MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kolejny Polak pragnący osiedlić się w UK

« poprzednia strona

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 5 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zuza11

Post #1 Ocena: 0

2013-08-06 06:52:25 (12 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

W/g mnie,to walizeczka w rękę i ...do zobaczenia tutaj.
Jestem pewna,że decyzja już dawno podjęta.
Powodzenia!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

thevelos

Post #2 Ocena: 0

2013-08-06 15:36:09 (12 lat temu)

thevelos

Mężczyzna

Z nami od: 03-08-2013

Cytat:

2013-08-06 06:52:25, zuza11 napisał(a):
W/g mnie,to walizeczka w rękę i ...do zobaczenia tutaj.
Jestem pewna,że decyzja już dawno podjęta.
Powodzenia!

Oczywiście, że podjęta ;)
Skończę pracę na budowie za jakiś miesiąc [aktualnie robimy garaż i taras], sprzedam auto i ruszam ;)
Znajoma, która siedzi w UK odwiodła mnie od pomysłu robienia szkół w Polsce, bo tam one nie mają żadnego znaczenia [no chyba, że masz w tym kierunku spore doświadczenie ;)].
Dostałem też ofertę z polskiego biura

[
Odnośnie kosztów :
Pan ze swojej strony kupuje tylko bilet samolotowy.
Rezerwacje lotu dokonuje Pan samodzielnie ( najlepiej przez skyscanner.pl) po ustaleniu dokładnej daty wylotu z nami.

My natomiast opłacamy:
- odbiór z lotniska 25 funtów
- czynsz w mieszkaniu do pierwszej wypłaty - 48+5 / 65+5 funtów
- kaucje za mieszkanie. 250 funtów. ( 150 funtów zwrotne po wygaśnięciu umowy, 50 funtów to oplata dla landlorda, 50 funtów jest przeznaczone na wyposażenie mieszkania. )
Suma wszystkich kosztów jaka wyjdzie będzie panu potracona od wypłaty po 40 funtów tygodniowo tyle ze nie przez okres trwania umowy, ale do momentu aż się spłaci czyli jeżeli wyjdzie np całkowity koszt 323 funtów to przez 8 tygodni będzie potrącane po 40 funtów.
Oczywiście istnieje możliwość wpłacenia całych kosztów na początku aby uniknąć odtrąceń.

Mieszkania :
Są to domy jednorodzinne oddalone od 2 do 3 mil od miejsca pracy, mieszkania są oczywiście wyposażone w podstawowe rzeczy niezbędne to życia, (nie zapewniamy dostępu do Internetu. Oczywiście można podłączyć we własnym zakresie).
Za 2 osobowy pokój opłata wynosi 48 + 5 Council tax funtów tygodniowo.
Za 1 osobowy 65+ 5 Council tax funtów tygodniowo.
Opłaty licznikowe takie jak gaz, woda czy prąd, nie są wliczone w czynsz.

Pracownik jest zobligowany do mieszkania w wynajętym mieszkaniu przez cały okres trwania kontraktu.

Jeżeli chodzi o samą specyfikę pracy, Traywash, polega ona na opróżnianiu skrzynek z folii/tektur i umieszczania ich w maszynie do belowania oraz umieszczaniu plastikowych skrzynek na specjalnej maszynie która je myje oraz na wystawieniu z niej gdy skończy. Także nic trudnego tak naprawdę. Niemniej nie jest to lekka praca i wymaga bardzo dobrej organizacji pracy.
Praca jest płatna w zależności od miejsca pracy, nie mniej jednak jak 6.40 funtów netto za godzinę.

Praca na stanowisku Order-picking polega na realizacji zamówień w określonym czasie. Magazyny są różne, z ubraniami, spożywcze, chłodnie. Produkty możemy przynieść ręcznie lub przywieźć je na wózku. Praca na pewno wymaga lepszej znajomości języka.
Płatna jest również w zależności od miejsca pracy i kontraktu a stawka wynosi od 6.19 do 8.34 funta netto za godzinę

Wypłaty są realizowane w systemie miesięcznym

Kontrakt podpisujemy na 6 miesięcy z możliwością przedłużenia.

