|
---|---|
Peter84 | Post #1 Ocena: 0 2013-10-25 21:47:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-10-2013 Skąd: Want to Bristol |
Witam serdecznie forumowiczów.
Mocno zastanawiam się nad wyjazdem do UK. Mieszkam w małym wymierającym mieście (trochę ponad 60 tyś. mieszkańców) gdzie na prawdę trudno o jakąkolwiek pracę a jak już się coś znajdzie to przeważnie na umowę zlecenie za psie pieniądze. Jestem właśnie w trakcie zamykania działalności gosp. bo przez kilka lat jej prowadzenia dorobiłem się tylko długów. Chciałbym na stałe przenieść się i osiedlić w Anglii. Posiadam rodzinę, żonę i 5 letnią córkę. Jako miejsce docelowe wybrałem Bristol ponieważ z tego co czytałem jest to dość spokojne i bezpieczne miasto nie tak drogie jak Londyn. Niestety nie mam tam żadnego punktu zaczepienia tzn. znajomych czy rodzimy, z resztą nie mam takiego zaczepienia również nigdzie indziej w Anglii. Nie chcę wyjeżdżać na przysłowiowy zmywak posiadam dobre umiejętności w zakresie projektowania i kodowania stron internetowych i w tym kierunku chciałbym znaleźć prace i tutaj moje pierwsze pytanie: Czy możliwe jest nagranie sobie pracy będąc jeszcze w Polsce poprzez przesłanie swojego portfolio i rozmowę z pracodawcą np. przez Skype? Czy raczej na taką przychylność ze strony pracodawców angielskich nie mogę liczyć i będę musiał szukać pracy już po przyjeździe? Wg. informacji jakie znalazłem w internecie średnie zarobki w zawodzie Front End Developera nie wliczając Londynu to 32,5 tyś. rocznie a 90% osób na tym stanowisku zarabia więcej niż 26 tyś. Czy możliwe jest abym jako Polak na starcie otrzymał te 26 tyś. rocznie czy raczej mogę o tym zapomnieć? Wiele czytałem o coraz większej niechęci do Polaków na wyspach. Czy w branży IT i na innych stanowiskach specjalistycznych taka niechęć jest również odczuwalna czy bardziej przychylnie patrzy się na specjalistów z Polski? Prosiłbym również o jakieś wskazówki i porady dotyczące emigracji dzieci gdyż najbardziej się martwię o swoja córkę czy macie jakieś doświadczenia jak takie dzieci się przystosowują to nowej sytuacji? Kolejne pytanie czy zarabiając 1600 funtów miesięcznie uda mi się na początku utrzymać rodzinę w Bristol'u widziałem ceny mieszkań 1 bedroom w cenach od ok. 450 funtów na miesiąc czy te ceny są realne czy raczej trzeba dodać do tego jakieś 200 funtów (mówię o samym wynajmie bez Council tax i mediów). Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzii pozdrawiam |
Post #2 Ocena: 0 2013-10-25 22:00:48 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2013-10-25 22:05:55 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
O pracy w IT w UK jest juz kilka tematow, nie sadze ze warunki zmieniaja sie z miesiaca na miesiac...
Ada
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2013-10-25 22:26:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Przygotuj dobre portfolio, cv i list motywacyjny dopasowane do danego ogloszenia, wyslij na xxx ogloszen, umiesc cv na portalach z ofertami pracy, na LinkedIn.
Jak najbardziej mozliwe jest dogranie pracy z Pl, zalezy od Twojego doswiadczenia, znajomosci angielskiego, stylu prezentacji w potencjalnej rozmowie. Nie ma takiego znaczenia pochodzenie, co profesjonalizm i umiejetnosci, a Polakom w IT dosc fajnie sie pracuje ![]() Wybieraj lokum w bezpiecznej okolicy, w obrebie dobrej szkoly, cena 450L jak najbardziej realna, pensja w podanej wysokosci tez pozwoli na w miare spokojne zycie, bez szalu, ale z szansa na rozwoj zawodowy i perespektywy dla dziecka. O dziecku w UK i aklimatyzacji jest masa tematow w podforach o rodzinie i edukacji. Powodzenia! |
Post #5 Ocena: 0 2013-10-25 22:32:38 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Peter84 | Post #6 Ocena: 0 2013-10-25 22:37:24 (12 lat temu) |
Dzięki za odpowiedzi trochę się podbudowałem jednak na wyjazd muszę trochę jeszcze poczekać uzbierać trochę kasy i podszkolić żonę w angielskim. A jak w tej chwili z pracą z mniejszymi kwalifikacjami i średnią znajomością angielskiego w Bristol'u? Myślę o żonie jest po szkole średniej, w Polsce zawsze pracowała jako sprzedawca na co tutaj ze swoją znajomością angielskiego nie może liczyć. Jakiego rodzaju prace mogłaby podjąć?
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2013-10-25 22:48:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Najpierw jedno z Was niech ma pewna prace, drugie zajmie sie zalatwianiem spraw zwiazanych z migracja, szkola dla dziecka itp.
Zona w ten sposob obedzie sie z jezykiem, a potem moze zaczac myslec o pracy, np. wolontariat na poczatek. |
Peter84 | Post #8 Ocena: 0 2013-10-25 23:05:02 (12 lat temu) |
Taki właśnie mam zamiar. Nie zamierzam pchać się z całą rodzina w nieznane. Chcę pojechać sam i dopiero gdy unormuje się moja sytuacja tzn. popracuję kilka miesięcy, zaaklimatyzuję i rozeznam co i jak to będę ściągał rodzinę i liczę się z tym że może to być nawet ponad rok zanim będą mogły do mnie dołączyć. Stąd moje pytanie zadane w pierwszym poście czy gdybym zarabiał 1600 funtów na miesiąc dam rade utrzymać tutaj rodzinę bo liczę się z tym, że mojej żonie może być na początku trudno znaleźć pracę.
|
Post #9 Ocena: 0 2013-10-25 23:15:08 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
aniusia935 | Post #10 Ocena: 0 2013-10-25 23:16:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-04-2013 Skąd: Belfast |
Myślę, że za 1600f całkiem dobrze by wam się żyło
![]() ![]() A ja po prostu wiem, że tak zwany dobry adres to człowiek, nie ulica...
|