MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niepełonosprytny w UK..parkingi itd wyjezdzam z PL do UK mam dość

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-06-09 14:10:34 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2013-06-09 14:12:55 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 14:10:02, Lolo70 napisał(a):
zarejestrowanie w GP surgery zamyka status turysty

No ale do tego chociażby będzie potrzebny adres. Sama rejestracja trwa kilka dni i później skierowanie do specjalisty. Oczekiwanie itd. Dlatego to od ręki bym traktował jednak jako minimum po miesiącu lub dwóch.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-06-09 14:19:48 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2013-06-09 14:42:16 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 14:19:48, Lolo70 napisał(a):

co jest zupelnie inna sprawa jak status turysty.
pozdrawiam

No fakt. Ciekawi mnie jednak jak to się ma (rejestracja u GP) do kobiet które przyjechały tutaj np.w 7 miesiącu ciąży, zarejestrowały się do GP a jednak zostały obciążone za poród w szpitalu.
No ale skoro tak jest jak jest iż po zarejestrowaniu u GP już się nie jest turystą to kolega nie musi się obawiać.

ps. w żadnym wypadku się nie czepiam, ot zwykła ciekawość.

Do góry stronyOffline

AriaLia

Post #5 Ocena: 0

2013-06-09 16:25:24 (12 lat temu)

AriaLia

Kobieta

Z nami od: 09-03-2013

Jeśli chodzi o leczenie. Jeśli już tu mieszkasz i jesteś zarejestrowany w GP i zaczynasz się tu leczyć. To prawdopodobnie kuracja może być bezpłatna. Nie do końca się orientuję jak to jest tuż po przyjeździe. Z tego co słyszałam od kogoś tam to wiem, że za leki biologiczne w PL właśnie się płaci, a tu są refundowane, przynajmniej częściowo.
Ja zachorowałam po 4 miesiącach pracy w UK, a konkretne leczenie zaczęło się po 6 miesiącach. Nie wiem czemu ale na początku pytano mnie czy to choroba przywieziona z PL czy zachorowałam w UK i czy jestem tu już 6 miesięcy. Myślę, że może to mieć jakieś znaczenie. Myślę też o przejściu na leki biologiczne, bo chciałabym zajść w ciążę a na obecnych nie mogę. Jednak dokładnie się jeszcze nie dowiadywałam, jakie są na to szanse. Pod koniec miesiąca mam wizytę u specjalisty, może coś podpytam.
Jeśli dowiem się czegoś mogę dać znać.

[ Ostatnio edytowany przez: AriaLia 09-06-2013 16:30 ]

Kochaj jak wola Twoja.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2013-06-09 19:16:51 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Osoby mające ANGIELSKĄ kartę niepełnosprawnych mogą parkować np na pojedynczej żółtej linii, mogą też zaparkować na osiedlach, gdzie obowiązuje zakaz parkowania.
ITD, ale należy BARDZO DOKŁADNIE zapoznać się ze wszystkimi wyjątkami, bo można się ździwić, gdy przyjdzie zapłacić od kilkudziesięciu to kilkuset funtów kary!

Wiem że w UK, musi być data ważności takiego pozwolenia, bo mój klient przyjechał do UK i mu sklampowali samochód, powodem było właśnie brak daty końca ważności,(Polskie zaświadczenie) więc uznano że pozwolenie jest nie ważne. Jego odzyskanie samochodu kosztowało 380 funtów.

Musiał wyrobić tutejsze by mógł parkować pod domem.
A miał pecha, bo zakaz parkowania był od 6:30, więc czy to niedziela czy nie musiał wstać o świcie i odjechać samochodem :/

W większości wypadków faktycznie parkowanie jest za free, ale nie do końca mogą być miejsca gdzie to nie obowiązuje.

Nie miałem potrzeby drążenia tematu więc dokładniej nie wiem, tyle wiem co od klientów, posiadających takie pozwolenia.

OK, wygooglowałem
http://www.bluebadgelondon.org.uk/faq.htm

http://www.london.ca/d.aspx?s=/Parking/accessible_parking.htm

http://www.barnet.gov.uk/info/274/blue_badge_parking_permits/378/blue_badge_parking_permits

Wiele zależy od dzielnicy gdzie się mieszka
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2013-06-09 19:35:25 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Samochodow ze znaczkiem niepelnosprawnego nie mozna "klampowac", ani odholowac. Wyjatek to sytuacja jak ktos zaparkowalby w miejscu zagrazajacym bezpieczenstwu innych np na srodku skrzyzowania.

Na podwojnej zoltej mozna ze znaczkiem parkowac do 3 godzin. Na pojedynczej caly dzien.

Samochod z Blue Badge zwolniony jest z CC w Londynie (trzeba zlozyc wniosek o ta ulge) i sa znizki na przejazdu platnymi drogami (np Toll M6- jednorazowa oplata 15 funtow i przejazdy za darmo).
Ada

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-06-09 19:53:54 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2013-06-09 19:59:55 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 19:53:54, 12miko12 napisał(a):
Niedawno widziałam taki wóz zaparkowany de facto na podwójnej żółtej z tabliczką niepełnosprawności: Obrazek - no ciekawe co za niepełnosprawność osoba prowadząca TAKIE auto może posiadać? :-/

Moze to byc osoba nawet bez jednej sprawnej nogi. To, ze niepelnosprawny nie oznacza ze musi byc biedny (ze go nie stac na takie auto), czy ze musi byc prawie sprawny zeby takim autem jezdzic. Proponuje zapoznac sie z wynalazkami wspomagajacymi kierowanie, np czujniki pozwalajace kierowac samochodem bez posiadania wladzy rak.
Ada

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #10 Ocena: 0

2013-06-09 20:01:07 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 19:53:54, 12miko12 napisał(a):
no ciekawe co za niepełnosprawność osoba prowadząca TAKIE auto może posiadać? :-/

Osoba prowadząca takie auto nie musi posiadać wcale niepełnosprawności . Może mieć dziecko lub opiekować się osobą która ma mobility element DLA. Wtedy tez można skorzystać z tego programu poniżej i wybrać sobie autko, nie starsze niż 3 lata.

http://www.motability.co.uk/

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,