temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Izka85 | Post #1 Ocena: 0 2013-03-12 13:59:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-04-2012 Skąd: London |
Witam serdecznie. Na początek przybliżę moją historię. Jestem w 4 tygodniu ciąży, mój partner mieszka w Londynie i ja planuję do niego dołączyć (kwiecień/maj) już na stałe. Wyjazd był już planowany wcześniej, ale nie uwzględniał mojego obecnego stanu. W chwili obecnej mam stałe zatrudnienie w Polsce (na czas nieokreślony) i jak wiadomo w związku z tym przysługują mi pewne prawa (zwolnienie w czasie ciąży, macierzyński, pełne ubezpieczenie), więc trochę szkoda by było z tego nie skorzystać. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość wystawienia zwolnienia L4 przez angielskiego lekarza, które będzie honorowane w Polsce? Może ktoś był w podobnej sytuacji albo zna kogoś z podobnym "problemem" ? Z góry dziękuję za odpowiedź
![]() |
ewamik | Post #2 Ocena: 0 2013-03-12 14:02:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Nie
|
Samurajka | Post #3 Ocena: 0 2013-03-12 16:53:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
W UK nie wystawia ci L4 ot tak bo ci sie tak widzi,owszem,jezeli sa ku temu podstawy-chorujesz,lub ciaza jest zagrozona.
A i tak nie mam pewnosci,czy w Polsce pracodawca ma obowiazek zaakceptowac takie zwolnienie. [ Ostatnio edytowany przez: Samurajka 12-03-2013 16:54 ] Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
Post #4 Ocena: 0 2013-03-12 17:36:24 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Samurajka | Post #5 Ocena: 0 2013-03-12 17:41:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2013-03-12 17:36:24, Wredny-Werdew napisał(a): Może jako facet mam tu najmniej do powiedzenia, ale ... Czwarty tydzień?!?!? czyli jak to mówią "jeszcze nogi ci się trzęsą po" Lekarze twierdzą że ciąża to nie choroba i do roboty trzeba zapi... Chyba że są ku temu podstawy zdrowotne. Jesteś DOPIERO!!! w czwarty tygodniu. A ty JUŻ wiesz że będziesz na zwolnieniu?!?! ![]() ![]() ![]() Jasnowidzka jaka? czy coś!? ![]() Sorry, ale dla przeciętnego "kowalskiego" takiego jak ja, to będziesz zwykłą naciągaczką. Tu będziesz chciała BENEFITY a w Polsce będziesz brała zasiłek chorobowy?! ![]() Tam płaciliśmy podatki a nasze rodziny nadal to robią, a tu płacimy cały czas. Czyli chcesz nas wycyckać z kasy. Lepiej bym tego nie ujela,sama jestem DOPIERO W 13 tyg i bede pracowac do 4 tyg przed rozwiazaniem,chyba ze cos bedzie zagrazalo maluchowi. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
|
|
WhiteDaisy | Post #6 Ocena: 0 2013-03-12 17:43:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 31-03-2012 Skąd: Reading |
Jak juz Samurajka wspomniala, L4 to tylko w Polsce. I zgadzam sie z WW, ze to naciaganie nas-podatnikow. Ja pracowalam do 37 tygodnia. Zadna z moich znajomych nigdy nie dostala tu zwolnienia od lekarza. Poza tym do 12 tyg, nic nie zrobia z Twoja ciaza - selekcja naturalna....jesli wiesz o co mi chodzi.
Kto zapomni o swoich korzeniach ten spędzi życie w cieniu obcych drzew.
|
Izka85 | Post #7 Ocena: 0 2013-03-12 17:47:20 (12 lat temu) |
Dziękuję za odpowiedzi i doskonale zdaję sobie sprawę, że sprawa ze zwolniem tu a tam to dwie różne sprawy i nikt nie da mi go od samego początku (jak to ma miejsce w Polsce), ale tak od 7 m-ca myśle, że może by się udało...
