MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy warto wyjechać na początku grudnia do Anglii?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Danitez

Post #1 Ocena: 0

2013-11-17 02:25:16 (12 lat temu)

Danitez

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2013

Witam wszystkich ! :)

Mam na imię Daniel. Mam 26 lat, jestem po studiach i chciałbym wyjechać do Bristolu. Nigdy nie byłem w Anglii i jadę na własną rękę. Planowałem wyjazd na początku grudnia, ale chciałbym się upewnić czy to na pewno dobry termin dla kogoś nowego w tym kraju? Z tego co się dowiedziałem to w styczniu i w lutym nigdzie nie ma pracy, ale ponoć w grudniu jest jej bardzo dużo. Więc się zastanawiam czy warto jeszcze w grudniu przyjechać, żeby mieć większe szanse na znalezienie jakiejkolwiek pracy. Przypuszczam, że gdybym znalazł w grudniu to by mnie pracodawca zatrzymał już na okres zimy i nie zwalniał, ale nie wiem czy się czasem nie łudzę. Dlatego proszę o opinie czy dobrze myślę? Czy może lepiej nie ryzykować i przyjechać na początku marca?

edit: Jeszcze mi przyszła na myśl trzecia opcja, w grudniu pojadę, jeżeli mnie w styczniu zwolnią, to wrócę do Polski i znów przyjadę w marcu z większym doświadczeniem.

Pozdrawiam ! :)

[ Ostatnio edytowany przez: Danitez 17-11-2013 02:31 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2013-11-17 02:47:46 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

to licz na zjazd w styczniu.

Fakt podobno jest sporo pracy w grudniu, wiadomo zakupy.
Moja Beata swego czasu tak się załapała w listopadzie do pakowania DVD dodatków do gazet, to była istna żeźnia, turasy chodzili i próbowali co chwilę jakąś laske wyrwać, ja się dała to miała lżej. jak nie to nigdy nie było wiadomo czy będzie robota na 2 dzień.
podobno na koniec dnia stawiali je jak na apelu i po koleji, przychodzisz lub nie.

tyrała od 6 rano do 23 do niemal samych świąt, podobno miała być jeszcze robota w styczniu, ale zabroniłem jej tam iść.

Co w sumie miało dobre konsekwencje, ale to już OT

Ale to też byly inne czasy, wtedy święta i między swiętami to ludzie kupowali towary jak by miał być koniec siwata.
Kolejne lata to coraz gorzej.
nie wiem jak teraz to wygląda, ale jak nieraz przesmykam przez oxfort str i okolice to D. nie urywa w porównaniu z tym co było gdy tam pracowałem. wtedy to łokcie sine były od przepychania się w tłumie.

Ja jestem zawsze na TAK, sprawdz, ale zawsze staraj się mieć koło ratunkowe, garść monet na odwrót. To ułatwia życie.
Powodzenia!

PS

Takich tematów masz od cholery.

kiedyś ktoś bardzo mądry powiedział mi

To że ktoś został mistrzm świata to nie znaczy że ty nim też zostaniesz gówniarzu.

Ale to że tysiąc łamag i oferm będzie ci to wmawiać, nie znaczy że masz przestac próbować nim być.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Danitez

Post #3 Ocena: 0

2013-11-17 03:33:20 (12 lat temu)

Danitez

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2013

Bardzo dziękuję Ci za szybką odpowiedź :) Wiem, że tematów jest sporo, cały czas czytam i coraz więcej się dowiaduję :) chciałem się tylko upewnić co do terminu wyjazdu :)

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-11-17 08:01:28 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2013-11-17 12:40:51 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Piszesz, ze jestes po studiach, czy te studia beda uzyteczne w UK? Jakiej pracy masz zamiar szukac dlugoterminowo?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2013-11-17 13:41:50 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

i jak z Angielskim?
Obrazek
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

relly

Post #7 Ocena: 0

2013-11-17 14:50:12 (12 lat temu)

relly

Z nami od: 01-01-1970

zdecydowanie odradzam
przyjazd w grudniu
załapiesz sie na dwa tygodnie grudnia moze poczatek stycznia i bedziesz klepac biede do marca/kwietnia , nie licz ze pracodawca cie zostawi pracodawca zostawi ewentualnie tych którzy juz tam dłuzej pracuja
zdecydowanie odradzam
przyjazd w celu wyłącznie zarobkowym
jak chcesz tu zyc to okej ale jak zarobic troche kasy zeby wrócic do polski to lekko bez sensu vo na poczatku nie odłożysz bo sie bedziesz bujac po robotach za minimum i to jescze góra 40 godzin tygodniowo
co radze ?
uzbierac troche kasy na start, poczekac do konca marca,
przestac ogladac polska telewizje a zaczac tylko angielska
polecam przyjazd do west yorkshire tutaj ciezko znalec kogos kto nie pracuje (nie pracuja tylko ludzie pokroju fredka kiepskiego)
a zycie (przedewszystkim mieszkania ) tanie jak barszcz no i do meczetu zawsze blisko :-] jakby co
tutsj minimalna pensja wystarczy zeby jakos w miare normalnie funkcjonowac a potem mozna sie przebijac w gore

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #8 Ocena: 0

2013-11-17 15:42:30 (12 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

nie masz ninu, konta bankowego a co z mieszkaniem? moze zgadaj sie z jakims znajomym i we dwoje przyjedzcie. ZAWSZE RAZNIEJ. nowi ludzie, kultura, zwyczaje, bedziesz baaardzo zagubiony i samotny, wielu sie ze mna zgodzi ze jak polak w uk jak ci nie zaszkodzil to juz pomogl. Ja radzilabym przyjechac z kims.

Do góry stronyOffline

MamaMyszow

Post #9 Ocena: 0

2013-11-17 16:42:21 (12 lat temu)

MamaMyszow

Konto usunięte

No to policzmy, na podstawie mojego pieknego miasta :-]

Wynajem pokoju (bez umowy o prace bardzo trudno) to koszt ok. £70 tygodniowo + depozyt za 2 tygodnie z gory (£210)
koszty wyzywienia ok.£50 tygodniowo?
bilet do UK, nie mam pojecia
telefon (w zaleznosci ile bedziesz dzwonil) ok. £10-20 miesiecznie

NMW to £6.31, mozesz miec owerki lub nie. Tydzien pracy to 37.5 godziny. Popracujesz, przy dobrym wietrze, do styczna. Ile zarobisz??? A jak potem nie bedzie pracy do marca, czy Twoje oszczednosci pozwola Ci na przetrwanie?

A moze lepiej zaczac szukac pracy z Polski, napisac porzadne CV, probowac rozsylac. Umowic sie z Polski na spotkanie w sprawie insurance, oczywiscie, kiedy juz bedzie wiadomo kiedy przylatujesz.

Do góry stronyOffline

zuzia22

Post #10 Ocena: 0

2013-11-17 17:08:55 (12 lat temu)

zuzia22

Kobieta

Z nami od: 04-04-2013

W grudniu jest duzo pracy, w magazynach, supermarketach, na poczcie, ale tylko w grudniu. Po swietach i nowym roku to jest bardzo kiepsko, tak wiec bardzo dobrze sie zastanow, czy chcesz pracowac, tak jak wczesniej bylo wspomiane, przez trzy tygodnie, a pozniej na nowo szukac pracy i sie denerwowac.
jesli masz cel - idz do niego... jesli masz nadzieje - wierz w nia... jesli kochasz - walcz o milosc...

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,