|
---|---|
ReflexPL | Post #1 Ocena: 0 2013-03-07 19:09:35 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2013 Skąd: jeszcze Polska |
Witam na forum, z góry chciałbym napisać, że nie jestem typem osoby, która chce wyjechać do Anglii w ciemno. Jestem typem człowieka, który dosłownie uwielbia przygotowywać się do wszystkiego dawno przed, by mieć wszystko na każdą ewentualność dopracowane. Od dłuższego czasu postanowiłem, że po skończeniu studiów wyjeżdżam do Anglii na stałe. Życie jest jedno i po prostu chcę spróbować. Plan jest odległy, gdyż studia dopiero zacząłem, jeszcze nie wiem nawet czy wyjeżdżając bardziej opłaca mi się to zrobić po licencjacie czy magistrze. Wiem za to, że chciałbym pojechać z kimś (dziewczyna ewentualnie kumpel) wiem, że sam sobie nie poradzę gdyż jestem typem osoby, która potrzebuje kogoś bliskiego przy sobie, a po drugie koszty wynajęcia pokoju będą znacznie mniejsze. Mam wobec tego wiele pytań, naczytałem się już bardzo dużo na ten temat, mam mniej więcej plan na życie. Żeby więcej nie przedłużać napiszę co mnie nurtuje.
W pierwszej kolejności chciałbym się dowiedzieć co Wy polecacie mi zrobić już teraz, gdy do wyjazdu pozostało kilka lat. Słyszałem, że do poważnej pracy tam, potrzebne są referencje. Czy warto już teraz prosić o referencje po angielsku tutaj w każdej pracy jaką tylko uda mi się zdobyć plus referencje z odbytych studiów, może praktyk jeszcze z technikum? Czy raczej nie będą nic warte w UK? Czy referencje te mogą nie mieć zbyt wiele wspólnego z zawodem o który tam będę się ubiegać? Bo nie wiem czy np nie chodzi tu o referencje typu, że jestem pracowity wtedy nie miałoby znaczenia w jakim zawodzie? Czy startując tam do pracy sezonowej, ew. np. w sklepie potrzebuję referencji, bo bez tego nici? Co warto jeszcze zrobić już teraz w tym kierunku? Wiem, że oczywiście zbierać pieniądze na wynajem i uczyć się języka jeszcze lepiej - myślę, że potrafię go w stopniu komunikatywnym, wiadomo tam zostanie to zweryfikowane, ale prędzej czy później z pewnością lepiej się oswoję z angielskim będąc tam. Które miasta osobiście najbardziej polecacie bym celował w ich oferty pracy? Początkowo chciałbym zacząć oczywiście od czegoś byle by się utrzymać np praca w sklepie, ewentualnie wyjazd z agencji tu w Polsce, ale potem poważnie myśleć o swoich marzeniach - studiuję grafikę, jestem także po technikum informatycznym w którym wyszedłem z tytułem Technik Informatyk, najlepiej czuję się w fotografii i obróbce zdjęć, tak więc jak widzicie celuję w typowo komputerowe stanowiska, gdyż jest w tym przyszłość i z tego co widzę, więcej ofert pracy tam niż tu w Polsce. Tak naprawdę to mimo wszystko cieszyłbym się z każdej pracy przy komputerze, nawet zwykłej biurowej.Ponadto posiadam prawo jazdy kat B. i uprawnienia na wózki widłowe, które niestety z tego co widzę tam na nic mi się nie przydadzą. Co do osób, które w UK w jakiś sposób mogłyby mi pomóc to cóż... nie mam, może jeszcze zdążę kogoś poznać, jednak z doświadczenia wiem, że nie warto ufać do końca ludziom, gdyż zawiodłem się tu niemal na każdym, przyjaciołach, nawet rodzinie, która mieszka w Anglii i odkąd wyjechała i poczuła, że ma znacznie więcej pieniędzy od nas to oszukiwała i wrabiała nas na każdym kroku. Uprzejmie proszę o jakieś zalecenia, gdyż życie w Anglii to moje największe marzenie. Od zawsze lubiłem ten język i kulturę, a realia tutaj mnie przytłaczają. Te marzenia mnie napędzają i motywują do życia. Proszę o odpowiedzi. Chętnie także porozmawiam z kimś kto tam mieszka na ten temat na gg, jeżeli jeszcze posiada, może opowie mi dokładnie realia. Mój numer gg to 7762045, jeżeli ktoś mieszkający w Anglii na stałe znajdzie czas to z chęcią z nim porozmawiam. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-03-07 19:40:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Po co studiujesz, jak myslisz o zaczynaniu kariery od dna?
