Str 3 z 3 |
|
---|---|
pietruch1 | Post #1 Ocena: 0 2013-04-06 00:31:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-04-2013 Skąd: londyn |
ewa28300
przemawia również fakt że żona nie będzie wieczni z niemowlakiem siedzieć. Na początku tak potem do pracy. A jak już oboje pracują to lepiej tam niż w PL |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2013-04-06 06:45:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
pietruch, co do opieki nad dzieckiem, to tu jest nieco inaczej, koszt opiekunki wysoki. a zanim dostaniecie jakiekolwiek dofinansowanie, to moze minac nawet rok.
jezyk to dzisiaj wlasciwie podstawa, nawet twoj fach moz e nei pomoc, jesli jezyka nie bedziesz znal, przynajmniej, zeby sie dogadac. teraz pracodawcy sa wybredni. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
ewamik | Post #3 Ocena: 0 2013-04-06 08:13:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
W sumie ja nawet nie wiem czy jest tu cos tskiego jak zlobki.
Ze swojego doswiadczenia wiem,ze dziecko w przedszkolu ,to ciagle choroby:kaszel,goraczka itd. Tu do przedszkola,rodzice prowadzaja dzieci goraczkujace. Przy mnie kiedys oddelegowano dla matki dziecko,ktore mialo 39st goraczki,a ona zostawila je. A do tego co 2mies dzieci maja wolne przes tydzien. Wtedy jest najwiekszy problem-co robic z dzieckiem gry rodzice pracuja? |
grzes-24 | Post #4 Ocena: 0 2013-04-06 08:17:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-04-05 22:55:45, pietruch1 napisał(a): Dangerous__girl w pokoiku z dzieckiem nie da sie mieszkać . My w pl na dwoje mamy 2 pokoje więc raczej ciasnota zbytnia też nie wchodzi w gre. Właśnie mam świadomość łatwiejszego życia w pojedynke czy bez dziecka. Dlatego zastanawiam się czy to ma szanse się udac. Rozumiem że Londyn ląduje w miastach omijanych ![]() Pietruch nie da się to parasola w d... rozłorzyć ![]() Sorki ale albo rybka albo akwarium Jak chcesz szybko ściągnąć rodzinkę to musisz się liczyć z tym, że z początku nie będzie wszystko pięknie i łatwo. Ja przyjechałem 5 lat temu do Londynu - robotę miałem nagraną, brak znajomości języka. Żonę i dziecko ściągnąłem po 3 miesiącach bo doszliśmy do wniosku że lepiej razem bez szaleństw ciągnąć ten wózek pod górkę. I przez ponad rok mieszkaliśmy w pokoju ![]() Nie da się? -wszystko się da (no prawie) o ile się chce. Wynajem mieszkania w Londku to 2tys min. -z czego min 1tys rent za miesiąc + miesiąc depozytu a bywa, że chcą 2,3 mies depozytu |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2013-04-06 08:31:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Serio Grzes to juz 5 lat? Pamietam Twoje pierwsze posty na forum
![]() Cytat: 2013-04-05 21:50:07, pietruch1 napisał(a): autor65 No szczerze mówiąc trochę przerażają mnie te kursy języka, bo tyle lat co się w szkole uczyłem angielskiego a za dużo nie wiem to masakra. Ogólnie więcej rozumiem a gorzej z mówieniem, jednak wszędzie pełno jest angielskiego a sposoby nauczania języka są takie że w PL chyba nikt nigdy się nie nauczy dobrze innego . Jak juz napisala Ada, angielskiego da sie nauczyc w Polsce. Tylko trzeba sie do tego przylozyc i trzeba chciec. A na forach tylko wieczne narzekanie, jak ktos mial w szkole angielski tyle lat, a nic nie umie. To znaczy, ze nie zalezo mu i nie przykladal sie i tyle. A w dobie internetu jest to jeszcze prostsze: ogladasz filmy, programy, sluchasz radia internetowego i oswajasz sie z jezykiem. W miedzyczasie mozesz kuc gramatyke lub chodzic na konwersacje w Polsce. Co do stawek w ogloszeniach: one sa prawdziwe. Ale to nie znaczy, ze Ty dostaniesz te prace, bo jak nie znasz angielskiego, to nie jestes po prostu odpowiednim kandydatem. Carpe diem.
