Str 2 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-07-31 18:50:06 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marion06 | Post #2 Ocena: 0 2013-07-31 18:56:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 31-07-2013 Skąd: o |
Cytat: 2013-07-31 18:50:03, Richmond napisał(a): Jak pisalam w innym watku, znam ludzi, ktorzy zarabiaja powyzej 45K, bez matury. ALe oni maja doswiadczenie zawodowe. W pewnych zawodach wyksztalcenie nie jest takie wazne, ale Ty jeszcze nie wiesz, co chcesz robic. Myślę, że dla kobiet prace zawodowe są bardziej okrojone. Bo kto mnie np. zatrudni w jakimś warsztacie samochodowym albo czymś w tym stylu. Pewnie są kobiety, które pracują w takich zawodach, ale jest ich nie wiele. Jako au pair np. nie sądzę, żebym miała szansę piąć się po szczeblach kariery. Chyba, że po zdobyciu jakiegoś doświadczenia otworzyłabym własne przedszkole czy coś takiego. |
zuzia22 | Post #3 Ocena: 0 2013-07-31 18:56:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2013 Skąd: bristol |
Cytat: 2013-07-31 18:45:39, marion06 napisał(a): Cytat: 2013-07-31 18:39:22, zuzia22 napisał(a): Moim zdaniem jezeli chcesz zostac w Angli na stale to Polska matura jest nie potrzebna. Nauke mozesz kontynulowac w Angli, np. pojsc do College a pozniej na studia. Mogłabyś napisać jak sama zaczynałaś? Czy znasz może kogoś bez matury, który daje sobie radę w Anglii? Nie ukrywam, że trochę się tego obawiam. Cały czas wszyscy tylko krzyczą, że "matura to, matura tamto" i nieco się boję, bo nie chce wylądować tam pod mostem. Ale z drugiej strony nie wiem też ile "warta" tam jest ta nasza matura, bo wiadomo, że jest to egzamin przygotowany pod innym kątem, myślę, że dostosowany tylko do polskich realiów, polskiego szkolnictwa. Znam taka osobe co przyjechala w podobnym wieku do Twojego, bez matury i znajomasci jezyka. Praca w fabryce w miedzy czsie popoludniami College i tak przez ciezkie trzy lata ![]() ![]() ![]() jesli masz cel - idz do niego... jesli masz nadzieje - wierz w nia... jesli kochasz - walcz o milosc...
|
effimd | Post #4 Ocena: 0 2013-07-31 19:06:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2010 Skąd: londyn |
Ja rowniez jestem zdania, ze juz tak nieduzo Ci do matury zostalo,zdaj ja i wtedy wyjezdzaj.
Wspomnialas cos o pracy opiekunki do dzieci.Dobra altetnatywa dla Ciebie jako mlodej niedoswiadczonej osoby bylby moze wyjazd w charakterze au-pair, o ile masz podejscie do dzieci.Najlepiej przez sprawdzona agencje lub tym podobniej.Nauczylabys sie przez rok jezyka przy anglojezycznej rodzinie,zdobyla doswiadczenie stad,co jest bardzo wazne,moze w tym czasie jakis kurs a pozniej mozesz sysrtowac gdzies dalej. Piszesz,ze widzisz wiele ofert pracy jako opiekunki dla dzieci,uwierz mi,ze jest ogromna konkurencja np w Londynie, i wymagania wiec lepiej jakbys juz jakies dodwiadczenie wczesniej zdobyla pracujac jako au-pair na poczatek. Mozesz tez szukac jakichs innych rozwiazan,wiadomo,ale napewno nie ryzyko przyjazdu w ciemno. |
Post #5 Ocena: 0 2013-07-31 19:24:20 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2013-07-31 19:29:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2013-07-31 18:56:11, marion06 napisał(a): Myślę, że dla kobiet prace zawodowe są bardziej okrojone. Bo kto mnie np. zatrudni w jakimś warsztacie samochodowym albo czymś w tym stylu. Pewnie są kobiety, które pracują w takich zawodach, ale jest ich nie wiele. Jako au pair np. nie sądzę, żebym miała szansę piąć się po szczeblach kariery. Chyba, że po zdobyciu jakiegoś doświadczenia otworzyłabym własne przedszkole czy coś takiego. Ale sa jeszcze inne zawodowy niz te, ktore wspominasz, mozesz zostac prawnikiem, lekarzem, inzynierem, informatykiem, itp. Nie wiem czemu uwazasz, ze opcje kobiet sa okrojone. Carpe diem.
|
Post #7 Ocena: 0 2013-07-31 19:37:40 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marion06 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-31 20:36:02 (12 lat temu) |
Przeczytałam tutaj masę wątków. Nie wiem czy niektórzy tylko "sieją panikę" czy w Anglii jest już naprawdę tak źle, jak co poniektórzy to opisują. Jeśli jednak to prawda, to co będzie za 2 lata? Tym bardziej, że do UE przystępują coraz to nowsze państwa.
Myślałam też o tym, żeby w przyszłe wakacje pojechać do pracy tylko na próbę, na okres wakacyjny i załapać się na jakąś pracę (kelnerka, zmywak, czy choćby taka praca na myjni), zaznajomić bardziej z językiem, zobaczyć jak to wygląda. Jednak czy jest to możliwe? Ludzi chętnych musi być tam wtedy masa. |
marion06 | Post #9 Ocena: 0 2013-07-31 20:48:39 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-31 19:24:20, ewa28300 napisał(a): Mozesz tez pracowac na myjni samochodowej, widzialam pracujace na myjni dziewczyny, wieczorami chodzic do szkoly, a na przerwach w pracy sie uczyc. Jestes pewna, ze tego chcesz? Mowisz, ze wszyscy ci mowia matura to, matura tamto, wiec domyslam sie, ze rodzice tez? Wiec akurat rodzice chca dla ciebie jak najlepiej I powinnas ich posluchac I skonczyc szkole, ktora zaczelas, duzo ci nie zostalo. Gdybys miala srodki na przeniesienie sie z Polski do UK, zeby kontynuowac nauke to byloby zupelnie co innego. Ale ty planujesz szkole rzucic, to jest bardzo zly pomysl. Zastanow sie nad opcja au pair to byloby calkiem dobre rozwiazanie jesli planujesz w przyszlosci pracowac jako opiekunka bo doswiadczenie I referencje sa w tym przypadku bardzo wazne. Nikt nie powierzy swojego dziecka osobie bez doswiadczenia I referencji. Miałam zamiar na początku spróbować właśnie jako au pair. Na Poloniuszu znalazłam kilka ogłoszeń od polskich i angielskich rodzin. "Papierkowego" doświadczenia w opiece nad dziećmi nie mam, ale zajmowałam się trójką młodszego rodzeństwa. |
Post #10 Ocena: 0 2013-07-31 21:06:47 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|