Chcesz pracowac w zawodzie, w ktorym sie ksztalcisz, w zwiazku z tym proponuje zdobywac jak najwiecej doswiadczenia w tym kierunku. Jesli sa jakies certyfikaty lub egzaminy w danej dziedzinie, pozdawaj je. Tyle, ze za 3 lub 5 lat beda nowe produkty i nowe sciezki egzaminacyjne. Najprosciej: kuj angielski na blache i zdobywaj doswiadczenie zawodowe. A potem przyjedz i rozpocznij prace w zawodzie, zapomnij o sklepach, wozkach widlowych itp. Carpe diem.
|
Post #3 Ocena: 0 2013-03-07 20:25:26 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ReflexPL | Post #4 Ocena: 0 2013-03-07 20:51:31 (12 lat temu) |
Myślałem o tym, jednak jeżeli nie wyrobiłbym z pieniędzmi i jednak musiał wrócić do Polski to zostałbym bez wykształcenia, tak mam przynajmniej licencjat, co najwyżej nad magistrem mogę pomyśleć, gdy znajdę już tam pracę jeżeli oczywiście istnieje taka możliwość dokończenie edukacji. Co do doświadczenia staram się, poszukuję tutaj pracy i myślę, że prędzej czy później znajdę taką, która ułatwi mi start w UK. Ponawiam pytania o referencje i miasta.
|
Post #5 Ocena: 0 2013-03-07 21:03:33 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
ReflexPL | Post #6 Ocena: 0 2013-03-07 21:41:59 (12 lat temu) |
Dzięki
![]() ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2013-03-07 21:56:18 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2013-03-08 07:14:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2013-03-07 21:41:59, ReflexPL napisał(a): Swoją drogą jakoś nie wierzę, że nawet z dobrym angielskim tutaj, gdy wyjadę tam to dostanę pracę związaną z komputerem natychmiast, najpierw chyba przyda się pomieszkać chwile i pracować nawet chociażby w sklepie byle by oswoić się z mówieniem po angielsku, bo na pierwszej rozmowie kwalifikacyjnej to pewnie będzie yyy. Zmien nastawienie, inaczej marnujesz czas na studia i zdobywanie doswiadczenia. Masz 3 lub 5 lat na doszlifowanie angielskiego (tak, mozna sie go nauczyc w Polsce), a Ty piszesz o zaczeciu od pracy w sklepie. Nie wiem po co ludzie studiuja jak chca potem isc do pracy fizycznej. Carpe diem.
|
beatka24x | Post #9 Ocena: 0 2013-07-10 22:35:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-10-2012 Skąd: London |
Cytat: Nie wiem po co ludzie studiuja jak chca potem isc do pracy fizycznej. Dokładnie.Jak chcesz robić coś w zawodzie to idź na studia tutaj, a jak nie to po co ci one? [ Ostatnio edytowany przez: beatka24x 10-07-2013 22:35 ] |
kajetanka | Post #10 Ocena: 0 2013-07-31 16:50:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-04-2013 Skąd: St Helens |
Nie no jak już zaczął, to niech studiuje, bo faktycznie nie dziwię się obawom, czy uda mu się tu pogodzić naukę z pracą?
Ale co do nastawienia, zgodzę się z Richmondem, dlaczego od razu zakładać, że trzeba będzie zaczynać od zera? Ilu Polaków bez doświadczenia w branży wylądowało w biurach, urzędach, bankach? Oni wierzyli, że im się uda. Jeśli pracujesz już nad portfolio, to zacznij nastawiać się, że znajdziesz coś w zawodzie. Może nie od razu fotel prezesa, małymi kroczkami, ale nie na kasie, bo tak nie jeden zaczął i tak skończył ![]() |