowania, ale wole juz się zabezpieczyć. Nie wchodzę w żadne śmieszne fundusze, które oferują agenci, którzy "zawsze będą w tej firmie mieli dla mnie czas", ani nie wierzę w ZUS (dziwne :P ).

Chciałbym prosić o radę, czy uważacie, że powinienem zacisnąć zęby i zostać tutaj, czy jednak popchnąć temat wyjazdu? Ofert pracy w IT jest dużo i wszędzie. Ale jak teraz wyglądają koszty życia w UK? Jak mówiłem, kiedyś można było żyć ponad skromny stan za 1000 funciakow, a teraz? Czy aby tam niedługo tez nie będzie problemu z emeryturami? Fajnie się żyje z dnia na dzień mając kasy na styk, ale, nieskromnie mówiąc, jestem zbyt ambitny na taki żywot. Miałem nieprzyjemność mieszkać w północnowschodniej Anglii i interesowały by mnie oferty pracy raczej z południowych miast. Czy tam jest droższy wynajem mieszkania/domu, wyżywienie, a takie same pensje jak w reszcie kraju? Słyszałem też, że teraz dużo trudniej dostać pracę jako obcokrajowiec, czy to prawda? Czy może zależy od narodowości i umiejętności posługiwania się językiem angielskim?

Przepraszam za przydługawą lekturę, ale lepiej zadać większość pytań w jednym poście, niż porozrzucać je później na kilku stronach :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
Wojtek

[ Ostatnio edytowany przez: wojciech14 06-03-2014 21:16 ]

Do góry stronyOffline

autor65

Post #4 Ocena: 0

2014-03-06 21:30:26 (11 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

Obrazek

7 lat temu £ 1.97
2 dni temu £ 4.65

ot i cala roznica :-8
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2014-03-06 21:34:47 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Co za paskudna maniera zruszczonej nazwy Polski.

Co do reszty pytan, masa takich w dziale Jade do UK i pochodnych.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2014-03-06 21:40:20 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2014-03-06 21:41:41 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Mowisz, ze to kolejny agent sie pojawil ;)?

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-03-06 21:45:34 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-03-06 21:54:41 (11 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2014-03-06 22:23:20 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

No i agent poooszedl ;).
Wojtek, no nie fochaj sie, nie gryziemy ;).

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,