MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Muszę wyjechać. Nie wiem czy dam radę.

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kolega1234

Post #1 Ocena: 0

2013-05-05 09:20:41 (12 lat temu)

kolega1234

Konto usunięte

Dzień Dobry,

Zacznę od tego ,że nie posiadam pracy już od kilku miesięcy. Oszczędności stale się kurczą, perspektywy są katastrofalne. Powiedzcie mi - czy w Wielkiej Brytani nadal jest łatwiej znaleźć pracę niż w Polsce? Chodzi mi o pracę na produkcji, magazynie albo w innych miejscach w których na szybko można coś dostać. Ile pieniędzy jest potrzebne jeśli sam chcę wyjechać? Niektórzy piszą o gigantycznych kwotach rzędu 2tys funtów na start.

Czytałem jakiś czas temu artykuł o Amazonie - dokładniej o ich magazynie i centrum dystrybucyjnym. Czy ktoś z Państwa tam pracował?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

saueer

Post #2 Ocena: 0

2013-05-05 09:56:17 (12 lat temu)

saueer

Mężczyzna

Z nami od: 06-08-2012

Witaj,
Może i łatwiej niż w Polsce, ale musisz brać pod uwagę, że to nie są takie czasy jak kilka lat temu. Jeśli nie znasz języka w stopniu komunikatywnym to z pracą może nie być łatwo. Dziś nawet do pracy w magazynie za 6.19f wymagają angielskiego. Na pewno taki wyjazd wiąże się z wydatkami i pieniędzmi potrzebnymi na start. Po pierwsze mieszkanie lub pokój - ceny różne w zależności od regionu (miasta) do którego jedziesz. W moim przypadku jak wyjeżdżałem to 2tyś funtów na dwie osoby wystarczyło na start i na czas znalezienia pracy a trwało to ponad miesiąc. Z tym, że ja wynająłem od razu cały dom 2bedroom. Płacę za wynajem obecnie 450f. Do tego counil tax 102f, rachunki itp. łącznie wyjdzie około 700f na m-c . Więc myślę, że 1tyś powinien wystarczyć jeśli jedziesz sam.

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #3 Ocena: -1

2013-05-05 10:35:52 (12 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

To sa dziwne pytania
Kto mieszkajac tutaj i pracujac odpowie gdzie latwiej o prace?
Mieszkajac TU znamy TE realia a co w PL to z mediow i opowiesci
My wiemy jak w PL znalesc prace jak ty w GB
Czyli tyle samo
Z mojego a raczej zony ogrodka to bylo 3-4 dni temu
Dzwoni telefon przedstawia sie gosc imieniem zona mowi chwile i mnie pyta czy to moze do mnie ale nie to do niej
Jakis kuzyn widziany ze 20 lat temu ja go widzialem w zeszlym roku jak jezdzilem taxi po miescie-on taryfiarz ale w taxi procz czesc i ile place zero kontaktu
Jak doszli do tego kto jest kto to tekst zalatw prace bo przyjechalem do kolegi do Hull
on bez pracy i ja tez
Zona spytala czy na wczasy przyjechal bo ze na pale to pewne-rozmowa z godzine az jej kazalem przestac p...rzyc i sie rozlaczyc
Wczoraj telefon od tesciowej jaka ta moja zona nie dobra kuzyn 41 lat dzwoni zeby dac mu prace a ona nie chce
I ze jeszcze teksty puszcza czy on na wczasy przyjechal i czeka-wlasnie na co?
Okazalo sie ze biedny zadzwonil do swojej mamusi pozalic sie jaka ta rodzina jest sku.....ska
A jego mamcia do matki mej zony (to siostry)
i wielkie pretensje do nas
|Doszlo do tego ze klempa chce zeby dzwonic i przepraszac kuzyna i jego mame ze nie dajemy mu mieszkania i pracy bo on taki biedny 41 letni men
Nikt ci nie powie latwiej trudniej
w Londynie w knajpie bedzie duzo miejsc w moim rejonie kupa pracy w polu w Manchaster co innego bedzie
Ale sytuacja z praca jest bardzo dynamiczna
Dzis praca jest zanim sie zbierzesz juz nie bedzie
Piszesz astronomiczna suma £2000 to nie jest duzo
Chcesz pracowac i miec wieksze szanse to auto
takie bele jakie ok £400 ubezp. zalezy od osoby ale £40-70 pokoj bele jaki £60-80/tydz
paliwo jedzenie doladowanie tel itd
A jak przerwa w pracy bedzie z miesiac-dwa to co?
Chyba ze jak ten kuzyn wycieczka a jak nikt go na dupe nie wsadzil a sam nie umie lub nie chce to powrot po dwoch tygodniach do kraju i jazda ze
Rodzina w GB to ch..je nie dali zarobic czlowiekowi ktorego widzieli trzy-cztery razy w zyciu
Anglia nie dobra bo bylen tam jezyka tyle co Helo i Bay i angole pracy nie dali
Nic nie umiem robic cale zycie jako taxi i na garnuszku u mamy ale aspiracje duze
Zapomnialem napisac ze jak zona mowila ze tu w polu duzo pracy to nie spytal o nia ani razu przez godzine rozmowy czy moze przyjechac i pracowac chyba czeka
Przyjedz jest kilka prac do wyboru o lokum sie nie martw
Praca za £6 wszedzie jest w agencjach 2-3 dni w tygodniu sie zalapiesz
L
Jak bedziesz dobry to bedziesz pracowal w agencji jak na kontrakcie i prosil o wolne bo nie beda chcieli dawac
Ja srednio co 3-4 mies odmawialem podpisania kontraktu praca w agencji ma duze plusy jak dla mnie
Wolne kiedy chce i bez laski urlop taki jak na kontrakcie a stawke mialem o £1 mniejsza od liniowych od normalnych pracownikow kontraktowych o £1.2 wiecej over takie same jak wszyscy
A teraz sie bycze juz rok na zwolnieniu a i tak czesto z agencji i fabryki dzwonia kiedy wracam i to nie przez grzecznosc
Chcesz robic bedziesz robic zaczniesz w polu skonczysz w swoim zawodzie
Brac co jest a po roku dwoch szukac tego co chcesz

