MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niepełonosprytny w UK..parkingi itd wyjezdzam z PL do UK mam dość

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

przemek76

Post #1 Ocena: 0

2013-06-09 12:18:41 (12 lat temu)

przemek76

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2013

Hej .
Wyjeżdżam z PL do UK ..mam nadzieje ze na stałe lub gdzie indziej znajdziemy sobie miejsce..

Mam pytanie do znawców ..doswiadczonych juz w UK..

Mam min karte parkingowa dla "niepełnosprytnych".. jestem nim dożywotnio..nieuleczalna choroba..ciężka postać..stety niestety..
Mam prośbę o pomoc w odp na kilka pytań..
Jak to jest w UK czy mam miejsca parkingowe z koperta za free ? mam taka unijną w polsce wystawiona karte niebieską..na maxymalny okres 5 lat..co piec lat..niby obowiazuje mnie bezplatne parkowanie ..nie branie pod uwage 11 znaków jezeli wymaga tego sytuacja..itd..

..podobneo w Berwick upon Tweed mam placic za mozliwosc parkowania na ulicy ...: czy muszę ? skoro niepełonsprytny jestem..

ad leczenia..może ktokolwiek wie cokolwiek na temat leczenia biologicznego ? tzn na moją chorobę nie ma lekarstwa ..ale jest cokolwiek podobnego jak leczenie inhibitorami..TNF..moze ktos wie jak sie do tego dobrać w UK.. ?

Oczywiscie
bede bardzo
wdzieczny za pomoc
wiem ze jestescie fajnymi ludzmi dlatego tu sie zarejestrowałem :)

Pozdrawiam
Przemek z familią :)
miłego

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2013-06-09 12:31:24 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Sa podobnie jak w Polsce wyznaczone bezpłatne miejsca do parkowania dla inwalidów, ale również można się spotkać z wyznaczonymi miejscami zarezerwowanymi dla niepełnosprawnych ale normalnie płatnymi.
Co do parkowania na ulicach, zawsze jest to napisane na parkomacie, ale większość councilów wyznacza miejsca tyle że trzeba za nie normalnie płacić.

Tak informacyjnie, jak się Tobie skończy niebieska plakietka to wyrobienie nowej kosztuje 10 funtów od tego roku. Jeszcze niedawno było 2:)) Wyrabiasz od ręki w Councilu.

Co do chorób...to jedyna droga to poprzez GP.
Na Twoim miejscu przywiózł bym historie choroby przetłumaczoną na angielski, porobił krótko przed wyjazdem wszystkie potrzebne badania i jednak zabrał jakiś tam zapas potrzebnych leków.

Ps.Jak miasto wymaga pozwolenia dla rezydentów na parking to raczej będziesz musiał za nie płacić tak jak wszyscy, jedynie co mogą (nie muszą) to zarezerwować i wymalować koperte w pobliżu Twojego domu.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-06-09 12:34:52 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2013-06-09 12:43:35 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 12:34:52, 12miko12 napisał(a):
Nie chce wprowadzać w błąd ale tak mi się wydaje że w UK musisz mieć potwierdzenie swojej niepełnosprawności od tutejszego lekarza.
Tej europejskiej karty parkingowej możesz używać jako turysta - do żadnych praw/ benefitów jako disability nie będzie się liczyć. Jeżeli byś podjął pracę stajesz się rezydentem i obowiązują cię tutejsze procedury.

Tak może być.
Z tym że wyrobienie karty nie jest problemem. Nie trzeba nawet pobierać DLA, wystarczy krótkie badanie lekarskie u lekarza wyznaczonego przez Council.

No i posiadanie książeczki nie uprawnia do pobierania czegokolwiek:)))

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2013-06-09 12:48:37 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

nalezy jeszcze dodac, ze nalezy byc niepelnosprawnym, a Autor jest sprytny... nie wiem jaka to roznica, ale moze byc znaczaca dla plakietki 8-)

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-06-09 13:14:36 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

przemek76

Post #7 Ocena: 0

2013-06-09 13:40:00 (12 lat temu)

przemek76

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2013

hmmm ja umysłowo jestem sprawny :) tzn sprytny :) nie lubię używac słowa niepełnosprawny gdyż uważam że są lepsi,,..czyli
jestem oficjalnie
Niepełnosprawny ..dostaje plakietke /uprawieniea w Polesce na maxymalnu czas czyli 5 lat..na świecie nie ma leków na moją chorobę.a jedynie zaleczenia czyli leki bilogiczne ..TNF..HUMIRA , ENBREL ...troiche kosztujące ..kuracja ponad 1 250 funtów co miesiąc do konca życia..w miare krótkiego / nie żale sie ale prosze o pomoc ludzi którzy wiedzą wiecej niż Ja ... a w Polsce pomimo wali z urzedami od ponad 7 lat twierdza to samo..nie ma pieniedzy..podobno w UK to jest od ręki..dostepne ..takie leczenie.../

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2013-06-09 13:44:48 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ty wiecej informacji o leczeniu w Uk

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #9 Ocena: 0

2013-06-09 13:54:35 (12 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2013-06-09 13:40:00, przemek76 napisał(a):
podobno w UK to jest od ręki..dostepne ..takie leczenie.../

Nie znam się. Ale na Twoim miejscu sprawdziłbym dokładnie jak to jest z tym "od ręki".
Obyś nie został potraktowany jako turysta...

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2013-06-09 14:10:02 (12 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie