Str 5 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
zuzia22 |
Post #1 Ocena: 0 2013-07-29 17:34:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2013 Skąd: bristol |
Cytat:
2013-07-28 18:20:41, IneedAchange napisał(a):
Podepnę się pod temat. Mieszkam w Pl,pracuję, mam swój dom, jakis tam majątek, żyje mi się w miarę dobrze, ale nie do końca jestem zadowolona z takiego życia. Biedy "nie klepię" ale kokosów też nie mam. Z mojego regionu wyjechało masę osób na wyspy, zarówno młodzi jak i rodziny z dzieciaczkami. Większość wyjechało na stałe,a ci których znam osobiście nie żałują tej decyzji. Dlatego od jakiegoś czasu sama się zaczęłam zastanawiać nad sensem tkwienia w takiej dziurze jak Polska. I szkoda mi dzieci, że muszą mieszkać w debilnym kraju bez przyszłości. Żyje się raz i chciałabym spróbować przeżyć swoje życie w lepszym, bardziej cywilizowanym i przyjaznym kraju, już nie ma perspektyw na lepszą Polskę.
Najbardziej ze względu na położenie podoba mi się Bristol, bo to podobno najcieplejsze miejsce w kraju, poza tym dużo zieleni i blisko oceanu, w miarę spokojnie, dobre szkoły dla dzieci itd. Z pracą też chyba tam nie najgorzej.
Mój angielski jest ok,rozumiem, napiszę, przeczytam, ale zdecydowanie gorzej ze zrozumieniem brytyjskiego  oglądam brytyjskie filmy i czasem mam wrażenie ,że to zupełnie inny język.
Byłabym wdzięczna za opinie nt Bristolu, czy warto brać go pod uwagę.
Pozdrawiam
Jezeli jezyk znasz, piszesz i czytasz to mysle ze sobie poradzisz.
Bristol jest miastem sporym i mozna tu znalesc prace. Bedziesz miala duzo chodzenia po agencjach (jak na poczatek), oczywiscie poprawnie napisane CV i do roboty. jesli masz cel - idz do niego... jesli masz nadzieje - wierz w nia... jesli kochasz - walcz o milosc...
|

|
 |
|
|
IneedAchange |
Post #2 Ocena: 0 2013-07-29 18:05:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2013 Skąd: PL |
Dzięki za odp., pozdrawiam
|

|
 |
|
zuzia22 |
Post #3 Ocena: 0 2013-07-29 18:19:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2013 Skąd: bristol |
Wez pod uwage Dzieci, czyli w jakim wieku sa, czy moga isc do szkoly i czy bys miala opieke dla nich jak bedziesz w pracy. jesli masz cel - idz do niego... jesli masz nadzieje - wierz w nia... jesli kochasz - walcz o milosc...
|

|
 |
|
IneedAchange |
Post #4 Ocena: 0 2013-07-29 19:21:00 (12 lat temu) |
Dzieci są już duże (14 i 17), także spokojnie mogę ich zostawić w ciągu dnia gdy będę w pracy a zakładam, że znajdę taką aby w nocy móc smacznie spać. Tutaj w PL są bardzo samodzielne ale nie wiem jakie jest prawo w UK? czy można zostawić dziecko bez opieki?! W sumie 17 lat to prawie jak dorosły.
Szkołę wiem, że muszę znalezc najbliżej miejsca zamieszkania. Dzięki za porady, jak jeszcze masz jakieś ważne uwagi to chętnie skorzystam. I będę wdzięczna  [ Ostatnio edytowany przez: IneedAchange 29-07-2013 19:22 ]
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2013-07-29 22:24:05 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Z zostawieniem starszego dziecka nie bedzie problemu, w UK mogloby juz mieszkac samodzielnie. Z mlodszym tez nie bedzie problemu (nie ma w sumie dokladnie okreslonego wieku kiedy dziecko moze pozostac samo), wazna sprawa do zalatwienia to raczej edukacja 14-latka, bo to jest czas w szkole dosyc wazny (przygotowania do GCSE).
Ada
|

|
 |
|
|
IneedAchange |
Post #6 Ocena: 0 2013-07-30 09:54:11 (12 lat temu) |
Właśnie gdzieś wyczytałam się, że 16-latek może w UK legalnie pracować  Ale będąc tam zamierzam puścić ich do szkół,potem może i na studia, bo na pracę przyjdzie czas.
Mam pytanko, bo jestem pielęgniarką i w sumie mogłabym pracować na pełen etat jako np.Healthcare Assistant lub w zupełnie innej branży jako recepcjonistka czy łatwo znalezc taką pracę? i czy będę miała przy takich zawodach szanse aby wziązc kredyt na dom, auto. I po ilu miesiącach pracy można ubiegać się o kredyt?
|

|
 |
|
|
Post #7 Ocena: 0 2013-09-02 07:01:47 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Searfont |
Post #8 Ocena: 0 2013-11-18 21:35:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2013 Skąd: brak |
I ja się podepnę (nie chcę zakładać nowego tematu)
Jestem w II klasie Liceum humanistycznego (powiecie, lepiej wybrać nie mogłem... teraz sam żałuję). Planuję zdawać maturę rozszerzoną z angielskiego, wszystko idzie w dobrym kierunku. Po maturze chciałbym wyjechać na rok do UK, popracować (bez znaczenia gdzie), podszkolić język i tam, na miejscu zdać kurs typu TOEFL, a później iść tam na studia. Nie myślę o Anglii jako o łatwym zarobku bo z tego co wiem te czasy się skończyły, a po prostu chciałbym tam zamieszkać, zakorzenić się.
PS. Dodam, że nie mam nikogo w UK, pewnie szukałbym czegoś na gumtree.
Co o tym myślicie? Może jest tu ktoś kto ma/miał podobny problem?
|

|
 |
|
Wielim |
Post #9 Ocena: 0 2013-11-18 21:45:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Seafront myślę że na Wyspach będzie z pracą coraz gorzej. .. od stycznia Rumuni i Bułgarzy będą mieli wolny rynek i pewnie sporo ich tu się nazjezdza... pomijając romow którzy przyjadą po zasiłki, reszta "normalnych" obywateli przyjedzie tu do pracy , i porównując zarobki w Rumunii czy Bułgarii śmiem twierdzić że zgodzą sie pracować za minimalną lub na czarno ku uciesze angielskich pracodawców ... no ale z drugiej strony kto nie ryzykuje ten nie ma nic ...
|

|
 |
|
Searfont |
Post #10 Ocena: 0 2013-11-19 21:08:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2013 Skąd: brak |
'kto nie ryzykuje ten nie ma' po prostu nie widzę siebie tutaj, nie mam pomysłów na przyszłość w Polsce, a Anglia...hmm po prostu chciałbym tam zamieszkać,wyjechać na stałe. Myślałem też o Italii, mówię po włosku ale we włoszech problemy mają obywatele, a co dopiero polak bez znajomości...
|

|
 |
|