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-05-05 10:53:21 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #5 Ocena: 0

2013-05-05 10:55:57 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

he he
aleś się rozpisał :-]
Rodzinna sytuacja, pewnie, nie jest odosobniona. Wielu z nas doświadczyło takiego podejścia i oceny. Trgedia
Masz rację, pracę mozna znależć, nie zbyt wymagającym należy byc, i na poczatek brać co popadnie. Cierpliwość i odrobina wysiłku to klucz do sukcesu. Z czasem kontakty sie wypracują i nowe perspektywy otworzą, ale trzeba nad tym pracować. Jedna zasada - licz na siebie!
Nic co brzmi jak 'złoty interes" - nim nie jest. Tu jest mnóstwo oszustów , hien, żerujących na ludzkim nieszczęściu i desperacji. Więc trzeba uważać.
Powodzenia - może się powiedzie - wszystko zależy od Ciebie i tego jak bardzo chcesz.
Phi

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2013-05-05 11:16:39 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Zacznij planować od wtorku, w weekendy i dni wolne, to źle wróży.

Taki jest przesąd starożytnich

A takie tematy już są na forum, roztrzęsione do granic wytrzymałości trzęsących
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kroliczek432

Post #7 Ocena: 0

2013-05-05 11:26:08 (12 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2013-05-05 11:16:39, krakn napisał(a):
Zacznij planować od wtorku, w weekendy i dni wolne, to źle wróży.

Taki jest przesąd starożytnich

A takie tematy już są na forum, roztrzęsione do granic wytrzymałości trzęsących

*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Craven_2

Post #8 Ocena: +1

2013-05-05 11:55:48 (12 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Cytat:

