MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd rodziny do UK

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pietruch1

Post #1 Ocena: 0

2013-04-06 00:31:31 (12 lat temu)

pietruch1

Mężczyzna

Z nami od: 05-04-2013

ewa28300
przemawia również fakt że żona nie będzie wieczni z niemowlakiem siedzieć. Na początku tak potem do pracy. A jak już oboje pracują to lepiej tam niż w PL

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2013-04-06 06:45:10 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

pietruch, co do opieki nad dzieckiem, to tu jest nieco inaczej, koszt opiekunki wysoki. a zanim dostaniecie jakiekolwiek dofinansowanie, to moze minac nawet rok.

jezyk to dzisiaj wlasciwie podstawa, nawet twoj fach moz e nei pomoc, jesli jezyka nie bedziesz znal, przynajmniej, zeby sie dogadac. teraz pracodawcy sa wybredni.

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #3 Ocena: 0

2013-04-06 08:13:29 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

W sumie ja nawet nie wiem czy jest tu cos tskiego jak zlobki.
Ze swojego doswiadczenia wiem,ze dziecko w przedszkolu ,to ciagle choroby:kaszel,goraczka itd. Tu do przedszkola,rodzice prowadzaja dzieci goraczkujace.
Przy mnie kiedys oddelegowano dla matki dziecko,ktore mialo 39st goraczki,a ona zostawila je.
A do tego co 2mies dzieci maja wolne przes tydzien.
Wtedy jest najwiekszy problem-co robic z dzieckiem gry rodzice pracuja?

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #4 Ocena: 0

2013-04-06 08:17:03 (12 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2013-04-05 22:55:45, pietruch1 napisał(a):
Dangerous__girl
w pokoiku z dzieckiem nie da sie mieszkać . My w pl na dwoje mamy 2 pokoje więc raczej ciasnota zbytnia też nie wchodzi w gre.
Właśnie mam świadomość łatwiejszego życia w pojedynke czy bez dziecka. Dlatego zastanawiam się czy to ma szanse się udac. Rozumiem że Londyn ląduje w miastach omijanych :)

Pietruch nie da się to parasola w d... rozłorzyć :)
Sorki ale albo rybka albo akwarium
Jak chcesz szybko ściągnąć rodzinkę to musisz się liczyć z tym, że z początku nie będzie wszystko pięknie i łatwo.
Ja przyjechałem 5 lat temu do Londynu - robotę miałem nagraną, brak znajomości języka. Żonę i dziecko ściągnąłem po 3 miesiącach bo doszliśmy do wniosku że lepiej razem bez szaleństw ciągnąć ten wózek pod górkę.
I przez ponad rok mieszkaliśmy w pokoju :)
Nie da się? -wszystko się da (no prawie) o ile się chce.
Wynajem mieszkania w Londku to 2tys min. -z czego min 1tys rent za miesiąc + miesiąc depozytu a bywa, że chcą 2,3 mies depozytu

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2013-04-06 08:31:18 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Serio Grzes to juz 5 lat? Pamietam Twoje pierwsze posty na forum :-)

Cytat:

2013-04-05 21:50:07, pietruch1 napisał(a):
autor65
No szczerze mówiąc trochę przerażają mnie te kursy języka, bo tyle lat co się w szkole uczyłem angielskiego a za dużo nie wiem to masakra. Ogólnie więcej rozumiem a gorzej z mówieniem, jednak wszędzie pełno jest angielskiego a sposoby nauczania języka są takie że w PL chyba nikt nigdy się nie nauczy dobrze innego .

Jak juz napisala Ada, angielskiego da sie nauczyc w Polsce. Tylko trzeba sie do tego przylozyc i trzeba chciec. A na forach tylko wieczne narzekanie, jak ktos mial w szkole angielski tyle lat, a nic nie umie. To znaczy, ze nie zalezo mu i nie przykladal sie i tyle.

A w dobie internetu jest to jeszcze prostsze: ogladasz filmy, programy, sluchasz radia internetowego i oswajasz sie z jezykiem. W miedzyczasie mozesz kuc gramatyke lub chodzic na konwersacje w Polsce.

