nad wyjazdem do UK myślę już drugi rok, ale chyba wreszcie powoli dojrzewam do podjęcia wyzwania i sprawdzenia jak to tam jest.
W sumie powoduje mną ciekawość i chęć wyjazdu kiedyś dalej.
Obecne plany zakładają pracę i życie w UK do czasu otrzymania paszportu brytyjskiego, a następnie staranie się o pracę u kangurów.
Z tego co się orientowałem, to z PL raczej nie uda mi się wyjechać nigdy na stałe do Australii - firmy australijskie nie bardzo chcą sponsorować człowieka z tak egzotycznego kraju jakim jest Polska, mając do dyspozycji własny rynek i sąsiednie azjatyckie.
Na wyjazd jako indepandent też się raczej nie zanosi, jako, że kangury przestały przyjmować takich ludzisków jakiś czas temu.
A studentem to byłem tak z 15 lat temu

Tak więc wpadłem na pomysł aby wyjazd zrobić z przystankiem w UK.
Liczę na to, że skoro to Commonwealth to będzie łatwiej się przebić na antypody za kilka lat, zresztą widuję w ofertach pracy możliwość relokacji do Australii.
Mój plan wyjazdowy jest na razie taki:
1. W Q4 2013 zamieszczę na portalach branżowych swoje CV (aktualnie mam kontrakt do końca 2013 i nie chcę go zrywać wcześniej)
2. Z obecnym pracodawcą pogadam i pewnie uda się rozstać na zasadzie - jadę zdobyć doswiadczenie, może wrócę bogatszy o wiedzę z projektów w UK i wtedy może znów razem będziemy pracować - oceniam szansę na takie rozstanie z obecną firmą na 75%
3. Jadę na razie sam (rodzinka zostaje w PL na 2-3 miesiące)
Jak się nic nie zmiei - zaczepiam się na początek mieszkaniowo u kolegi w Bristolu i stamtąd szukam pracy jakiejkolwiek by nie przejadać funduszy (funduszy będę miec około 4.000,00 GBP)
4. Następnie w ciągu 2-3 miesięcy chciałbym znależć pracę w zawodzie, przenieść się do miasta gdzie będzie praca, ogarnąć sprawy mieszkaniowo - komunikacyjne i przyjeciec do PL po rodzinkę.
Co sądzicie o takim planie? Jakieś ewidentne dziury logiczne?
Dodam, że śledzę forum MW, w miarę wiem czego oczekiwać,
angielski znam na poziomie komunikatywnym branżowym - IT,
pewnie z codziennego trzeba będzie się podciągnąć ale to nic strasznego
Zawód wykonywany obecnie - tester oprogramowania
Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszelkie uwagi
DerryFH
[ Ostatnio edytowany przez: DerryFH 06-08-2013 10:48 ]