2013-05-05 10:35:52, Roberto480 napisał(a):
To sa dziwne pytania
Kto mieszkajac tutaj i pracujac odpowie gdzie latwiej o prace?
Mieszkajac TU znamy TE realia a co w PL to z mediow i opowiesci
My wiemy jak w PL znalesc prace jak ty w GB
Czyli tyle samo
Z mojego a raczej zony ogrodka to bylo 3-4 dni temu
Dzwoni telefon przedstawia sie gosc imieniem zona mowi chwile i mnie pyta czy to moze do mnie ale nie to do niej
Jakis kuzyn widziany ze 20 lat temu ja go widzialem w zeszlym roku jak jezdzilem taxi po miescie-on taryfiarz ale w taxi procz czesc i ile place zero kontaktu
Jak doszli do tego kto jest kto to tekst zalatw prace bo przyjechalem do kolegi do Hull
on bez pracy i ja tez
Zona spytala czy na wczasy przyjechal bo ze na pale to pewne-rozmowa z godzine az jej kazalem przestac p...rzyc i sie rozlaczyc
Wczoraj telefon od tesciowej jaka ta moja zona nie dobra kuzyn 41 lat dzwoni zeby dac mu prace a ona nie chce
I ze jeszcze teksty puszcza czy on na wczasy przyjechal i czeka-wlasnie na co?
Okazalo sie ze biedny zadzwonil do swojej mamusi pozalic sie jaka ta rodzina jest sku.....ska
A jego mamcia do matki mej zony (to siostry)
i wielkie pretensje do nas
|Doszlo do tego ze klempa chce zeby dzwonic i przepraszac kuzyna i jego mame ze nie dajemy mu mieszkania i pracy bo on taki biedny 41 letni men
Nikt ci nie powie latwiej trudniej
w Londynie w knajpie bedzie duzo miejsc w moim rejonie kupa pracy w polu w Manchaster co innego bedzie
Ale sytuacja z praca jest bardzo dynamiczna
Dzis praca jest zanim sie zbierzesz juz nie bedzie
Piszesz astronomiczna suma £2000 to nie jest duzo
Chcesz pracowac i miec wieksze szanse to auto
takie bele jakie ok £400 ubezp. zalezy od osoby ale £40-70 pokoj bele jaki £60-80/tydz
paliwo jedzenie doladowanie tel itd
A jak przerwa w pracy bedzie z miesiac-dwa to co?
Chyba ze jak ten kuzyn wycieczka a jak nikt go na dupe nie wsadzil a sam nie umie lub nie chce to powrot po dwoch tygodniach do kraju i jazda ze
Rodzina w GB to ch..je nie dali zarobic czlowiekowi ktorego widzieli trzy-cztery razy w zyciu
Anglia nie dobra bo bylen tam jezyka tyle co Helo i Bay i angole pracy nie dali
Nic nie umiem robic cale zycie jako taxi i na garnuszku u mamy ale aspiracje duze
Zapomnialem napisac ze jak zona mowila ze tu w polu duzo pracy to nie spytal o nia ani razu przez godzine rozmowy czy moze przyjechac i pracowac chyba czeka
Przyjedz jest kilka prac do wyboru o lokum sie nie martw
Praca za £6 wszedzie jest w agencjach 2-3 dni w tygodniu sie zalapiesz
L
Jak bedziesz dobry to bedziesz pracowal w agencji jak na kontrakcie i prosil o wolne bo nie beda chcieli dawac
Ja srednio co 3-4 mies odmawialem podpisania kontraktu praca w agencji ma duze plusy jak dla mnie
Wolne kiedy chce i bez laski urlop taki jak na kontrakcie a stawke mialem o £1 mniejsza od liniowych od normalnych pracownikow kontraktowych o £1.2 wiecej over takie same jak wszyscy
A teraz sie bycze juz rok na zwolnieniu a i tak czesto z agencji i fabryki dzwonia kiedy wracam i to nie przez grzecznosc
Chcesz robic bedziesz robic zaczniesz w polu skonczysz w swoim zawodzie
Brac co jest a po roku dwoch szukac tego co chcesz

Zastanawiam sie czy w ogole przeczytales to co sam tu skleciles?
Istnieje takie cos jak interpunkcja, skladnia. Bez urazy ale tego sie nie da czytac chlopie.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

kolega1234

Post #9 Ocena: 0

2013-05-05 12:29:05 (12 lat temu)

kolega1234

Konto usunięte

Jeżyk moge powiedziec ,że znam. Często oglądam coś na youtube i rozumiem co mówią chociaż nie idealnie. Bardziej boje sie tego w jaki sposób się mowi.

Sytuacja u mnie jest dramatyczna. Mam niewiele oszczędności, około 2 tys. do tego dochodzi trochę sprzetu rtv ktore moge sprzedac. Razem kolo 3 tys. Pracy nie ma nigdzie a jesli jest to nawet i po 200-300 osob na jedno miejsce. Chcialbym zaznaczyc ,ze na chwile obecna nie mam zamiaru wyjezdzac w celach zarobkowych, chce po prostu normalnie zyc.

Do góry stronyOffline

Roberto480

Post #10 Ocena: 0

2013-05-05 12:29:30 (12 lat temu)

Roberto480

Mężczyzna

Z nami od: 11-07-2012

To nie czytaj
Jaki problem?
Moze forum ma etat korektora
Spytaj sie przyjmij