]

Ale nie wydaje mi się ona jakoś szczególnie interesująca. Nie odpowiedzieli na moje pytania, w tym najważniejsze -GDZIE.
Szczególnie zainteresował mnie brak możliwości zmiany zakwaterowania i kompletnie nic o ilości godzin.
Spotkałem się już z takim czymś, że ludzie na miesiąc w Holandii [już nie na wiekówce, na normalnej stawce] zarabiali około 200 euro na miesiąc na czysto. Nie mieli godzin, a niektórzy na miesiąc dostawali jeszcze mniej.

W każdym razie, kończę pracę na budowie i ruszam.

Dziękuję wszystkim za wszelkie rady, jak i za i przeciw.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Ema62

Post #3 Ocena: 0

2013-08-07 17:17:51 (12 lat temu)

Ema62

Z nami od: 26-07-2013

Cytat:

2013-08-03 16:19:10, Adacymru napisał(a):
minimum wage]http://www.gov.uk/national-minimum-wage-rates]minimum wage

Nie 5.40 za godzine dla 20-latka, ale 5.03, i nie max a minimalna stawka.

Watkow "jakie miasto wybrac" jest chyba prawie tyle ile miast....

Ada, przestan macic w glowach mlodym ludziom. Pojada, zobacza jak tam jest.Kazdy radzi a czy pomoze? Nie!!!! A moze, skoro jestes w UK , obeznana we wszystkim moze pomoglaby Pani Ada temu mlodemu czlowiekowi w starcie, czyli np...zaproponowac tanie mieszkanie na poczatek,pomoc pochodzic po urzedach ,podac realne wskazowki gdzie co I jak....Chyba to rozsadniejsze niz gdzies tam zaslyszane I powtarzane.Licza sie realia, rzeczywitosc a nie bajki....Ten mlody czlowiek zaczyna zycie I widac ze ma wielki zapal do zmiany zycia. Wiec pomoz mu, nie slowami ale czynem...tak zwyczajnie , bezinteresownie.....pozdrawiam Pania Ade bo chyba wypada mowic Pan, Pani do osob w odpowiednim wiekku szanujac jego osobe, chyba ze:-*

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2013-08-07 18:23:10 (12 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Jeżeli mąceniem w głowie jest link do strony rządowej z informacjami o płacy minimalnej to ja przepraszam.

Droga koleżanko(-go) z pięcioma znakami zapytania w informacji o sobie-to jest forum dyskusyjne a nie instytucja zalatwiajaca pracę i mieszkania w U.K.

#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2013-08-07 18:52:32 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ema62 - trollu, czemu nie pomozesz temu mlodemu czlowiekowi znalezc dobrej pracy w Polsce? Moze uzyczysz mu mieszkania, pochodzisz z nim po firmach, przekazesz doswiadczenie zyciowe ...

Nic nie wnosisz do zadnego tematu, a smiesz obrazac innych.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Post #6 Ocena: 0

2013-08-07 20:37:50 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AnnaTeresa

Post #7 Ocena: 0

2013-08-08 12:24:56 (12 lat temu)

AnnaTeresa

Kobieta

Z nami od: 08-08-2013

Szczeze wszystkie opinie ci sie przydadza ale ja sama nie majac rozeznania nie wyjechalam bym do byle jakiego miasta w wielkiej brytanii, moze masz jakis znajomych co zyja mieszkaja za granica?? czesto zyjacy w polsce wydaje sie ze tu wszystko takie latwe:))) najwazniejsze ubespieczenie jedziesz na rozmowe i pytaja sie ciebie czy juz tu pracowales ile jestes dobrze miec niewiem kartke list ze swoimi danymi i adresem trzeba wynajac pokoj lub mieszkanie... tu moga choc nie musza oszukac cie na kaucji uwazaj badz czujny. Duzo sie z tad dowiesz:))POzdrawiam:))

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,