witam,
nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale jestem na bieżąco wiec pomyślałem, że podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
kluczowa sprawa to znajomość języka angielskiego!!! wielu osobom wybierającym się do uk wydaje się, że język angielski znają dobrze lub bardzo dobrze, a po przyjeździe tu jest szok
ogólnie jeżeli masz angielski na poziomie fce powinieneś sobie poradzić.
1. praca jako front end developer/designer - jak najbardziej jesteś w stanie znaleźć pracę w tym zawodzie, jeżeli posiadasz doświadczenie, portfolio zrealizowanych projektów, referencje (nie zawsze konieczne), itp. ogólnie im więcej tym lepiej. wynagrodzenie dla juniora to przedział 20 - 25 tyś. rocznie, czasami 28 tyś. wszystko zależy od tego jaki jesteś dobry, jakie masz umiejętności: html(5), css(3), Java Script (duże zapotrzebowanie), jquery, media queries, responsive design, czasami też bootstrap, less, sass, wordpress no i adobe, a ostatnio też ruby i ruby on rails. czym więcej umiesz tym więcej zarobisz - podaję dane z londynu bo tu obecnie mieszkam i szukam pracy w w/w zawodzie.
2. szukanie pracy z polski czy na miejscu - załóż konto na linkedin, uzupełnij je, co do portali rekrutacyjnych to polecam www.totaljobs.com, www.cwjobs.co.uk, www.reed.co.uk. jeżeli jesteś w miarę dobry to sami do ciebie zadzwonią i zaproszą cie na rozmowę w sprawie pracy.
ps. niektóre portale wymagają podania angielskiego kodu pocztowego, wiec z polski się nie zarejestrujesz.
co do szukania pracy w bristolu to nic na ten temat nie wiem, ale zerknij na ten artykuł:
www.dailymail.co.uk/news/article-2104220/the-map-uk-reveals-best-worst-places-job.html
wtedy będziesz wiedział w jakim mieście najlepiej szukać pracy w it.
3. niechęć do polaków - jak na razie się z tym zjawiskiem nie spotkałem, wręcz przeciwnie, wszyscy są mili, uprzejmi, chociaż często jest to bardzo nieszczere, ale tak są już nauczeni.
4. utrzymanie rodziny w anglii - duże koszty to wynajęcie mieszkania oraz transport, jedzenie też nie jest w cale takie tanie, ale jest wiele zasiłków, które potrafią być dość wysokie (prawie druga wypłata), wszystko jest zależne od twojej sytuacji rodzinnej i finansowej.
zasiłki to między innymi:
- child benefit
- working tax credit (dla osób pracujących o niskich dochodach, także singli)
- child tax credit (j.w. na dziecko)
- housing benefit (dopłata do wynajmu mieszkania)
- income support
- Disability Living Allowance (dla osób niepełnosprawnych)
jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
pozdrawiam,
t.
[ Ostatnio edytowany przez: TomAlus 22-11-2013 23:20 ]