MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd na wyspy.

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ik_1487

Post #1 Ocena: 0

2013-12-20 20:01:17 (11 lat temu)

ik_1487

Kobieta

Z nami od: 15-06-2012

Wydaje mi się, że wszystko zależy od poziomu angielskiego z jakim przyjeżdża dana 16- letnia osoba. Jeśli poziom jest wysoki to z dostaniem się na A-level w college nie powinno być problemu. Moj syn przyjechał 1.5 roku temu w wieku 16-stu lat (miał skończone). Teraz robi drugi rok A-level. W Polsce skończył gimnazjum. W pierwszym roku oprócz 3 przedmiotów AS musiał chodzić na matematykę z GCSE oraz zdać egzamin IELTS. Także nie mówcie, że się nie da. Trzeba próbować.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ABER40

Post #2 Ocena: 0

2013-12-20 20:08:35 (11 lat temu)

ABER40

Kobieta

Z nami od: 11-08-2013

Jagermeister ( tak przy okazji to uwieeelbiam ten trunek:-]) i jak widać mimo trudności dałeś radę i nie wróciłeś do Polski, co oznacza, że nie jest Ci wcale w Sheffield zle...I mogłabym się założyć, że nie żałujesz wyjazdu i nie ukończonego polskiego liceum?!

[ Ostatnio edytowany przez: ABER40 20-12-2013 20:22 ]

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #3 Ocena: 0

2013-12-20 22:10:11 (11 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

No tak, w koncu jakos to wyszlo. Ale tak jak mowie poczatki byly trudne gdyz w ich oczach nie posiadalem zadnych kwalifikacji. Jedynym plusem bylo to ze znalem angielski wiec wytlumaczylem co w szkole chce robic. Nie poszedlem na ESOL ktory na poczatku zaproponowano ale kurs IT Level 2. Przynajmniej dalo to jakis punkt zaczepienia. Rok mija, Key Skills z angielskiego i matematyki zrobione no i dalej glowa w mur. Ze sixth form za trudne, zebym rozwazyl ''realistyczniejsza'' droge... nie spadlem z ksiezyca wiec wiedzialem ze trzeba dalej kombinowac. No nauczyciele ktorzy mnie uczyli na Level 2, zarekomendowali mnie na BTEC IT Level 3. Mimo ze formalnie nie spelnialem wymagan to robilem dobre postepy i nie sprawialem problemow i wtedy tez zdalem GCSE z angielskiego. Mialem juz posmak jak wyglada edukacja na poziomie licealnym. No i potem po raz trzeci zapukalem do drzwi Sixth Form aby mnie przyjeli. Wtedy juz mnie przyjeli bez problemow co jednak nie skonczylo moich problemow z formalnosciami. Moj personal tutor i nauczyciele od innych przedmiotow nie byli zadowoleni ze mam niezrozumiale polskie swiadectwo.I ja wiedzialem ze to problem i oni mieli wrazenie ze dostali kukulcze jajo tzn nie mialem kompletu GCSE, osobe ktora nie wiadomo jak sie sprawdzi. Oczywiscie bylo przetlumaczone przez NARIC, uwieraly ich przedmiotnikowe oceny, poimo ze skala jest przeciez szesciostponiowa, tak samo egzamin dodatkowo, tez nie mogli tego rozgrysc i sie dasali. Odebrali to jako oceny ktore nic nie mowia... Ostatecznie czepialstwo sie skonczylo po pierwszym polroczu kiedy po egzaminach mialem oceny AAAA. Liceum nie bylo takie trudne jak je probowali przedstawiac. Potem dopiero przenioslem sie do Sheffield na studia w UoS

Ja od poczatku wiedzialem ze bede mial sukces, przedzej czy pozniej. W Polsce caly czas mialem na czerwonych paskach i nie wyobrazalem sobie zeby inaczej mialo byc tutaj. A to dlaczego uwazano od poczatku ze to nie mozliwe to juz zostawiam do wlasnych przemyslen.

Do góry stronyOffline

barjan

Post #4 Ocena: 0

2014-01-02 20:01:59 (11 lat temu)

barjan

Kobieta

Z nami od: 04-08-2011

Cytat:

2013-12-20 19:34:59, ABER40 napisał(a):
Cytat:

2013-12-18 22:16:10, karjo1 napisał(a):
Z tego, co wiem, przyjazd 15-16-latka jest mozliwym najgorszym wiekiem do zmiany szkol, w Pl bedzie w srodku edukacji i jej przerwanie skutkuje wyksztalceniem podstawowym (jesli ukonczy gimnazjum), w UK wysla na kurs jezykowy, a potem ewentualnie college, po nadrobieniu GCSE. O pozyczke studencka mozna sie ubiegac po bodajze 3-letnim pobycie w UK, wiec ewentualny start na studia moze byc za wlasne/rodzicow pieniadze.
Tyle z urokow ;).