Co do stawek w ogloszeniach: one sa prawdziwe. Ale to nie znaczy, ze Ty dostaniesz te prace, bo jak nie znasz angielskiego, to nie jestes po prostu odpowiednim kandydatem.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #6 Ocena: 0

2013-04-06 08:37:45 (12 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2013-04-06 08:31:18, Richmond napisał(a):
Serio Grzes to juz 5 lat? Pamietam Twoje pierwsze posty na forum :-)

Cytat:

2013-04-05 21:50:07, pietruch1 napisał(a):
autor65
No szczerze mówiąc trochę przerażają mnie te kursy języka, bo tyle lat co się w szkole uczyłem angielskiego a za dużo nie wiem to masakra. Ogólnie więcej rozumiem a gorzej z mówieniem, jednak wszędzie pełno jest angielskiego a sposoby nauczania języka są takie że w PL chyba nikt nigdy się nie nauczy dobrze innego .

Jak juz napisala Ada, angielskiego da sie nauczyc w Polsce. Tylko trzeba sie do tego przylozyc i trzeba chciec. A na forach tylko wieczne narzekanie, jak ktos mial w szkole angielski tyle lat, a nic nie umie. To znaczy, ze nie zalezo mu i nie przykladal sie i tyle.

A w dobie internetu jest to jeszcze prostsze: ogladasz filmy, programy, sluchasz radia internetowego i oswajasz sie z jezykiem. W miedzyczasie mozesz kuc gramatyke lub chodzic na konwersacje w Polsce.

Co do stawek w ogloszeniach: one sa prawdziwe. Ale to nie znaczy, ze Ty dostaniesz te prace, bo jak nie znasz angielskiego, to nie jestes po prostu odpowiednim kandydatem.

Sorki - teraz tak liczę i jeden roczek sobie dołożyłem - 4 lata minęło.
Ale pierwsze moje posty o naszym pokoju i wymaganiach,zakazach landlorda teraz mnie śmieszą :-]
ale wtedy do śmiechu mi nie było
ale jak się chce...
pomoc forumowiczów jest nieoceniona

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

mietek2

Post #7 Ocena: 0

2013-04-06 08:55:46 (12 lat temu)

mietek2

Z nami od: 01-01-1970

Jesli zdecydujesz sie na wyjazd bez zadnego wsparcia moze to byc bardzo bolesne doswiadczenie ,na sam NIN czeka sie miesiac czasu ,bez tego numeru, -konta w banku stalego adresu czy nawet referencji specjalnie sam nie zdzialasz nic ,za pierwszym razem mi to zajelo poltora miasiaca kiedy w koncu zarejestrowalem sie w job center i moglem szukac pracy ,koszt pokoju to 80 £ za tydzien plus depozyt 80 £.Moze sie okazac ze pierwsza Twoja praca bedzie noszenie workow albo ciezka praca w hurtowni za 6 £ .Pierwsze pieniazki mozesz otrzymac na konto dopiero po 2-tygodniach a ostatniej pensji nie dostaniesz wcale
Dopiero sprawda w sadzie zmusiala pracodawcwe do wyplaty zaleglych poborow.Teraqz planuje drugi wyjazd ,skonczylem Oxford Charwel College na 3-poziomie ,mam prawo jazdy angielskie i angielska licencje ochrony,nawet teraz mam spore obawy ,ceny pokoi sa porazajace ,tylko bardzo silna motywacja i uparte dazenie do celu
daje szanse na sukces czego bardzo zycze wszystkim forumowiczom

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-04-06 08:59:57 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2013-04-06 09:10:31 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2013-04-06 10:37:32 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Pietruch ja bym Ci szczerze zasugerowal abys nie spieszyl sie zbytnio. Przyjedz, wynajmij pokoj, zajmij sie dokumentami i znalezieniem pracy. Jak ogarniesz temat, poznasz tutejsze realia i bedziesz twardo stal na ziemi, wtedy mozesz cokolwiek zaczac planowac.

Jednemu przyjdzie to szybciej, drugiemu zejdzie dluzej. Jednak przygotujcie zaplecze w PL aby zona mogla spokojnie mieszkac bo zakladanie z gory ze 3 m-ce wystarczy jest troche ryzykowne.

Zrobisz na odwrot to moze sie okazac ze bedziecie musieli wrocic i splacac zaleglosci narobione przez wyjazd bez przygotowania. Nie wspomne o nerwach, ktore zszargacie z powodu niepewnego jutra.

Wg mojej osobistej opinii, aby sciagnac rodzine (zona, ktora nie bedzie pracowala a zajmowala sie dzieckiem) trzeba co najmniej 6 m-cy a bezpieczniej ok roku.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,