MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bliski wyjazd

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 3 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewamik

Post #1 Ocena: 0

2013-04-05 16:23:41 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2013-04-05 16:11:37, ik_1487 napisał(a):
Cytat:

2013-04-05 15:38:44, ewamik napisał(a):
Twoje dzieci pójdą do secondary school.
Poszukać dobrej szkoły,łatwo nie jest. A to ze wzgledu miejsc.
Jest ograniczona liczba miejsc w danej klasie i nie ma zmiłuj.
Mundurek równiez jest dośc drogi.
Czy oni znaja angielski?
Żeby mąż cokolwiek dostał,musi tutaj mieć przepracowane co najmniej 3mies.
Na inne zaiłki ptrzebny jest czas. czeka sie na nie nawet rok czasu.
Spodziewaj sie tego ,że mąz może zarabiać najniższą krajową,a wtedy Was wszystkich niestety nie utrzyma. Czynsze sa bardzo drogie.
Młodsze w wieku 11lat juz nie bedzie w szkole podstawowej.

Nie rozumiem dlaczego straszysz dziewczynę. Tylu osobom się tu udało to dlaczego im miałoby się nie udać? Jak będą chętni do pracy i będą się wspierać to na emigracji mogą tylko zyskać. Wiadomo, że początki zawsze są trudnie. Zasiłki jakiekolwiek należy traktować jako dodatek a nie główne źródło dochodu. Jak widać jadą tu z nastawieniem, że będą pracować a nie tylko pobierać zasiłki.

Szkoły można znaleźć tu: <a href="http://schoolsfinder.direct.gov.uk/schoolsfinder/" target="_blank" target="_new">http://schoolsfinder.direct.gov.uk/schoolsfinder/</a>

Mundurki nie wiem jak w seconday ale w mojej primary bluza kosztuje ok 8f. Czy to dużo? Dzięki mundurkom przynajmniej nie ma od razu finansowej segregacji wśród nastolatków.

Jeśli chodzi o pomoc w angielskim to wszystko zależy od szkoły jak się to odbywa. Ale pomoc dla dzieci nie znających angielskiego w szkole jest zapewniona.

Co do czynszów to wszystko zależy od lokalizacji. Leicester to nie Londyn :-]

MOja córka od września idzie do secondary school. Mundurek 400funtów. Z kolei kolezanka musi zapłacić 480funtów,a inna 350funtów.(wszystkie,to szkoły katolickie)Uwielbiam mundurki.
Ale to LOndyn :) Nie wiem jak jest gdzie indziej
Nie strasze dziewczyny,czym? Tylko informuje jak jest.
Wole napisać,że mąz może mało zarabiać niż-no jasne,przyjeżdżaj z męzem,super1 Cieszymy sie wszyscy!
Szkoły mozna znaleźc ale wszystko zalezy od miejsca zamieszkania.
Poza tym przydział do secondary school jest w counsilu.
Ona może sobie wybrac szkoły,które jej się podobają.
Zawsze moga dziewczynki pooglądać jak tu jest. Na pewno szkoły sa o wiele przyjemniejsze niż w Polsce

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 05-04-2013 16:28 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2013-04-05 16:51:56 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

nastaw sie tez na to, ze dzieci moga troche poczekac, zanim dosatna sie do szkoly, tu rekrutacja juz sie odbyla na nastepny rok. jak dzieic przyjada, trzeba isc do lokalnego council-u do wydzialu edukacji i zalatwiac miejsce. jesli w ktorejs szkole ebdzie, to przyjma, jelsi nie , to wciagna na liste oczekujacych.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #3 Ocena: 0

2013-04-05 17:05:45 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Katolicka Secondary School (West Yorkshire), koszt wyprawki: do £120, najdrosza jest marynarka (£60), ale dochodzą oczwiście białe koszule, czarne spodnie i czarne buty- które to w zależności od sklepu, mogą kosztować od kilkunastu do kilkudziesięciu funtów za pare.
Jednak wiem, że w wielu szkołach w regionie dzieciaki nie noszą tak kosztownych mundurków, wystarczy kilkadziesiąt funtów na wyprawkę.
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2013-04-05 17:14:00 (12 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Mundurek wystarcza na rok,czy aby w Polsce drozej nie wychodzi ubieranie dzieci w markowe lub nie markowe ciuchy do szkoly?
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Severance_

Post #5 Ocena: 0

2013-04-05 17:18:29 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Cytat:

2013-04-05 17:14:00, keramczak napisał(a):
Mundurek wystarcza na rok,czy aby w Polsce drozej nie wychodzi ubieranie dzieci w markowe lub nie markowe ciuchy do szkoly?

Ja tego ani nie oceniam, ani nie porównuje, podałam jedynie przybliżony koszt wyprawki w moim regionie.
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2013-04-05 18:25:14 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

W moim przypadku,mam jechać w maju do szkoły,gdzie odbedzie się zapoznanie z nauczycielami. Będzie też mierzenie dziewczynki i dopasowanie mundurka. Nie wiem czy oni to uszyją na miare czy też już tam będzie mozna kupic na miejscu.
Z kolei moja koleżanka,która zapłaci 480funtów,mundurek nabędzie wraz z płaszczykiem.
Obie nasze córki ida do szkoły katolickiej dla dziewcząt.
Oby dzieci za szybko nie rosły :) Być może ceny w Londynie sa inne,zalezy też od szkoły.
Tak czy siak wydatek będzie. Byle tylko dziecko odpłaciło się dobra nauką. Wtedy wpieniądze nie mają znaczenia :)
Mundurek,to jest super sprawa. To jest szkoła,a nie rewia mody.
Wracając do autorki ,nic sie nie bój..nie Ty pierwsza masz takie problemy z przyjazdem i troską o dzieci :) Od czego mu tu jesteśmy na forum?
Tylko o rozwage proszę,nim za szybko zdecydujecie się dołączyć. Po co żonglować szkołami w te i nazad jak nie wyjdzie wyjazd?
Powolutku i z namysłem :)
Jakies jeszcze pytania? :)

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2013-04-05 18:59:00 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #8 Ocena: 0

2013-04-05 19:10:58 (12 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Myślę, że dacie radę, jak mąż jest złota rączka + prawko BCE to myślę, że się uda.
Ja przyjechałem 4 lata temu, a żona z rocznym dzieckiem dotarła do mnie po 3 miesiącach.
powodzenia

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ewamik

Post #9 Ocena: 0

2013-04-05 19:13:06 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Po co udowadniać? Nie musisz wierzyć.
NIe bądź śmieszna. Zreszta na stronie szkoły nie ma cen.

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 05-04-2013 19:13 ]

Do góry stronyOffline

autor65

Post #10 Ocena: 0

2013-04-05 20:01:34 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

U nas taniocha - firmowy sweterek z emblematem 15 funtow, krawacik 6 funtow plus portki czarne ( nie firmowe 2 pary 5 funtow) koszula biala 2 sztuki 5,5 funta :)
Szkola zwykla nie elitarna
Chlopak dobrze sie uczy choc jak to mowia zdolny ale leniwy :)
Szkola katolicka jest tez - normalna niczym specjalnie nie wyroznia sie od pozostalych no oprocz znaczacego odsetka ucznow z Polski - taka moda
Dzieciaki zalapaly angielski w stopniu bardzo dobrym gdzies po poltora roku.
Raz w tygodniu przychodzil polski nauczyciel ( do pomocy).

człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,