Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Danitez |
Post #1 Ocena: 0 2013-11-17 17:14:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-11-2013 Skąd: brak |
Dziękuję za odpowiedzi
lawenda123, a te duże firmy zatrudniają przez job centre plus czy agencje? czy może bezpośrednio można do nich się zgłosić? jak najłatwiej się tam dostać?
Richmond, tak jestem po elektronice, ale nie mam doświadczenia komercyjnego, jedynie to co w domu projektowałem. Dlatego nie mam pojęcia czy te studia będą użyteczne w UK. Szczególnie, że nie mówię płynnie po Angielsku, jedynie komunikatywnie i to też bez szału.
krakn, wiem, że jak przyjadę to nie będę wiedział co do mnie ludzie będą mówili, z tego co słyszę to każdy tak ma na początku
relly, będę naprawdę zadowolony gdy dostanę jakąkolwiek pracę i starczy mi tylko na utrzymanie, tak aby wyjazd w większej części mi się zwrócił. Po prostu bardzo mi zależy na podszkoleniu języka, a życie w Anglii będzie najefektywniejszą nauką.
kasiachery, no tak masz rację nie mam NIN, konta w banku i mieszkania, ale planuję pierwsze dni w hostelu spać i przez ten czas szukać pokoju, jak znajdę pokój to załatwię NIN i konto w banku i zacznę szukać pracy.
Po przemyśleniach wychodzi mi na to, że przyjechałbym na jeden miesiąc, żeby się załapać na jakąkolwiek pracę, z racji tego że w grudniu łatwo ją znaleźć. Wrócę w styczniu do Polski i będę mądrzejszy o doświadczenia z wyjazdu, co mi się przyda na kolejny wyjazd na wiosnę. Będę już miał NIN, konto w banku oraz referencje z wynajmu pokoju i pracy.
|

|
 |
|
|
MamaMyszow |
Post #2 Ocena: 0 2013-11-17 17:23:39 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2013-11-17 17:14:56, Danitez napisał(a):
Po przemyśleniach wychodzi mi na to, że przyjechałbym na jeden miesiąc, żeby się załapać na jakąkolwiek pracę, z racji tego że w grudniu łatwo ją znaleźć. Wrócę w styczniu do Polski i będę mądrzejszy o doświadczenia z wyjazdu, co mi się przyda na kolejny wyjazd na wiosnę. Będę już miał NIN, konto w banku oraz referencje z wynajmu pokoju i pracy.
Najpierw sprawdz ile musisz czekac na spotkanie w sprawie insurance, moze to trwac nawet kilka tygodni. Potem sprawdz, a dokladnie przeczytaj na stronach bankow, jakie sa mozliwosci i co potrzebujesz do otwarcia konta. Zastanow sie tez czy znajdziesz kogos kto wynajmie Ci pokoj na kilka tygodni, chyba ze stac Cie na oplacanie hostelu przez kilka tygodni. Z tym, ze na adres hostelu nie wyrobisz powyzszych.
|

|
 |
|
krakn |
Post #3 Ocena: 0 2013-11-17 17:35:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Ale co wy tak z tym bankiem i NIN?
Ja pracowalem bardzo długo bez jednego i drugiego.
konto założyłem po wielu miesiąach, chyba ponad pół roku, jak nie rok, a NIN po kilku miesiącach od rozpoczęcia pracy.
A nie pracowałem u turka czy podobnego dziwnego biznesmena.
Pieniadze dostawałem w kopercie z wydrukiem Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Wielim |
Post #4 Ocena: 0 2013-11-17 17:41:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
za pierwszym razem jak bylem w UK w 2006 roku przez okolo 7 miesiecy to nie mialem i nie wyrabialem NINu ani konta w banku  oczywicie chwytalem sie wtedy prac "na czarno" za naprawde kiepska stawke , ale to wzbogacilo moje doswiadczenia i nie zaluje tego okresu mimo , ze nic prawie nie odlozylem to jednak wiele przezylem  , za drugim razem po przyjezdzie to konto otworzylem szybko bo po tygodniu ale NIN to chyba po roku ...
|

|
 |
|
Danitez |
Post #5 Ocena: 0 2013-11-17 17:43:59 (12 lat temu) |
MamaMyszow, a to nie zdawałem sobie sprawy z tego, że mogą być problemy z wynajęciem pokoju na kilka tygodni. Naprawdę tak ciężko jest z wynajęciem na tak krótki termin?
|

|
 |
|
|
inka144 |
Post #6 Ocena: 0 2013-11-17 19:08:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2011 Skąd: Melksham |
Czy masz jakichs znajomych w Bristolu, u ktorych bedziesz mogl zamieszkac? Bo raczej trudno bedzie Ci wynajac cokolwiek przez agencje - nie masz referencji, pracy - czyt. zrodla dochodow, itp - przeszukaj watki - bylo juz na ten temat.I to nie jest tak, ze pojdziesz sobie w poniedzialek do agencji i we wtorek bedziesz mial juz prace,moze sie okazac, ze bedziesz sobie czekal... czekal na telefon z agencji, a tu zyc trzeba - oplacic pokoj, kupic wyzywienie, a co z dojazdem do pracy? Co prawda niektore agencje oferuja dowoz za oplata, ale nie wszystkie, a srodki komunikacji moga noe dojezdzac do danego miejsca.Tak wiec przemysl jeszcze raz wszystko i powodzenia.
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #7 Ocena: 0 2013-11-17 19:12:57 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Wszystko pięknie ładnie, w grudniu jest dużo pracy to fakt ale rekrutacja to listopad jak nie październik.
Przyjedziesz w grudniu i nikt już nie bedzie sobie zawracał głowy zatrudnianiem i szkoleniem pracownika.
Generalnie grudzień, styczeń i luty to najgorsze miesiące na poszukiwanie pracy.
A nawet jeśli załapiesz się w grudniu na kilka dni pracy to w styczniu już bedzie koniec.
|

|
 |
|
Wielim |
Post #8 Ocena: 0 2013-11-17 21:24:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Danitez to nie szukaj pokoju po agencjach tylko po polskich portalach internetowych ... Polacy wynajmną Ci pokoj czasami i na kilka dni albo chociaz jakieś miejsce w schowku na szczotki
Widziałem kiedyśtakie ogloszenie :
"Pokoj dwójka 120 , pokoj jedynka 75 , miejsce w kuchni 45 funtow na tydzien " i wiele innych podobnych ogłoszeń w prasie polonijnej na wyspach
|

|
 |
|
Danitez |
Post #9 Ocena: 0 2013-11-18 06:49:58 (12 lat temu) |
Dwunasty, w takim razie faktycznie grudzień to nie jest najlepszy miesiąc na wyjazd, poczekam więc do wiosny
Wielim, dzięki za radę, jest to świetne rozwiązanie, bo wtedy nie muszę do hostelu na kilka dni jechać i dopiero szukać pokoju, tylko od razu z Polski załatwiać
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #10 Ocena: 0 2013-11-18 08:23:06 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2013-11-18 06:49:58, Danitez napisał(a):
Wielim, dzięki za radę, jest to świetne rozwiązanie, bo wtedy nie muszę do hostelu na kilka dni jechać i dopiero szukać pokoju, tylko od razu z Polski załatwiać
Nic nie stoi na przeszkodzie aby również szukać pracy z Polski. Jest to trudne i trzeba bardzo uważać na wszelkiego rodzaju naciągaczy ale jest możliwe. Na pewno łatwiej jest na miejscu, ale przy odrobinie szczęścia można jechać na gotowe.
|

|
 |
|