MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bliski wyjazd

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 2 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2013-04-05 15:06:22 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mozna byc para bez slubu lub nawet para dwoch osob tej samej plci i pobierac zasilki. W koncu to takie samo gospodarstwo domowe jak inne.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

JagnaW

Post #2 Ocena: 0

2013-04-05 15:31:27 (12 lat temu)

JagnaW

Kobieta

Z nami od: 05-04-2013

Dziękuję za informacje, dobrze, że wystarczy Pl akt już 44zł w kieszeni;-) (za free to nie jest). A o CHB to i tak można się chyba starać dopiero jak znajdzie prace, tak czy nie? Maż będzie się rejestrował w agencjach, znajomi będą z Nim jeżdzić, pozałatwiać formalności. Mamy nadzieje, że pracę znajdzie, leniem nie jest i żadnej pracy się nie boi :-] A czy mamy coś w Pl do stracenia? Mąż ma tu pracę,a Ja od 3 mies. bezrobnotna i nic znaleźć nie mogę, żyć trudno. Wiem, że tam praca na ulicy nie leży i że na początku nie jest łatwo ale wszyscy Nam przyklaskują i mamy nadzieję, że długiej rozłąki nie będzie, głównie chodzi o dzieci, nie chcę im też komplikować ze szkoła, fajnie by było jakby już od wrzesnia mogły w UK chodzić, a nie przerywać tu roku, żeby kontynuować w UK.
P.S. Ręcę mąż ma sprawne ale mam nadzieję, że w takiej formie z nich nie będzie musiał korzystać :-)

[ Ostatnio edytowany przez: JagnaW 05-04-2013 15:41 ]

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #3 Ocena: 0

2013-04-05 15:38:44 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Twoje dzieci pójdą do secondary school.
Poszukać dobrej szkoły,łatwo nie jest. A to ze wzgledu miejsc.
Jest ograniczona liczba miejsc w danej klasie i nie ma zmiłuj.
Mundurek równiez jest dośc drogi.
Czy oni znaja angielski?
Żeby mąż cokolwiek dostał,musi tutaj mieć przepracowane co najmniej 3mies.
Na inne zaiłki ptrzebny jest czas. czeka sie na nie nawet rok czasu.
Spodziewaj sie tego ,że mąz może zarabiać najniższą krajową,a wtedy Was wszystkich niestety nie utrzyma. Czynsze sa bardzo drogie.
Młodsze w wieku 11lat juz nie bedzie w szkole podstawowej.

Do góry stronyOffline

JagnaW

Post #4 Ocena: 0

2013-04-05 15:39:11 (12 lat temu)

JagnaW

Kobieta

A co do znajomości języka dzieci - obie córki uczą sie tylko w szkole, nie mają dodatkowych zajęć, starsza sobie radzi, dosc duzo umie, młodsza troche mniej ale zadania robi sama. A czy w szkolach pomagają trochę takim nowym, "obcym" dzieciom, mogą czuć się dobrze, pewnie?

Do góry stronyOffline

ik_1487

Post #5 Ocena: 0

2013-04-05 15:42:28 (12 lat temu)

ik_1487

Kobieta

Z nami od: 15-06-2012

Cytat:

2013-04-05 15:31:27, JagnaW napisał(a):
Dziękuję za informacje, dobrze, że wystarczy Pl akt już 44zł w kieszeni;-) (za free to nie jest). A o CHB to i tak można się chyba starać dopiero jak znajdzie prace, tak czy nie? Maż będzie się rejestrował w agencjach, znajomi będą z Nim jeżdzić, pozałatwiać formalności. Mamy nadzieje, że pracę znajdzie, leniem nie jest i żadnej pracy się nie boi :-] A czy mamy coś w Pl do stracenia? Mąż ma tu pracę,a Ja od 3 mies. bezrobnotna i nic znaleźć nie mogę, żyć trudno. Wiem, że tam praca na ulicy nie leży i że na początku nie jest łatwo ale wszyscy Nam przyklaskują i mamy nadzieję, że długiej rozłonki nie będzie, głównie chodzi o dzieci, nie chcę im też komplikować ze szkoła, fajnie by było jakby już od wrzesnia mogły w UK chodzić, a nie przerywać tu roku, żeby kontynuować w UK.
P.S. Ręcę mąż ma sprawne ale mam nadzieję, że w takiej formie z nich nie będzie musiał korzystać :-)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>JagnaW</i> 05-04-2013 15:32 ]

Nie musisz pracować by mieć CHB ale wniosek możesz składać gdy dzieci będą w UK. Przepisy się zmieniły i na dzieci w PL CHB nie przysłuje. Najlepiej złożyć wniosek na niepracującego rodzica, wtedy ten czas pobierania CHB będzie się "liczył" do emerytury do czasu gdy dziecko nie skończy 12 lat bodajże.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2013-04-05 15:45:05 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Nie wiem jak jest w secondary school. W szkole podstawowej pomagaja.
Gdzieś ktos pisał,że potrzebny jest jakis test?
Nie wiem i nie wypowiadam się.
Wiesz..angielski w Polsce i angielski na miejscu to dwa różne języki :)
Czy dzieci będa tu czuc się dobrze? Tego nie wiemy. Wszystko zalezy od szkoły do której zapiszesz dziecko.
przede wszystkim ważne jest odległośc miedzy szkoła ,a domem. Te dzieci maja pierwszeństwo,które dośc blisko mieszkaja szkoły. Jesli szkoła wyznaniowa typu-katolicka,to potrzebny jest akt chrztu i potiwerdzenie od księdza z parafii tu w Anglii.
Czyli trzeba zapisac sie do kościoła(angielski,polski bez znaczenia)
Co 2 mies dzieci maja 2 tyg wolnego. Ale wakacje trwają tylko miesiąc. W tym roku koniec roku jest chyba 19lipca.