Jednakże znalazłam takie coś: "Zagraniczne zwolnienie lekarskie może być dowodem do przyznania i wypłaty zasiłku chorobowego w Polsce, pod warunkiem że: - zostało przetłumaczone na język polski (ale... Obowiązku tłumaczenia zaświadczeń na język polski nie stosuje się do zwolnień lekarskich wystawionych w językach urzędowych państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) oraz stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej (zgodnie z § 5a wspomnianego rozporządzenia) - zostało wystawione na blankiecie z nadrukiem określającym imię i nazwisko zagranicznego lekarza lub nazwę zagranicznego zakładu leczniczego oraz jest opatrzone datą wystawienia i podpisem lekarza, - określa początkową i końcową datę niezdolności do pracy chorego. Należy pójść do lekarza w Anglii i otrzymać zwolnienie lekarskie. Zwolnienie to zostanie wystawione zgodnie z brytyjskim prawem i procedurami. Wynika to z art. 18 rozporządzenia nr 574/74 z dnia 21 marca 1972 r., dotyczącego wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr 14081/71. Zgodnie z nim ubezpieczony, który jest niezdolny do pracy w czasie pobytu lub zamieszkania w innym państwie członkowskim otrzymuje zaświadczenie lekarskie o niezdolności do pracy na zasadach określonych dla ubezpieczonych w tym państwie. Następnie przedstawić to zwolnienie specjalnej instytucji o nazwie The Pension Service. Ważne, żeby zrobić to nie później, niż siedem dni po wizycie u lekarza. Instytucja ta przekaże zwolnienie lekarskie do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Należy pamiętać, że w razie jakichkolwiek wątpliwości brytyjska instytucja miejsca zamieszkania (Department for Work and Pensions) może skontrolować osobę przebywającej na zwolnieniu. Taką możliwość ma także ZUS, który może polecić przeprowadzenie kontroli przez wybranego lekarza (art. 18 ust. 5 wspomnianego rozporządzenia). Kontrola ta odbędzie się wówczas w Wielkiej Brytanii. ZUS nie może wymagać by pacjent przybył na kontrolę do Polski (orzeczenie ETS (Izba Trzecia) z 12 marca 1987 r. w sprawie 22/86 Giuseppe Rindone przeciwko Allgemeine Ortskrankenkasse Bad Urach-Munsingen, [1987] ECR 1339, pkt 21-22.)... " |
WhiteDaisy | Post #8 Ocena: 0 2013-03-12 17:51:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 31-03-2012 Skąd: Reading |
Ok, tylko jest jeden maly problem.Jesli nic zlego nie dzieje sie z Twoja ciaza, nikt Ci takiego zwolnienia nie da. Lekarze w UK dzialaja na zupelnie innych zasadach.
Kto zapomni o swoich korzeniach ten spędzi życie w cieniu obcych drzew.
|
Izka85 | Post #9 Ocena: 0 2013-03-12 17:52:27 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-03-12 17:36:24, Wredny-Werdew napisał(a): Może jako facet mam tu najmniej do powiedzenia, ale ... Czwarty tydzień?!?!? czyli jak to mówią "jeszcze nogi ci się trzęsą po" Lekarze twierdzą że ciąża to nie choroba i do roboty trzeba zapi... Chyba że są ku temu podstawy zdrowotne. Jesteś DOPIERO!!! w czwarty tygodniu. A ty JUŻ wiesz że będziesz na zwolnieniu?!?! ![]() ![]() ![]() Jasnowidzka jaka? czy coś!? ![]() Sorry, ale dla przeciętnego "kowalskiego" takiego jak ja, to będziesz zwykłą naciągaczką. Tu będziesz chciała BENEFITY a w Polsce będziesz brała zasiłek chorobowy?! ![]() Tam płaciliśmy podatki a nasze rodziny nadal to robią, a tu płacimy cały czas. Czyli chcesz nas wycyckać z kasy. Żadnych benefitów w Anglii nie mam zamiaru pobierać, a w Polsce i owszem i dlaczego niby by nie ? (pracuję, płacę podatki i to całkiem nie małe). Zwolnie lekarskie od 4 tyg... hmm czy ktoś napisał od kiedy? I czy planowanie to naprawdę coś złego? |
Post #10 Ocena: 0 2013-03-12 17:54:14 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|