Ja również stoję przed dylematem wyjechać z PL czy zostać. Polska zbrzydła mi z różnych powodów,m.in. US,beznadziejna przyszłośc emerytalna, fatalna służba zdrowia i masę innych powodów, dla których myślę nad emigracją. Długo się zastanawiam na wyjazdem i ciągle coś mi mówi, że jeśli nie spróbuję to będę żałować, że tego nie zrobiłam. Dodam ,że wychowuje sama dziecko w wieku gimnazjalnym,zarabiam tutaj niewiele ponad 4tys. netto, ale to mnie nie satysfakcjonuje, bo życie w Pl kosztuje i kasy ledwo starcza na m-c (własny dom = duże opłaty zwłaszcza zimą). Myślę sobie czy sama jako osoba pracująca mam szansę wyrobić na życie, czynsz i żeby zostało na drobne przyjemności( zakupy, zwiedzanie itd.) a może jeszcze coś uda się upchnąć w skarpetkę

. Dom lub mieszkanie musiałabym najpierw wynająć,to wiem, a jeśli spodoba mi się życie w UK sprzedam dom w PL i kupię w pięknym miejscu na wyspach. Na wyspach ma sporo znajomych osób w różnych miejscach UK także nie jechałabym w ciemno. Porady od moich znajomych brzmią tak ogólnie : jedz, tam jest łatwiejsze życie. Mimo to chcę poznać Wasze opinie czyli od Wasz tubylców w UK.
Obawiam się tylko czy nie wpadnę z deszczu pod rynnę