MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Takie tam rozważania w temacie wyjazdu do UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

DerryFH

Post #1 Ocena: 0

2013-08-06 10:39:05 (12 lat temu)

DerryFH

Mężczyzna

Z nami od: 19-07-2013

Witam wszystkich serdecznie!

nad wyjazdem do UK myślę już drugi rok, ale chyba wreszcie powoli dojrzewam do podjęcia wyzwania i sprawdzenia jak to tam jest.

W sumie powoduje mną ciekawość i chęć wyjazdu kiedyś dalej.
Obecne plany zakładają pracę i życie w UK do czasu otrzymania paszportu brytyjskiego, a następnie staranie się o pracę u kangurów.

Z tego co się orientowałem, to z PL raczej nie uda mi się wyjechać nigdy na stałe do Australii - firmy australijskie nie bardzo chcą sponsorować człowieka z tak egzotycznego kraju jakim jest Polska, mając do dyspozycji własny rynek i sąsiednie azjatyckie.
Na wyjazd jako indepandent też się raczej nie zanosi, jako, że kangury przestały przyjmować takich ludzisków jakiś czas temu.
A studentem to byłem tak z 15 lat temu :-)

Tak więc wpadłem na pomysł aby wyjazd zrobić z przystankiem w UK.
Liczę na to, że skoro to Commonwealth to będzie łatwiej się przebić na antypody za kilka lat, zresztą widuję w ofertach pracy możliwość relokacji do Australii.

Mój plan wyjazdowy jest na razie taki:

1. W Q4 2013 zamieszczę na portalach branżowych swoje CV (aktualnie mam kontrakt do końca 2013 i nie chcę go zrywać wcześniej)

2. Z obecnym pracodawcą pogadam i pewnie uda się rozstać na zasadzie - jadę zdobyć doswiadczenie, może wrócę bogatszy o wiedzę z projektów w UK i wtedy może znów razem będziemy pracować - oceniam szansę na takie rozstanie z obecną firmą na 75%

3. Jadę na razie sam (rodzinka zostaje w PL na 2-3 miesiące)
Jak się nic nie zmiei - zaczepiam się na początek mieszkaniowo u kolegi w Bristolu i stamtąd szukam pracy jakiejkolwiek by nie przejadać funduszy (funduszy będę miec około 4.000,00 GBP)

4. Następnie w ciągu 2-3 miesięcy chciałbym znależć pracę w zawodzie, przenieść się do miasta gdzie będzie praca, ogarnąć sprawy mieszkaniowo - komunikacyjne i przyjeciec do PL po rodzinkę.

Co sądzicie o takim planie? Jakieś ewidentne dziury logiczne?

Dodam, że śledzę forum MW, w miarę wiem czego oczekiwać,
angielski znam na poziomie komunikatywnym branżowym - IT,
pewnie z codziennego trzeba będzie się podciągnąć ale to nic strasznego
Zawód wykonywany obecnie - tester oprogramowania

Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie uwagi
DerryFH

[ Ostatnio edytowany przez: DerryFH 06-08-2013 10:48 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2013-08-06 10:52:14 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli jestes z IT, masz dobre kwalifikacje to polecam szukac od razu pracy w IT, nie byle jakiej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

DerryFH

Post #3 Ocena: 0

2013-08-06 10:58:10 (12 lat temu)

DerryFH

Mężczyzna

Cytat:

2013-08-06 10:52:14, Richmond napisał(a):
Jesli jestes z IT, masz dobre kwalifikacje to polecam szukac od razu pracy w IT, nie byle jakiej.

Richmond,
tak byłoby idealnie, znaleźć pracę w zawodzie od razu.
Dlatego też będę starał się w Q4 coś znależć jeszcze będąc w kraju.
Jestem jednak realistą, plus kilka razy już usłyszałem od rekrutera, że biorą pod uwage tylko oferty z UK.
Tak samo w ofertach pracy co jakiś czas widuję, że proszą o nadsyłanie CV tylko przez osoby obecnie już mieszkające w UK.

Chęc znalezienia jakiejkolwiek pracy od razu jest spowodowana niewielkim budżetem wyjazdowym, a każdy funt zarobiony to funt zaoszczędzony na później.

Tak na prawdę, to nie wiem jak wygląda proces rekrutacji w UK,
w Warszawie ostatnio standardem robią się 1-2 miesiące, a w tym roku brałem nawet udzieł w rekrutacji co trwała od stycznia do maja!

Mogę posiedzieć tydzień czy dwa na "urlopie" załatwiając formalności i przyzwyczajając się do życia w UK, ale dłużej bez pracy, to mnie szlag trafi :-D

[ Ostatnio edytowany przez: DerryFH 06-08-2013 11:06 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

chat_noir

Post #4 Ocena: 0

2013-08-06 11:33:41 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2012

2-3 miesiące od zera do sprowadzenia rodziny to decydowanie zbyt mało. Licz dobre pół roku, przynajmniej.
si Deus pro nobis, quis contra nos?

Do góry stronyOffline

DerryFH

Post #5 Ocena: 0

2013-08-06 12:04:30 (12 lat temu)

DerryFH

Mężczyzna

Cytat:

2013-08-06 11:33:41, chat_noir napisał(a):
2-3 miesiące od zera do sprowadzenia rodziny to decydowanie zbyt mało. Licz dobre pół roku, przynajmniej.

Hmm. Conajmniej pół roku powiadasz? Co wpływa na tak długi czas?

Wydawać by się mogło, że jak znajdę pracę i wynajmę mieszkanie, to po 1-2 miesiącach rodzinka może dołączyć.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

chat_noir

Post #6 Ocena: 0

2013-08-06 12:11:03 (12 lat temu)

chat_noir

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2012

Jeśli znajdziesz jakąkolwiek pracę na początek, to będzie to praca niskopłatna, z zasady.