|
|
|
grzes-24 | Post #6 Ocena: 0 2013-04-06 08:37:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-04-06 08:31:18, Richmond napisał(a): Serio Grzes to juz 5 lat? Pamietam Twoje pierwsze posty na forum ![]() Cytat: 2013-04-05 21:50:07, pietruch1 napisał(a): autor65 No szczerze mówiąc trochę przerażają mnie te kursy języka, bo tyle lat co się w szkole uczyłem angielskiego a za dużo nie wiem to masakra. Ogólnie więcej rozumiem a gorzej z mówieniem, jednak wszędzie pełno jest angielskiego a sposoby nauczania języka są takie że w PL chyba nikt nigdy się nie nauczy dobrze innego . Jak juz napisala Ada, angielskiego da sie nauczyc w Polsce. Tylko trzeba sie do tego przylozyc i trzeba chciec. A na forach tylko wieczne narzekanie, jak ktos mial w szkole angielski tyle lat, a nic nie umie. To znaczy, ze nie zalezo mu i nie przykladal sie i tyle. A w dobie internetu jest to jeszcze prostsze: ogladasz filmy, programy, sluchasz radia internetowego i oswajasz sie z jezykiem. W miedzyczasie mozesz kuc gramatyke lub chodzic na konwersacje w Polsce. Co do stawek w ogloszeniach: one sa prawdziwe. Ale to nie znaczy, ze Ty dostaniesz te prace, bo jak nie znasz angielskiego, to nie jestes po prostu odpowiednim kandydatem. Sorki - teraz tak liczę i jeden roczek sobie dołożyłem - 4 lata minęło. Ale pierwsze moje posty o naszym pokoju i wymaganiach,zakazach landlorda teraz mnie śmieszą ![]() ale wtedy do śmiechu mi nie było ale jak się chce... pomoc forumowiczów jest nieoceniona |
mietek2 | Post #7 Ocena: 0 2013-04-06 08:55:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Jesli zdecydujesz sie na wyjazd bez zadnego wsparcia moze to byc bardzo bolesne doswiadczenie ,na sam NIN czeka sie miesiac czasu ,bez tego numeru, -konta w banku stalego adresu czy nawet referencji specjalnie sam nie zdzialasz nic ,za pierwszym razem mi to zajelo poltora miasiaca kiedy w koncu zarejestrowalem sie w job center i moglem szukac pracy ,koszt pokoju to 80 £ za tydzien plus depozyt 80 £.Moze sie okazac ze pierwsza Twoja praca bedzie noszenie workow albo ciezka praca w hurtowni za 6 £ .Pierwsze pieniazki mozesz otrzymac na konto dopiero po 2-tygodniach a ostatniej pensji nie dostaniesz wcale
Dopiero sprawda w sadzie zmusiala pracodawcwe do wyplaty zaleglych poborow.Teraqz planuje drugi wyjazd ,skonczylem Oxford Charwel College na 3-poziomie ,mam prawo jazdy angielskie i angielska licencje ochrony,nawet teraz mam spore obawy ,ceny pokoi sa porazajace ,tylko bardzo silna motywacja i uparte dazenie do celu daje szanse na sukces czego bardzo zycze wszystkim forumowiczom |
Post #8 Ocena: 0 2013-04-06 08:59:57 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2013-04-06 09:10:31 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2013-04-06 10:37:32 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Pietruch ja bym Ci szczerze zasugerowal abys nie spieszyl sie zbytnio. Przyjedz, wynajmij pokoj, zajmij sie dokumentami i znalezieniem pracy. Jak ogarniesz temat, poznasz tutejsze realia i bedziesz twardo stal na ziemi, wtedy mozesz cokolwiek zaczac planowac.
Jednemu przyjdzie to szybciej, drugiemu zejdzie dluzej. Jednak przygotujcie zaplecze w PL aby zona mogla spokojnie mieszkac bo zakladanie z gory ze 3 m-ce wystarczy jest troche ryzykowne. Zrobisz na odwrot to moze sie okazac ze bedziecie musieli wrocic i splacac zaleglosci narobione przez wyjazd bez przygotowania. Nie wspomne o nerwach, ktore zszargacie z powodu niepewnego jutra. Wg mojej osobistej opinii, aby sciagnac rodzine (zona, ktora nie bedzie pracowala a zajmowala sie dzieckiem) trzeba co najmniej 6 m-cy a bezpieczniej ok roku. |