Przerwanie dziecku nauki na etapie gimnazjalnym wcale nie oznacza, że człowiek taki pozostanie z podst.wykształceniem. Przecież spokojnie w razie najczarnieszych scenariuszy może wrócić i ukonczyć liceum, potem studia, po których znalezc dobrą pracę za godziwą kasę jest coraz trudniej.
Moja córka zna język ang.bardzo dobrze, wiem wiem napiszesz zaraz coś w stylu, że zna język w Polsce a nie będzie znała w tego typowo ang. w UK plus jeszcze akcent. Całkowicie się zgadzam ale to kwestia kilku może max. kilkunastu tyg. Kto zna bardzo dobrze język ang. szybciej załapie ten brytyjski. Kto wogóle nie zna ten też pozna ale potrwa to troszkę dłużej, z czasem każdy lepiej czy gorzej ten ang.ogarnie. Oczywiście pod warunkiem jeśli są chęci.

Odnośnie collegu. Na pewno początki będą trudne, ale wierzę,że wszystko się ułoży,po prostu nie zakładam porażki. Czego również życzę innym wyjeżdżającym 16- latkom:) Znam swoje dziecko i wiem, że z jej charakterem poradzi sobie świetnie. Akurat mnie na studia stać, więc tutaj też nie widzę problemu.
Dodam, że mój wyjazd to nie pogoń za pieniądzem tylko chęć zmian, pogoń za ciekawszym godniejszym życiem gdzie nie ma wciąż postepującej destrukcji systemu edukacji, destrukcji opieki zdrowotnej i emerytalnej i wiele wiele innych patologii jakie dotknęły Polskę.

MichuShady, głowa do góry, zaryzykuj i jedz, masz ojca,więc ma kto Ci pomóc. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Powodzenia!

Tez tak uwazam.Nawet jesli wlasciwe studia zaczniesz rok ,czy dwa lata pozniej -bo beda jakies problemy-to coz to znaczy ,gdy cale zycie przed Toba.
Moj syn obecnie jest na drugim roku na Newcastle Uniwersity-rzeczywiscie gladko pozdawal egzaminy do college(GCSE) ,bo nauke rozpoczal w wieku 13 lat- (przyjechalismy gdy skonczyl podstawowke),ale kompletnie nie znal w tym czasie angielskiego.
Wiele go to poczatkowo kosztowalo-planowal nawet powrot do dziadka,jednakze po pierwszym polroczu wszystko zaczelo isc ku lepszemu.Na koniec roku dostal nagrode za nawieksze postepy(od 0 do dosc sredniego poziomu)-to zmotywowalo go jeszcze bardziej .
Po piecioletnim pobycie dostal sie na studia.
Pozdrawiam i zycze samozaparcia i wytrwalosci -a marzenia sie spelnia.

[ Ostatnio edytowany przez: barjan 02-01-2014 20:09 ]

Do góry stronyOffline

Nova00

Post #5 Ocena: 0

2014-07-08 18:11:35 (11 lat temu)

Nova00

Kobieta

Z nami od: 06-07-2014

ABER40 - no i jak tam?Nadal planujecie wyjazd?

Do góry stronyOffline

Edytki11

Post #6 Ocena: 0

2015-10-13 23:45:06 (10 lat temu)

Edytki11

Kobieta

Z nami od: 13-10-2015

A dlaczego trzeba ukryc mature?
Moja corka przyjedzie tu do Anglii po ukonczeniu 1szej klasy liceum. Co dalej?
Angielski dobry. Chce studiowac farmacje lub medycyne.
Bedziemy mieszkac w Peterborough.

Do góry stronyOffline

Edytki11

Post #7 Ocena: 0

2015-10-13 23:49:23 (10 lat temu)

Edytki11

Kobieta

A dlaczego trzeba ukryc mature?
Moja corka przyjedzie tu do Anglii po ukonczeniu 1szej klasy liceum. Co dalej?
Angielski dobry. Chce studiowac farmacje lub medycyne.
Bedziemy mieszkac w Peterborough.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #8 Ocena: 0

2015-10-13 23:51:51 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Nie musi nic ukrywać. Najgorzej, to jak angielski dobry. No i trochę pieniążków będzie trzeba. Niestety, na jakieś darmowe, to już będzie za stara.

Do góry stronyOffline

Edytki11

Post #9 Ocena: 0

2015-10-13 23:55:51 (10 lat temu)

Edytki11

Kobieta

Dzieki IE2
Do konca troche nie rozumiem. Dlaczego najgorzej ze angielski dobry? I czy bedzie chodzila do collegu po skonczeniu 1 liceum w Polsce? Czy college jest platny czy darmowy a jak ze studiami, czy bedzie mogla wziac pozyczke?

Do góry stronyOffline

Edytki11

Post #10 Ocena: 0

2015-10-13 23:57:47 (10 lat temu)

Edytki11

Kobieta

Dzieki IE2
Do konca troche nie rozumiem. Dlaczego najgorzej ze angielski dobry? I czy bedzie chodzila do collegu po skonczeniu 1 liceum w Polsce? Czy college jest platny czy darmowy a jak ze studiami, czy bedzie mogla wziac pozyczke?

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,