|
---|---|
Joanna72 | Post #1 Ocena: 0 2013-03-07 15:01:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2013 Skąd: Oxford i okolice |
Nasz rodzinny plan był taki: jadę najpierw sama - pracę załatwiam w Polsce: healthcare assistant. Płacą mało, ale zapewniają locum w UK - pokój 1- lub 2 - osobowy. Po dwóch, trzech miesiącach wynajmuję mieszkanko i sprowadzam z Polski dzieciaki: 10 i 13 lat. Mąż za kilka dni rozpoczyna kurs prawa jazdy C+E, potem ma nagraną pracę w Niemczech. Po roku dołącza do nas do UK, będąc kierowcą TIR-ów z praktyką.
Jestem po rozmowie z head hunterem w sprawie pracy jako HCA. Facet dosyć przekonujaco wyjaśnił mi, że nie utrzymam za pensję carer'a dwójki dzieci i mieszkania. Napomknęłam o benefitach, przyznał, że nie jest zorientowany i poradził rzetelnie sprawdzić temat. Jego zdaniem powinnam raczej nastawić sie na półroczną samotność w UK, a potem, jeśli coś zaoszczędzę (a może i znajdę lepszą pracę - jako HCA podwyżkę mogę ewentualnie dostać po roku pracy). Moja wielka prośba do Was, kochani jest taka: ja Wy uważacie: jestem w stanie utrzymać dzieci i małe mieszkanko, czy nie? Chciałabym mieszkać w Anglii, najchetniej blisko Oxfordu, więc nie najtańsze okolice, ale jeśli gdzie indziej zycie jest znacząco tańsze, mogę zmienić preferencje. Od męża mogę liczyć na jakieś 2,3 tys. PLN Podkreślam, że nie jestem żadnym wampirem benefitowym, będę uczciwie pracować, nieźle znam j. angielski, nie piję, nie palę, nie przeklinam, moje dzieci też nie, tak wiec rodakom w UK nie przyniesiemy wstydu. Chcę zapewnić moim dzieciakom lepszy start w życiu, mam nadzieję, że to nie grzech. Czekam na Wasze opinie. |
kroliczek432 | Post #2 Ocena: 0 2013-03-07 15:06:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-07-2009 Skąd: manchester |
Kindergeld jest w tej chwili 400 euro na 2 dzieci m-cznie, child benefit chyba 130.
|
Samurajka | Post #3 Ocena: 0 2013-03-07 15:15:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Moze byc ciezko...
Jak sama widzisz zasilku nie jest wiele,6,2 na godz to bardzo malo.Jedzenie,dojazdy,media... No i mozesz brac tylko dzienne zmiany,chyba ze zostawisz dzieci opiekunce a to kosztuje. Do tego dzieci do szkoly-tez jakis wydatek. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
![]() |
littleflower | Post #4 Ocena: 0 2013-03-07 15:45:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Bez przesady ale utrzymac sie da rade - skromnie ale da rade, dzieci tez juz maciupkie nie sa. Bedziesz miala oprocz pensji , dodatkowo pieniadze od meza- nawet jesli Twoja pensje zjedza rachunki za dom - to pieniadze od meza spokojnie na jedzenie wystarcza.
Minimalna w UK za ful time to okolo 200 f na reke - czyli masz miesiecznie ciut wiecej niz 800 funtow pod warunkiem ze masz pelny etat - od meza masz dodatkowo 400-500 f wiec miesiecznie daje Ci to 1200-1300 dochodu - saraj sie znalesc mieszkanie blisko pracy i szkoly dzieci. Wiedzac ile masz dochodu wieszvtez na jaki czynsz mozesz sobie pozwolic. Do czynszu dodaj rachunki takie jak 120 f za Council tax, 30 woda, 100-120 gas i prad zimowa pora, plus telefon, internet. Na jedzenie w zaleznosci co lubicie ale tak okolo minimum 70 f na tydz musisz liczyc wiec miesiecznie te 300f minimum. Zanim ja tu przyjechalam wlasnie tak sobie kombinowalam, dochod z pracy ,odjelam od tego czynsz ( wczesniej szukalam po ogloszeniach mniej wiecej jak sie ceny kszaltuja ) powchodzilam na strony sklepow by znac orientacyjnie ceny zywnosci srodkow czystosci - mialam mniej wiecej pojecie - co i jak. Do dochodow bedziesz musiala tez podac zarobki meza gdybys sie sarala o benefity - wiec raczej na wiele z benefitow liczyc nie mozesz, Na pewno z czasem dostaniesz Child Benefit. "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
marklar666 | Post #5 Ocena: 0 2013-03-07 16:13:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Benefitow chyba nie dostanie od pierwszego dnia. Trzeba przepracowac w UK min rok, jesli dobrze pamietam.
|
|
|
Nie_z_tej_bajki | Post #6 Ocena: 0 2013-03-07 16:23:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
3 m-ce marklar - zmiany juz dosc sporo temu weszly - odkad zniesli HO.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
krzysiek2012 | Post #7 Ocena: 0 2013-03-07 16:34:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
A czy ty zalatwiajac prace bedac jeszcze w Polsce, zalatwialas ja przez agencje w Polsce ,ktora rekrutuje Polakow do UK?, czy z firma lub agencja w Angli. To jest wazne odnosnie benefitow. Bo jezeli jestes zatrudniona na prawach brytyjskich to wtedy bez problemu otrzymasz zasilki dla dzieci,ale to troche trwa ,nieraz nawet do pol roku,ale wyrownuja z dniem zlozenia wnioski,mozesz tez sie starac o housing benefit( dofinansowanie do czynszu do mieszkania) i o obnizenie cansil tax. Natomiast jezelijest to umowa na zasadach polskich, to o benyfity w Angli nie mozesz sie starac, bo to tak jakbys pracowala dla Polski. Dlatego wazne jest jaka to bedzie umowa.
|
agarudii | Post #8 Ocena: 0 2013-03-07 16:41:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2013-03-07 16:34:16, krzysiek2012 napisał(a): A czy ty zalatwiajac prace bedac jeszcze w Polsce, zalatwialas ja przez agencje w Polsce ,ktora rekrutuje Polakow do UK?, czy z firma lub agencja w Angli. To jest wazne odnosnie benefitow. Bo jezeli jestes zatrudniona na prawach brytyjskich to wtedy bez problemu otrzymasz zasilki dla dzieci,ale to troche trwa ,nieraz nawet do pol roku,ale wyrownuja z dniem zlozenia wnioski,mozesz tez sie starac o housing benefit( dofinansowanie do czynszu do mieszkania) i o obnizenie cansil tax. Natomiast jezelijest to umowa na zasadach polskich, to o benyfity w Angli nie mozesz sie starac, bo to tak jakbys pracowala dla Polski. Dlatego wazne jest jaka to bedzie umowa. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Nie_z_tej_bajki | Post #9 Ocena: 0 2013-03-07 16:43:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
I ludzie serio wierzą w takie rzeczy, a później dodają swoje bajki i powstają całe tomy idiotycznych legend... Matko, co za bzdura Krzysiek !
[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 07-03-2013 16:44 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
marklar666 | Post #10 Ocena: 0 2013-03-07 16:50:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat: 2013-03-07 16:23:21, Nie_z_tej_bajki napisał(a): 3 m-ce marklar - zmiany juz dosc sporo temu weszly - odkad zniesli HO. Dobrze pamietalem, tylko nie wszystko ![]() Tak czy inaczej, od pierwszego dnia sie nie naleza. |