Przy najniższych zarobkach nie będzie Cie stać na wynajem w ciągu 3 miesięcy jakiegoś przyzwoitego flatu dla rodziny, nie mówiąc już o zebraniu pieniędzy na depozyt.

Realnie patrząc na sprawę masz szansę sprowadzić rodzinę kilka miesięcy po znalezieniu pracy w Twoim zawodzie.
si Deus pro nobis, quis contra nos?

Do góry stronyOffline

DerryFH

Post #7 Ocena: 0

2013-08-06 12:13:32 (12 lat temu)

DerryFH

Mężczyzna

OK, dziękuję za tą uwagę chat_noir - wezmę to pod uwagę w dalszych planach wyjazdowych.
Możliwe też, że uda mi się się zebrać dodatkowe fundusze na depozyt, zobaczymy.

[ Ostatnio edytowany przez: DerryFH 06-08-2013 12:14 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2013-08-06 12:15:04 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2013-08-06 10:58:10, DerryFH napisał(a):
Cytat:

2013-08-06 10:52:14, Richmond napisał(a):

Richmond,
tak byłoby idealnie, znaleźć pracę w zawodzie od razu.
Dlatego też będę starał się w Q4 coś znależć jeszcze będąc w kraju.
Jestem jednak realistą, plus kilka razy już usłyszałem od rekrutera, że biorą pod uwage tylko oferty z UK.
Tak samo w ofertach pracy co jakiś czas widuję, że proszą o nadsyłanie CV tylko przez osoby obecnie już mieszkające w UK.

Chęc znalezienia jakiejkolwiek pracy od razu jest spowodowana niewielkim budżetem wyjazdowym, a każdy funt zarobiony to funt zaoszczędzony na później.

Tak na prawdę, to nie wiem jak wygląda proces rekrutacji w UK,
w Warszawie ostatnio standardem robią się 1-2 miesiące, a w tym roku brałem nawet udzieł w rekrutacji co trwała od stycznia do maja!

Mogę posiedzieć tydzień czy dwa na "urlopie" załatwiając formalności i przyzwyczajając się do życia w UK, ale dłużej bez pracy, to mnie szlag trafi :-D

Jak wezmiesz byle jaka prace, to mozesz miec problem z odbieraniem telefonow od rekruterow i miec malo czasu na wysylanie CV. To samo pozniej z pojsciem na interview.

Proces rekrutacji moze byc bardzo szybki albo powolny. Jako przyklad podaje odmiennie przypadki:
1. Na etat (permanent): Od informacji, ze kontrakt bedzie zerwany do rozpoczecia nowej pracy na etat - 2 tygodnie. Londyn.
2. Na etat: we wtorek informacja o pracy, w srode interview, wieczorem odpowiedz i oferta pracy. Pod Londynem.
3. Na kontract (contract): telefon od rekrutera, wyslanie CV, 3 tygodnie czekania na odpowiedz od firmy, pare dni czekania na interview, 10 dni kalendarzowych czekania na odpowiedz po interview. Lacznie 6 tygodnie od pierwszego telefonu do ropoczecia pracy.

Zwykle, w przypadku etatu wszystko dlugo trwa, a w przypadku contract wszystko jest dosc szybkie. Jak widzisz moze byc zupelnie odwrotnie, nie ma na to reguly. Zalezy czy jest wakat, czy dopiero ktos ma odejsc, jakie procedury ma firma, jaka jest Twoja dostepnosci itp.

Organizacja, dla ktorej pracuje potrzebuje miesiecy jak nie lat, zeby kogos zrekrutowac na etat. Takie maja procedury, wymagania, itp.

Znam osobiscie i na tym forum byly opisywane historir znalezienia pracy w IT z Polski. Naprawde jest to mozliwe. Poza tym jak zaczniesz wysylac CV, to zorientujesz sie co i jak.

Pod koniec listopada rynek pracy zacznie wpadac w marazm i obudzi sie tak w polowie stycznia jak wszyscy wroca z urlopow i wytrzezwieja.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

DerryFH

Post #9 Ocena: 0

2013-08-06 12:29:55 (12 lat temu)

DerryFH

Mężczyzna

Cytat:

Pod koniec listopada rynek pracy zacznie wpadac w marazm i obudzi sie tak w polowie stycznia jak wszyscy wroca z urlopow i wytrzezwieja.

To cenna uwaga. No nic, zobaczymy co mi się uda zdziałać.

Mój "problem" polega na tym, że w PL mam kontrakt do końca 2013 i albo przedłużam na kolejne 6-12 miesięcy, albo wyjeżdżam.
Tak więc pozostaje mi szukać pracy w Q4, z "notice period'em" :-) od 3 do 1 miesiąca (im bliżej końca roku tym krócej).

Lub też pojechac "po bandzie" i podpisac kontrakt na kolejny okres, następnie wiosną 2014 szukać pracy w UK pracując w Polsce i zerwać kontrakt 2-4 miesiącach od podpisania - zdecydowanie nie chciałbym tak załatwiać sprawy, nie jestem zwolennikiem palenia za sobą mostów.

Tak jak pisałem, zobacze co się pod koniec roku będzie działo na rynku pracy.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2013-08-06 12:33:30 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Skoro tez masz kontrakty w PL, to mozesz szukac kontraktow w UK. W takich przypadkach prace zaczyna sie dosc szybko, ale nie zawsze, patrz przyklad wyzej. Zreszta szukanie permanent i contract da Ci wiekszy wybor.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,