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 05-04-2013 15:47 ]

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #7 Ocena: 0

2013-04-05 15:48:29 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Cytat:

2013-04-05 15:42:28, ik_1487 napisał(a):
Cytat:

2013-04-05 15:31:27, JagnaW napisał(a):
Dziękuję za informacje, dobrze, że wystarczy Pl akt już 44zł w kieszeni;-) (za free to nie jest). A o CHB to i tak można się chyba starać dopiero jak znajdzie prace, tak czy nie? Maż będzie się rejestrował w agencjach, znajomi będą z Nim jeżdzić, pozałatwiać formalności. Mamy nadzieje, że pracę znajdzie, leniem nie jest i żadnej pracy się nie boi :-] A czy mamy coś w Pl do stracenia? Mąż ma tu pracę,a Ja od 3 mies. bezrobnotna i nic znaleźć nie mogę, żyć trudno. Wiem, że tam praca na ulicy nie leży i że na początku nie jest łatwo ale wszyscy Nam przyklaskują i mamy nadzieję, że długiej rozłonki nie będzie, głównie chodzi o dzieci, nie chcę im też komplikować ze szkoła, fajnie by było jakby już od wrzesnia mogły w UK chodzić, a nie przerywać tu roku, żeby kontynuować w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>JagnaW</i> 05-04-2013 15:32 ]

Nie musisz pracować by mieć CHB ale wniosek możesz składać gdy dzieci będą w UK. Przepisy się zmieniły i na dzieci w PL CHB nie przysłuje. Najlepiej złożyć wniosek na niepracującego rodzica, wtedy ten czas pobierania CHB będzie się "liczył" do emerytury do czasu gdy dziecko nie skończy 12 lat bodajże.

Musi pracować legalnie,by mieć jakiekolwiek zasiłki tu w Anglii. Musi mieć NIN

Do góry stronyOffline

ik_1487

Post #8 Ocena: 0

2013-04-05 16:11:37 (12 lat temu)

ik_1487

Kobieta

Cytat:

2013-04-05 15:38:44, ewamik napisał(a):
Twoje dzieci pójdą do secondary school.
Poszukać dobrej szkoły,łatwo nie jest. A to ze wzgledu miejsc.
Jest ograniczona liczba miejsc w danej klasie i nie ma zmiłuj.
Mundurek równiez jest dośc drogi.
Czy oni znaja angielski?
Żeby mąż cokolwiek dostał,musi tutaj mieć przepracowane co najmniej 3mies.
Na inne zaiłki ptrzebny jest czas. czeka sie na nie nawet rok czasu.
Spodziewaj sie tego ,że mąz może zarabiać najniższą krajową,a wtedy Was wszystkich niestety nie utrzyma. Czynsze sa bardzo drogie.
Młodsze w wieku 11lat juz nie bedzie w szkole podstawowej.

Nie rozumiem dlaczego straszysz dziewczynę. Tylu osobom się tu udało to dlaczego im miałoby się nie udać? Jak będą chętni do pracy i będą się wspierać to na emigracji mogą tylko zyskać. Wiadomo, że początki zawsze są trudnie. Zasiłki jakiekolwiek należy traktować jako dodatek a nie główne źródło dochodu. Jak widać jadą tu z nastawieniem, że będą pracować a nie tylko pobierać zasiłki.

Szkoły można znaleźć tu: http://schoolsfinder.direct.gov.uk/schoolsfinder/

Mundurki nie wiem jak w seconday ale w mojej primary bluza kosztuje ok 8f. Czy to dużo? Dzięki mundurkom przynajmniej nie ma od razu finansowej segregacji wśród nastolatków.

Jeśli chodzi o pomoc w angielskim to wszystko zależy od szkoły jak się to odbywa. Ale pomoc dla dzieci nie znających angielskiego w szkole jest zapewniona.

Co do czynszów to wszystko zależy od lokalizacji. Leicester to nie Londyn :-]

Do góry stronyOffline

JagnaW

Post #9 Ocena: 0

2013-04-05 16:12:16 (12 lat temu)

JagnaW

Kobieta

Ten NIN też będziemy załatwiać. Znajomi są juz 7 lat w UK, i myśle że są dość dobrze zorientowani w tych wszystkich zasiłkach, choc my tak do końca nie chcemy na dzień dobry być "zasiłkowcem", jestesmy chętni do pracy i chcemy pracować ;-)

Do góry stronyOffline

ik_1487

Post #10 Ocena: 0

2013-04-05 16:12:50 (12 lat temu)

ik_1487

Kobieta

NIN możesz mieć niepracując. Umawiasz się na wizytę, czekasz i ci go przydzielają.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,